Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Energiahatékonyságról ( 8. Egy kis vissza- és előrepillantás )

2016.11.30

A földtörténet eseményei jobban szemléltethetőek, ha az ősrobbanás óta eltelt 15 milliárd évet egyetlen évbe sűrítjük. A főbb történések időpontját az így kapott "kozmikus naptár" mutatja

Január 1. Ősrobbanás
Május 1. A Tejút- galaxis kialakulása
Szeptember 14. A Föld keletkezése
Szeptember 25. Az élet megjelenése (az én és édesanyám születésnapunk)
Október 2. Az első kőzetek
Október 9. Az első baktériumok és algák
November 12. Az első fotoszintetizáló növények
December 1. Jelentős oxigén-tartalmú atmoszféra kialakulása
December 17. A gerinctelenek megjelenése
December 19. A gerincesek, a halak megjelenése
December 21. Az első rovarok megjelenése - Az állatok kezdenek megtelepedni a szárazföldön
December 26. Az első emlősök megjelenése
December 27. Az első madarak megjelenése
December 30. Az első emberszabásúak megjelenése
December 31. Az első ember megjelenése

Kozmikus naptár

 

 

13:30 A majmok és az ember közös őseinek felbukkanása
22:30 Az első ember megjelenése
23:00 A kőeszközök elterjedése

Az utolsó nap, December 31. krónikája

 

 

23.59.00 A barlangfestészet megjelenése
23.59.35 Az első városok kialakulása
23.59.50 Az ókori birodalmak létrejötte
23.59.51 Az ABC feltalálása
23.59.53 A trójai háború
23.59.56 Krisztus születése
23.59.57 A tizedes számok feltalálása
23.59.59 A reneszánsz
24.00.00 Napjaink

Végül a kozmikus naptár utolsó percének eseményei: 23 óra 59 perc ...

 

A kozmikius naptár utolsó másodpercében történik mindaz, amire jól emlékszünk. Az ember uralkodó fajjá válik. Kifejlődik a tudomány és a technika. Rohamosan növekszik az emberi népesség. Megtörténnek az első lépések a Földön kívüli világ megismerésére. Az ember elkészíti az önmaga elpusztítására alkalmas eszközöket.

Mit mond a kozmikus naptár?

  • A világ nagyon régen megvan, az emberiség nagyon fiatal.
  • A Föld és az Élet együtt, egymásra hatást gyakorolva fejlődött.
  • A körülmények változása új  fajokat hívott életre - más fajok eltűntek.
  • Egyetlen faj - az ember előtt - sohasem volt képes arra, hogy jelentős hatást gyakoroljon a földi környezetre.
  • Azok a fajok pusztultak ki, amelyek nem tudtak elég gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz.
  • A Kozmikus Naptár utolsó másodpercében (az Ipari Forradalom óta) gyors változások figyelhetők meg a természetben, melyeket túlnyomórészt az ember gerjeszt. Ez fokozódó mértékben veszélyezteti a Föld rendszereinek egyensúlyát.
  • Az ember vált a Föld uralkodó fajává. Biológiai programozásának megfelelően terjeszkedik, szaporodik. Nincs tekintettel a létét biztosító rendszerek eltartó képességére.

Az ember Földre gyakorolt hatásának érzékeltetésére írjuk fel a hatást a következő alakban:

Hatás = népesség x fajlagos hatás

A népesség az Ipari Forradalomig néhány 100 millió volt, ma közel 8 milliárd.

A fajlagos hatás (pl. egy főre eső energia-felhasználás, szennyezőanyag kibocsátás, erőforrás igény) a többszörösére növekedett.

A kettő szorzataként az ősszhatás 4-6 nagyságrenddel növekedet 1/2 kozmikus másodperc alatt. Az a gond, hogy a Föld érzékeny rendszerei ezt a gyors változást nem képesek elviselni. Két idevágó vélemény:

"Az ember úgy viselkedik, mintha lenne egy tartalék Föld. Pedig az nincs."6

"A Föld mindenkié: az előttünk élt nemzedékeké, azé a kevés emberé, aki most él, és az utánunk következő sok-sok társunké."

A változások ilyen sebessége felveti a kérdést: mi lesz?  

A tudomány az ún. világmodellek felállításával tesz kísérletet a jövőben várható globális folyamatok megismerésére. Átfogó, az energetika kérdéskörét is ellemző vlágmodellt készített például a Dennis Meadows professzor által vezetett kutatócsoport.

