Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Energiahatékonyságról (16. Mit tehet a fogyasztó?)

2017.01.24

kissfolytatásyes

Szerezzünk be víztakarékos zuhanyrózsát! Ezek ugyanazt az öblítő hatást tudják biztosítani, mint a hagyományosak, de kevesebb víz felhasználásával.

Ne tűrjünk meg hibás szerelvényeket! Egy csöpögő csapon évente 2-3000 liter víz is elfolyhat feleslegesen. Még súlyosabb a helyzet a rossz WC-kkel, ezek több tízezer liter vizet elpazarolhatnak. Érdemes azt tudni, hogy a hagyományos 10-12 literes WC tartályok helyett ma már árulnak olyat is, amelyik csak 6-7 liter vizet igényel egy öblítéshez. A korszerű tartályok öblítés közben leállíthatók, illetve "kis" vagy "nagy" öblítésre használhatók.

A hajszárítót csak indokolt esetben használjuk! Egy hajszárító 15-ször annyi villanyt fogyaszt, mint az átlagos izzólámpa. Ha hjszárítás előtt alaposan megtöröljük a hajunkat, kevesebb villany fogy, és hamarabb készen leszünk.

Próbáljuk csökkenteni a világítási energiafelhasználást!  Csak ott, és csak akkor világítsunk, ahol és amikor szükséges. Az égve felejtett villanyok fölösleges energiafogyaztást okoznak. Nyáron a felesleges világítás feleslegesen fűti a lakást.

Használjunk korszerű lámpákat és fényforrásokat! A fénycsövek és halogén izzók negyede energiával állítják elő a fényt, mint az izzólámpák. Az ún. kompakt izzók a meglévő lámpatestekben a hagyományos izzólámpák helyett is alkalmazhatók. Karácsonyra, születésnapra is szép ajándék egy kompakt izzó.

Alkalmazzunk helyi világítást ahol csak lehet! Fölösleges is, és szemrontó is az egész helyiséget kivilágítani akkor, ha csak egy asztalnál dolgozunk.

Tartsuk tisztán a lámpákat! Az elpiszkolódott búrákon sokszor a fénynek csak a fele tud átjutni. Ilyenkor gyakran újabb lámpákat kapcsolunk be a szükséges világítás biztosítására.

Használjuk ki a Nap fényét a lakás ügyes berendezésével, a jó megvilágítást igénylő munkák jó időzítésével!

Fessük a falakat világosra, általában használjuk a világos színeket a lakás berendezésénél, így kevesebb fény is jó megvilágítást eredményez!

A konyhai műveletek sok energiát igényelnek, különösképpen ha újragondolás nélkül alkalmazzuk a "hagyományos" konyha fogásait. Régebben elfogadott gyakorlat volt az ételeket alaposan megfőzni, megsütni. Ma már tudjuk, hogy az élelmiszerek természetes állapotukhoz közel (nyersen vagy enyhén párolva) egészségesebbek, mellesleg a korszerű ételek elkészítése jóval kevesebb energiát igényel.

Együnk kevesebb húst! Az állati eredetű táplálék előállítása négyszer-ötször annyira veszi igénybe a földi erőforrásokat, mint a növényi eredetű. Közismert ugyanakkor az is, hogy a túlzott húsfogyasztás súlyos érrendszeri betegségek kialakulásához vezet. Egy kg. marhahús "előállításához" 25m3 vízre van szükség.

Amikor csak lehet hideg vizet használjunk! Takarékoskodjunk a vízzel, különösképpen a melegvízzel! Kerüljük a folyóvízben való mosogatást, a sör vízcsap alatti hűtését és mindennemű fölösleges vízfolyatást! A konyhai csapokat is szereljük fel a fürdőszobánál már említett kifolyáskorlátozókkal!

A tűzhelyen a megfelelő méretű ( a főzőlap méretéhez illeszkedő) lábast használjuk, és ha felforrt az étel, tegyük kislángra! Nagylángon is csak 1000C-on forr a víz.

A hűtőszekrény a háztartás egyik jelentős energiafogyasztója. Ügyeljünk rá, hogy a család igényeinek megfelelő méretű hűtőszekrényt vásároljunk. A vásárlásnál keressük az energiatakarékos kivitelűt.

A hűtőszekrény és mélyhűtő ajtaját ne nyitogassuk feleslegesen! Ellenörizzük, hogy a tömöítés az ajtó körül jól zár-e! A hőmérsékletet ne állítsuk indokolatlanul alacsonyra! Tartsuk tisztán és szabadon a hűtősekrények hátsó hőleadó felületét!

Olvasszuk le rendszeresen a belső hőleadó felületekre fagyott jeget! A jég akadályozza a hőleadást, a hűtőgépnek "keményebben" kell dolgoznia! 

A hűtőberendezéseket soha ne állítsuk közvetlenül a tűzhely mellé! Mielőtt valamit a hűtőszekrénybe teszünk, hagyjuk kihűlni! Ha fagyasztott ételt olvasztunk ki, akkor ezt tegyük úgy, hogy az ételt pl. egy éjszakára betesszük a közönséges hűtőbe!

Állítsuk le a hűtőszekrényt, ha nem használjuk! Sokan elfelejtik ezt megtenni, ha pl. elmennek nyaralni.  Pedig az üres hűtőszekrény is közel annyit fogyaszt, mint a normálisan használt.

A nehezen puhuló ételeket kukta fazékban készítsük el! Kerüljük a sütőben történő hosszadalmas párolást, és a sütő ajtaját általában ne nyitogassuk feleslegesen! A sütőben sütés közben ne tartsunk felesleges tepsiket, rácsokat, mivel ezek felmelegítése is energiát emészt fel!

Használjunk tálalásra is alkalmas edényeket. Így kevesebbet kell mosogatni, kevesebb víz fogy.

A vasalás is sok energiát fogyaszt. Ne égessük feleslegesen a vasalót, és csak azt vasaljuk, amit ténylegesen vasalni kell. Lehetőleg egyszerre intézzük el a heti vasalást, mert a vasaló gyakori felfűtése sok energiát fogyaszt el feleslegesen. A vasaló hőmérsékletét ne állítsuk túl magasra.

kissfolytatás következő részben! kiss

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.