Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészség és táplálkozás

2015.11.28

Már semmi sem olyan, mint régen ... a gyógyszer ipar, az orvostudomány és minden ehhez kapcsolódó ágazat üzleti alapon működik és ez ma már nincs rendjén. Vajon mit ehetünk és ihatunk, ami egészséges és jót tesz az emberi szervezetnek. Összegyűjtöttem egybe azokat az ismereteimet, amelyek egészséges táplálkozásnak mondható!

Minden reggel éhgyomorra jó egy pohár vörös bor, egy kevés friss élesztő. Ha megfázás vagy influenza gyötör akkor reggel egy kupica pálinka is egészséges. Ha nem kávét iszik valaki reggel akkor mindenképpen egészséges egy jó meleg tea, azt ha édesíteni szeretné valaki, akkor azt tegye mézzel, semmi mással. Aki csak teheti alma szezonban az alma héját szárítsa és tegye teába ... 

Mindenképpen reggelizni kell bőségesen, lehet felvágott, tojás, vaj, lekvár és értelemszerűen vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér vagy összepréselt magos kenyér. Reggelire jól kell lakni, aztán ebédre mindenképpen együnk levest és fő fogást. Táplálkozásunk legyen sok színű és kiegyensúlyozott . Annyit együnk amennyi éppen jól esik és ne többet és ne kevesebbet. Lassan együnk, hogy a gyomor megtudja emészteni a falatokat. A vacsora lehetőleg 18 óra környékére essen délután, mert a jó alváshoz szükséges, hogy leülepedjen a vacsora is. Étkezés után semmi kép se menjünk konditerembe, sportolni, de ne is terüljünk el az ágyon ... inkább sétáljunk egyet, játszódjunk társasjátékot vagy hasonló nem megterhelő tevékenységet folytatni. 

Évszaktól függetlenül fogyasszunk sok sok folyadékot, 3 - 5 liter folyadék között és lehetőleg sima vizet vagy teljes gyümölcsrostot. A szénsavas folyadékok felpuffasztanak.

Amikor csak tehetem salátákhoz olívaolajat használok és például a mozzarella sajthoz tökmag olajat használok, mert egészségesen finom. Kerülöm a zsír használatát, kerülöm a margarin használatát és mégis egészséges a minél nagyobb zsírtartalmú vaj, azt használom legtöbb esetben húsok sütéséhez, krumplipüré kikavarásához és a reggeli étkeztetéshez. A rendszeres étkezés mellett nagyon fontos, hogy sokat mozogjunk, kerékpározzunk, kiránduljunk, túrázzunk, sétáljunk vagy gyalogoljunk. A konditerem használata is rendszerben egészséges, nem össze vissza, heti két alkalom vagy három az mindig legyen ugyanannyi. 

Vannak bizonyos ételek amiket kizárólag bizonyos napszakokban szabad enni, ilyen a tojás, máj, majonéz, különböző húsok és édességek, gomba. Tojást reggelire szokták ajánlani, a többi általában reggeli és ebéd esetén jöhet szóba, de semmi szín alatt sem vacsorára. Halakat lehet enni reggelire és vacsorára.

Nagyon egészséges továbbá a gyömbér, bazsalikom, házi tej, dió, paprika, házi szárított gyümölcs, kakukkfű, zöld levelű zöldségek (saláta, káposzta ...), fekete ribizli, kivi, lime és sok más is ...

Amit általában nem illik, de fontos, hogy ahol lehet kiereszteni: böfögés, fingás (purcintás).

Éljünk egészségesen és mosolyogjunk másokra, mert ezáltal magunknak is mosolygunk. Ha másoknak öröm az amit látnak rajtunk, akkor mi magunk is ebben fogunk fürödni ... További jó étvágyat, minden étkezéshez!
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Savaria

(Sepi, 2018.02.23 18:11)

Egészségtudatosan lehet élni, egészségesebb már nehezebben, mivel a legtöbb élelmiszer/ alapanyag valamilyen egészségre káros anyagot tartalmaz ( vegyszer, gyógyszer maradvány, hormon, nehézfém,... ) , ezeket sokszor az eső és a talajvíz szállítja, vagy már alapból a termőföldben jelen van.
Azt csak félve említem meg, hogy mivel trágyázzák a földeket Magyarországon, a búza terméshozamának növeléséhez, ...
Liszt, pékáruk,... mindegyike tartalmaz már sajnos olyan adalékot, származékot, ami miatt nem lenne javasolt ilyet ennünk.
Ettől függetlenül tényleg fontos odafigyelni arra mikor mit eszünk, a rendszeres mozgásra, valamint hogy mosolyogjunk, s mosolyt kapunk cserébe.