Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Arany és kék szavakkal

2016.07.13


2588e2d7460293a2ecdba9b9ff0d9bf8-1-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SZEMPONTOK


Milyen költői eszközt lehet a címben felismerni? Szinesztézia ( arany és kék - színek amiketlátunk / a szavakat halljuk ) - szín és hanghatások keveredése
Hogyan épül fel a vers? Különítsd el a hasonlót és a hasonlítottat. Két szakaszból áll a költemény. Az elésőben a középkori barát ( hasonló ) képe tárul elénk ... amásodikban a költőé ( hasonlított ) ... 
Mi jellemző a barátra/állapotára? Milyen a viszonya tevékenységéhez?

Lelki béke megtalálása, a hivatás vállalása.

Mit jelent számára az alkotás? Örök élet ( egész életét alkotásának szenteli s még halála után is csak azzal foglalkozna )
Ki a Madonna? ( az első szakaszban ) Szűz Mária
Értelmezd " Madonnát fest örökké / arannyal s égi kékkel. " Idő- vagy eredményhatározó az örökké szó? Milyen szimbolikus jelentése van az aranynak és az égi kéknek a Madonna ábrázolásában?

Inkább eredményhatározó, mert minden művész alkotásában él tovább, de lehet időhatározó is figyelembe véve, hogy a barát egyetlen vágya a Madonna festése. Arany - ékes, értékes ( a katolikusoknál a Szűz Máriát aranyló fénybe áradva ábrázolják, aranyszínű glóriával a feje körül )

Égi kék - derű, szelídség, tisztaság ( Szűz Mária általában világoskék  ( égszínkék ) ruhában van ábrázolva

Milyennek mutatja a halált a hasonló, illetve a hasonlított? Nem hordoz negativumot.
Földi és égi vágy kettőssége hogyan jelenítődik meg a vers két részében? Azonosak - mindkettő úgy tárul elénk, mint valami ami szent
Milyen középkori szövegelőzményekre, az égi és földi szerelemnek milyen műfajaira utal az " én Szerelmem,/világ legszebb Virága"? Középkori himnusz ( Ómagyar Mária Siralom ), trubadúrlíra ( Tinódi Lantos Sebestyén ), virágének ( Balassi Bálint )
Ki lehet a megszolított a második szakaszban? Hogyan befojásolja a megszólított azonosítását a szövegközi kapcsolatok felismerése? A költő szerelme, akit Madonnához hasonlít - de lehet, hogy az első szakaszban megjelenő Madonna.

heartTschongor Attilaheart

kisskisskiss

heart

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.