A "modell" kifejezés a jelen esetben egy számítógépes programot jelent, amelybe a tudósok a világ működését leíró matematikai összefüggéseket táplálják be. Modellezik a népesség alakulását, a termelést, a környezetszennyezést, az erőforrások kimerűlését, a fontosabb közgazdasági folyamatokat és még sorolhatnám. Az így kapott modellt összevetik a múlt adataival. Pédául betáplálják az Ipari Forradalom idején érvényes adatokat, és lefuttatják a programot. Ha kiadja mondjuk a XIX. század első harmadának adatait, akkor a modell jó. A "belőtt" programba ezután betáplálják a jelen ismert adatait, valamint az ember lehetséges viselkedését leíró ún. jövőképet, lefuttatják a programot, és megkapják, hogy mi lesz 10, 20 vagy 50 év múlva.

A Meadows professzor által vezetett kutatócsoport számos jövőképet vizsgált, az eredményeket a "Beyond the Limits" című könyvükben ismertetik.

A vizsgálatok eredményei szerint a világ fejlődésének mai iránya, ezen belül az energiafelhasználás mai gyakorlata nem tartható fenn. A környezet nem képes az ember rohamosan növekvő energiaforrás igényét biztosítani, illetve nem képes az ezzel arányosan növekvő mennyiségű hulladékot elnyelni.

Ugyanakkor létezik egy olyan stratégia, amelyik lehetővé teszi az ember további töretlen fejlődését. Ezt a stratégiát nevezik fenntartható fejlődésnek. A fenntartható fejlődés főbb elemei az alábbiak:

  • a népességrobbanás megfékezése
  • az erőforrások takarékosabb igénybevétele
  • környezetvédelem, beleértve a természetvédelmet.

A fenntartható fejlődés egyes társadalmi vonatkozásaival  akésőbbiekben foglalkozok.

A jövő gondjait illetően meg kell jegyezni, hogy nem a XXII. vagy XXIII. század problémáiról van szó. A modellek és sok más jel mutat arra, hogy megkezdődött a Föld eltartó rendszereinek összeomlása. Nem arról van szó, hogy hamarosan kipusztul az ember a Földön, hanem arról, hogy az emberek életminőségben drámai romlás következik be. Ez súlyos dolog. Akkor járunk el becsületesen, ha legalább tájékoztatjuk erről azokat, akiket érinteni fog. Hátha tesznek valamit, hogy a dolgok jó irányt vegyenek.

 

 

6 - A Svéd Környezetvédelmi Hivatal egyik kiadványa szerint tizenegy (!) Földre lenne szükségünk, hogy mindenki úgy éljen, mint ma a svédek, s ugyanakkor ez ne vezessen teljes környezeti összeomkáshoz.  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bécs

(Csilla Talabér , 2016.12.01 00:50)

Ez egy nagyon érdekes téma - és érdekes benne a fenntartható fejlődés gondolata. Bizonyára hallottál már te is egyfajta háttérhatalomról, akik bizonyos konteok szerint éppen ezeket a dolgokat akarják elérni, mégis a bizonyos konteok szerint valami rettenetes emberek, és harcolni kell ellenük :D
És persze, vannak egyéb konteok is, miszerint nem ez az emberiség az első a Földön... Ez is érdekes téma, és kicsit belerondít a fejtegetésedbe - legalábbis látszólag. Mert ha azt vesszük, hogy utolsó napra teszed az embert, akkor mondhatnánk, hogy ja, ja, de előtte még a lehetősége sem látszik egész nap :) Sőt, miután a Föld is csak "abban az évben" keletkezett, csak korábban, így még kevésbé van lehetőség erre. Viszont vannak csuda dolgok, leletek, amik pedig érdekes gondolatokat vetnek fel.
Igazából ez az egész téma, teória a világmindenségről és hasonló dolgokról, eléggé képlékeny, ha úgy vesszük. Tudósok mondanak valamit, vagy találgatnak, vagy következtetnek, laikus ember pedig elfogadja a szívéhez legközelebb álló, vagy értelmének legjobban megfelelő teóriát. Aztán, hogy valójában mi volt, meg mi van...., azt csak Isten tudja :)
Nem kötekedem ám, nagyon tetszett az írás, csak agymenésem lett... Mint általában a hasonló témákban. Főleg, ha eszembe jut a Majmok bolygója, ahol a történelmet meghamisították..., mint az emberek is sokszor, ahogy az már bebizonyosodott nem egyszer. Ilyen alapon pedig nem tudom teljes mértékben elfogadni mindazt, amit állítanak, állítsa azt tudós, vagy konteohívő, mindegy.

Re: Bécs

(Tschongor, 2016.12.01 01:09)

Igazából ez az egész csupán érdekesség és ami 15 milliárd év alatt történt azt egy évbe sürítve van bemutatva. A kozmikus naptárban amúgy megjelenik korábban az emberszabásúak. Amúgy érdekes téma nagyon, foglalkoztat is engem. Igaz és tény, hogy vallás szempontjából ez mese, de pont ettől lesz még érdekesebb. Van igazság abban amit gondolsz és leírtál, elgondolkodtam rajta!