Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Energiahatékonyságról ( 13. A problémák megoldásának stratégiái )

2017.01.07

A problémák megoldásának elvi és gyakorlati lehetőségei a következők:

(A) Új energiaforrásokat keresünk. - Elvi lehetőség, mert új energiaforrások nincsenek. Természetesen lehetséges az ismert energiaforrások új lelőhelyeit felkutatni, de ez egyrészt egyre költségesebb lesz, másrészt nem változtat azon a tényen, hogy ezek az energiaforrások végesek, és csak idő kérdése, hogy mikor merülnek ki. A környezeti veszélyek növekedése miatt a meglévő energiaforrások felhasználását még a kimerülésük előtt valószínüleg csökkenteni kell.

(B) Áttérünk a megújuló energiákra. - Megvalósítható lehetőség, de az áttérés rendkívüli költségekkel járó és hosszú ideig tartó folyamat. Jelenleg a megújuló energiák a legtöbb ország energiamérlegében 5%-nál kisebb részesedéssel rendelkeznek. A megújuló energiák felhasználásának azonban szintén vannak korlátai.

(C) Csökkentjük igényeinket. - Gyakorlati, de politikailag igen nehezen keresztülvihető lehetőség. A nyugati fogyasztói társadalmak egyelőre hallani sem akarnak róla. Ha pl. az USA-ban egy politikus azzal állna elő, hogy az amerikaiak kevesebbet autózzanak, vagy ne építsenek akkora házakat, akkor biztosan megbukna. A volt szocialista országokban ugyanakkor a rendszerváltozás után széles tömegek tettek szert gyakorlatra az igénycsökkentésben. Jómagam meggyőződése, hogy az erőforrások kimerülésének előrehaladásával az ipari országok is rákényszerülnek majd az igénycsökkentésre.

(D) Javítjuk az energia-felhasználás hatékonyságát, így adott igényeket kevesebb energia felhasználásával elégíthetjük ki. A megújuló energiák használatának széleskörű bevezetésével és az igények csökkentésével párhuzamosan ez a legreálisabb lehetőség. Az energiahatékonyság javításának számos előnyös hatása van és nincs káros mellékhatása.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.