Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem születtem varázslónak

2018.02.14

dscn1057.jpgTisztelt Olvasóim, ez a fantasztikus önéletrajzi memoár 2015-ben jelent meg, de csak most jutott el hozzám. Azon nagyon ritka sztárművész közé tartozik Halász Judit, aki karriert alkotott a színészetben és a zenében is. A könyvet elolvastam és csak igazolás volt arra, amit tudtam eddig is, hogy nagyon tüneményes, tehetséges előadóművész, sztár a szó legnemesebb értelmében! 

A könyv megalkotója Orosz Ildikó, minden tiszteletem övezi, hisz mondhatom minden bizonnyal és írhatom is, hogy a 2000-es évek egyik legfantasztikusabb memoárját alkotta meg és nem is akárkiről, a gyerekek szemében egy igazi Istennőről és a felnőtteknek egy kézzel fogható kapaszkodó művésznő, akitől sokat tanultak és átívelő hidat képez a gyerek - felnőtt kor között. 

Halász Judit született 1942-ben, Kossuth- és Jászai- díjas, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának20150326halasz-judit-interju-2015-marcius15.jpg örökös tagja, Prima Primissima - díjas, mintegy harminc szakmai és közönségdíj boldog és megérdemelt kitüntetettje. 1965 óta a Vígszínház színművésze, negyven film és számtalan tévéjáték szereplője. Közel harminc zenés és prózai lemez elismert megalkotója fantasztikus piedesztált zenésztársakkal. Ifjúsági válogatott díjugrató lovas is volt. 

Orosz Ildikó 1975-ben született Budapesten, újságíró, szerkesztő, fordító, kommunikációs szakember. Antistigma-díjas, Zsigmond Márta - médiadíjas. Ahhoz a generációhoz tartozik, amelyik Halász Judit dalain nőtt fel, és ma már a gyerekeivel együtt hallgatja. 

A könyv kuriózum, eszmei érték és az Élet Iskolájának nagy oktató anyaga. Nagy rajongója vagyok Halász Judit művésznőnek, mert nem csak a dalain nőttem fel én is, hanem erdélyi születésem révén hozzánk csak becsempészve juthatott el sok sok lemeze. A rendszerváltás előtt, a magyar nyelv használata és a magyarság tudatért mindennapi harcot vívtunk, ebben nagy segítség volt a művésznő lemezei. Azon ritka igazi művész, aki érti a gyerekek nyelvét és közvetlensége, szeretete ott sugárzik a szemében és a hangjában virágba borul! Felnőtteket is megérti, tudja milyen felnőni, ismeri jól az emberi természetet és az élet összes állomását. A következő dalban minden benne van:

​Legnagyobb slágerei közé tartozik a Csiribiri, a Boldog Születésnapot, Micimackó, Ákom-bákom, Bobita vagy a Mit tehetnék érted?, de ennél még sokkal több is van. 2015-ben a Kezdődhet a mulatság című lemeze Fonogram-díjas lett.

dscn1060.jpg​Nagyon tetszik az a sok történet amit elmesél a könyven keresztül, leginkább azt amikor egy kislány megkörnyékezte és hosszasan csodálkozott, hogy ez a fantasztikus néni él és virul, megdőlt az addigi hite, hogy Jutka néni olyan, mint a Mikulás, nem is létezik, csak úgy van, mint képzeletbeli jótevő, pót-nagymama. Ennek a valóságrésze az, hogy élő jelenség és legenda, akire minden gyerek rácsodálkozik. Nagyon szerethető és békés hölgy, aki mindenki életét bearanyozza, lelki táplálék és útmutatás a szíveknek, emberi tudatoknak. Kiemelném azt a Mákosrétes album tanulságos angol népköltést, amivel indul:

" Egy szög miatt a patkó elveszett.

​A patkó miatt a ló elveszett.

A ló miatt a lovas elveszett.

A lovas miatt a csata elveszett. 

A csata miatt az ország elveszett.

​Máskor verd be jól a patkószöget. "

​Ebben a kis szövegben sokminden mondanivaló van, érdemes tanulmányozni, mert az igazság itt van elvetve. Életre szóló a könyv tartalma, az egész memoár, a felosztása a műnek abszolút érthető, rendezett és könnyen követhető! Nagyon gyorsan kiolvastam és őszintén lepergett az életem elmúlt 30 éve pár nap alatt. Élvezettel olvastam és azt hiszem többször is elfogom olvasni. Nem élek a múltban, de a múltból igen és nosztalgiázni fantasztikus érzés. A könyv olyan, mint Agatha Christie könyvei, folyamatosan leköti az olvasót és egy pillanatra sem ereszti. 

​Mestermű született, egy alkotó által az élő tündérről, akit egyszerűen nagyon nagyon szeretek! Igazi tündér, angyal, őrangyal! 

​A könyv címadó dalával zárnám ezt a kis irományomat: 

" Én nem születtem varázslónak,

​csodát tenni nem tudok,

​És azt hiszem, már észrevetted, 

a jó tündér sem én vagyok,

de ha eltűnne az arcodról 

ez a sötét szomorúság,

​úgy érzem, vannak még csodák. 

 

​Mit tehetnék érted, hogy 

elűzzem a bánatod,

​Hogy lelked mélyén megtörjem

a gonosz varázslatot?

​Mit tehetnék érted,

​hogy a szívedben 

öröm legyen?

​Mit tehetnék, áruld el nekem.

 

...

 

 

​Halász Judit dalai gyógyszer helyett gyógyító hatású alkotás, a könyv a depresszió ellen fantasztikus, kézzelfogható teremtés! Őszintén és szívből-lélekből ajánlom mindenkinek a könyvet és a lemezeit. Csak az a legfontosabb, hogy

" Mikor múlik el a gyerekkor? S mikor az ifjúság? S az élet? Észre se venni. 

​Kétszer leshettem csak meg a pillanatot, mikor a szirom elhagyja helyét s a földre perdül. S tulipán volt mind a két virág és mind a kettő fehér. 

​S halott-e már a perdülő szirom, ​ha hullani kezd? Vagy akkor hal meg, hogyha földet ér? "

​Olvassátok el a könyvet és Halász Judit vallomását az Életről megtudjátok a könyvből, megéri időt szentelni erre a szerzeményre, mert olyan mint egy sikerrecept egy jó családi fogáshoz!

 

Nem születtem varázslónak,

tündérek hangjai szólnak,

s megpillantom a hegy csúcsát

oda helyezem az Élet kulcsát.

 

Nem születtem varázslónak,

Őrangyalok vígan dalolnak,

bíztatnak a cselekvésre,

s célt érni lehet varázsütésre!

 

Nem születtem varázslónak,

varázsütéshez nem szükséges,

itt a szeretet és a béke életképes,

egymásért az összetartozásnak

Mindez a kulcs melyet odahelyezek!

​                                                                   (Tschongor Attila)  

 

dscn0986.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.