Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Energiahatékonyságról ( 16. Mit tehet a fogyasztó? )

2017.01.22

Minden ember, minden fogyasztó is sokat tehet, mivel energetikai következményekkel járó döntések tucatjait hozza meg naponta. A lehetséges tennivalókat az alábbiak szerint foglalhatjuk össze:

1. Tájékozódás, a tudatosság javítása, az összefüggések megértése.

2. Energiatudatos viselkedés.

3. Nyomásgyakorlás a döntéshozókra, a képviseleti demokrácia és az érdekvédelem eszközeivel.

4. A témával foglalkozó civil szervezetek munkájának támogatása.

A következőkben az energiatudatos viselkedés néhány gyakorlati szabályát foglalom össze, bár ezeket a szabályokat az eddigi részeket figyelemmel kísérő Olvasó maga is felállíthatja. Olyan takarékoskodási lehetőségeket sorolok fel, amelyeket minden energiafogyasztó polgár saját maga alkalmazhat.

Általános szabályok

Tájékozódjunk arról, hogy mi folyik körülöttünk a világban! Legyünk tudatában annak, hogy az emberi tevékenységek - beleértve az energiafelhasználást - milyen hatást gyakorolnak a környezetre! Ne a természet legyőzése, hanem megismerése és megvédése legyen a célunk. Ne higgyünk a tudomány és a technika korlátlan lehetőségeiben! Az ember életterének határait a tudomány által nem befolyásolható korlátok jelölik ki.

Mit tehetünk otthon?

Otthoni viselkedésünk jelentős hatással van a globális folyamatokra. Életünk nagyobbik részét otthon töltjük, és mint fogyasztók meghatározzuk azt, hogy mennyi energiát, vizet, ipari és mezőgazdasági terméket kell valahol részünkre előállítani.

Kísérjük figyelemmel, hogy mennyi energiát fogyasztunk, és hogy az egyes energiafajták költségei hogyan alakulnak! Próbáljuk megérteni afogyasztásban bekövetkező változások okait! Célszerű a villany-, gáz-, víz- stb. számlákat eltenni, és időnként értékelni. Az értékelés jó módszere a havi fogyasztási adatok grafikonon történő ábrázolása. A mérőórák időnkénti gyakoribb leolvasásával igyekezzünk képet kapni arról, hogy hogyan alakul az energiafogyasztásunk a hét folyamán, illetve az egyes napszakokban!

Próbáljuk a lehető legkisebbre csökkenteni a lakás fűtési hőigényét, ugyanis a fűtés a legnagyobb energiafogyasztó otthon! Ne fűtsünk melegebbre 20 foknál! Ezzel energiát takaríthatunk meg, és egészségesebben élhetünk. Télen kerüljük a túlzott szellőztetést! Ha huzatosak az ablakok, javítsuk meg: a rosszul záró nyílászárók akár 30%-kal is növelhetik a lakás fűtési energiaigényét.

Ellenőriztessük rendszeresen a fűtőberendezés műszaki állapotát! A rosszul beszabályozott, hibás fűtőberendezések jelentős veszteséget okoznak. Értékeljük a fűtésszabályozás módját, esetleg szereltessünk be automatikus fűtésszabályozót! Valósítsunk meg programozott fűtést, vagyis a lakást mindig csak olyan hőmérsékletre fűtsük, amilyenre ténylegesen szükség van! A család távollétében, valamint éjszaka csökkentsük a fűtési húmérsékletet, a nem használt helységeket ne fűtsük! Hideg időben tartsuk zárva a zsalugátert vagy redőnyt, húzzuk be a függönyöket! Ügyeljünk rá, hogy a függönyök ne takarják le a radiátorokat.!

Tájékozódjunk a lakás hőszigetelésének lehetőségeiről! A hőszigetelés egyik egyszerű módja a hőszigetelő tapéta alkalmazása, ezt magunk is felragaszthatjuk. Bonyolultabb, de hatásosabb a falak külső szigetelése. Szakember bevonásával kell dönteni arról, hogy milyen anyaggal és hogyan célszerű szigetelni. A szigeteléssel azonos jelentőségű az ablakok feljavítása, esetleg cseréje. Ma már olyan ablakokat árulnak, melyek hővesztesége a hagyományos ablakok hőveszteségének töredéke.

Egyre több helyen szerelnek fel légkondicionáló berendezést, aminek a segítségével nyáron  hűteni lehet a lakást. A légkondicionálás nagyon kellemes lehet, de nagyon sok energiát fogyaszt. Ezért kerüljük ezek megvásárlását, illetve használatát. Csökkentsük a lakás felmelegedését az ablakokra szerelt árnyékolók behúzásával! Kertes háznál ültessünk olyan növényzetet, amelyik nyáron a napos oldalakat leárnyékolja! A hűtött szobákban lehetőleg kerüljük a hőfejlődéssel járó tevékenységeket, pl. a vasalást és hajszárítást!

A fürdőszobában minél kevesebb vizet folyassunk el, különösen melegvizet! Fogmosás, borotválkozás közben nem kell fölöslegesen csurgatni a vizet. Zuhanyozzunk a kádfürdőzés helyett: ez egyrészt jóval víztakarékosabb, másrészt egészségesebb is.

Kerüljük a freontartalmú szórópalackok használatát! A freon elpusztítja a magaslégkörben lévő ózont, ami a káros ultraibolya sugárzástól véd minket.

Mosásnál válasszuk a megengedhető legalacsonyabb mosási hőmérsékletet! Korszerű mosóporokkal 30-400C-on is ugyanazt a hatást lehet elérni, mint régebben 800C-on. Ha a mosógép melegvizes üzemre is képes, akkor használjunk gázzal melegített vizet, vagy távfűtési használati melegvizet, mivel az olcsóbb, mint a villannyal melegített. Környezetbarát, foszfátmentes mosóport használjunk! Kerüljük a villamos szárítók használatát!

A villanybojler termosztáját ne állítsuk túlzottan melegre! A 900C-os bojler hővesztesége kb. kétszerese a 600C-osénak. A túlzottan forró víz balesetveszélyt is okozhat.

Csökkentsük a vízfogyasztást kifolyáskorlátozók felszerelésével! Ezek egyszerű, a legtöbb csapra könnyen felcsavarozható szerelvények. Segítségükkel akár a felére le lehet csökkenteni a vízfogyasztást anélkül, hogy a csap használatát zavarná.

enlightenedfolytatás a következő cikkbenenlightened

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.