Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lazító hétvége

2017.03.03
PÉNTEK SZOMBAT VASÁRNAP
  800 - jóga 800 - jóga, relaxáció és meditáció
  900 - reggeli 900 - reggeli
  1000 - relaxáció és meditáció 1100 - akupresszúra
  1200 - ebéd 1300 - ebéd
  1400 - masszírozás 1500 - aromaterápiás arckezelés
1900 - meditáció 1600 - arcmasszázs 1600 - meditáció
2000 - vacsora 1800 - vacsora 1800 - vacsora
2100 - aromaterápiás fürdő 2000 - légzéstechnikák és meditáció 2000 - aromaterápiás fürdő
2200 - testmasszírozás az elalvás előtt 2200 - lefekvés 2200 - lefekvés

Bizonyos mértékű stressz rövid távon nem is olyan rossz, hiszen segít, hogy elérjük kitűzött célunkat. Ám a sokáig tartó sterssz mindenféle fizikai és érzelmi betegséget okozhat, a migréntől és depressziótól kezdve az ekcémáig és a bélpanaszokig.

A stressz egyik mellékhatása, de egyik oka is, hogy nincs időnk önmagunkra. Olyan tempóban élünk, hogy elfeledkezünk a pihenésről, vagy már nem is vagyunk képesek rá. A hétvégének éppen az a célja, hogy ön változtathasson ezen. Szakítson időt rá, hogy egy sor kezeléssel elkényeztesse magát, miközben néhány módszert is megtanulhat, amely segít legyőzni a stresszt. Jó esetben beépítheti őket mindennapi életébe.

MEDITÁCIÓ

Számtalan relaxációs módszer van, amely felül tud kerekedni a mindennapi életünk során keletkező stresszen és feszültségen. Ám a hosszan tartó stressz más: megnyilvánulhat többek között magas vérnyomásban, megemelkedett koleszterinszintben, szorongásban, depresszióban és alvászavarban. A mély relaxációra különböző változataira van szükség ahhoz, hogy megszüntessük a stressz okozta gondokat, és testünkből, tudatunkból száműzzük a stresszt.

Kiderült, hogy a mély relaxáció elérésének legjobb módja a rendszeres meditáció. A stressz legdrámaibb és leginkább mérhető megnyilvánulásaival, a szívpanaszokkal s azok következményeivel foglalkozó tudományos kutatások jelentős része arra jutott, hogy a meditáció jelentős mértékben csökkenti a magas vérnyomást és a vér koleszterinszintjét.

Más klinikai vizsgálatok azt igazolják, hogy a korosodással járó legtöbb fizikai és mentális károsodás jelentősen csökken azoknál az embereknél, akik rendszeresen meditálnak. Ám a meditáció nem csupán megelőző módszer. Más jótékony hatása is van:

  • fizikai ellazulás
  • javuló összpontosítás
  • egyre nagyobb nyugalom és a stressz kezelésére való képesség
  • megnövelt tudatosság
  • a kreativitás és az emlékezőtehetség ugrásszerű növekedése

Felkészülés a meditációra 

A meditáció nem csupán álmodozás vagy relaxáció. Elsősorban arra való, hogy felkészítsük agyunkat, és így elérje az összpontosítás és a relaxáció legmagasabb csúcsát.

A hétvégén csak abban reménykedhet, hogy halvány elképzelés alakul ki önben, milyen is a meditáció. Az első foglalkozás kicsit furcsának tűnhet, de a három nap folyamán ráérez a meditáció pontos ritmusára, jótékony hatása miatt esetleg folytatni akarja.

Meg kell jegyeznie a legfontosabbat, hogy tudniillik meditáció közben elkerülhetetlen a gondolatok behatolása. Ne próbálkozzon minden erejével. Nem kell arra késztetni az agyat, hogy egyetlen képre összpontosítson. Valójában csak azt próbálja meg, hogy megszabaduljon a tudatos gondolatoktól. Ha bármilyen gondolat feltűnik, nyugodtan vegye szemügyre, ne ítélje meg a tartalmát, és ne legyen ideges azért, mert eszébe jutott. Ismerje föl a gondolatot, hagyja szertefoszlani, aztán fordítsa figyelmét a légzésére, egy szóra vagy képre, arra, amiről meditál.

A meditációhoz kényelem és teljes ébrenlét szükségeltetik. Gondosan válassza meg hát az időpontot, hogy ne legyen álmos. Kapcsolja ki a telefont, találjon egy csöndes helyet, öltözzön lazán, kényelmesen, és vegye le a cipőjét. Leülhet egy magas támlájú székre vagy törökülésben a padlóra, ahogy tetszik. Az a fontos, hogy egyenes háttal üljön, és 20 percig maradjon csöndben.

Mielőtt elkezdené, lassan, mélyen lélegezzen néhányat, és hagyja, hogy enyhüljön testében a feszültség. Mérje föl, min gondolkozik, mi aggasztja, aztán próbáljon félretolni mindent, hogy az agya kitisztuljon.

Meditációs technikák

 Különféle meditációs technikákkat alkalmazhat. Alább két módszert javaslunk. A hétvége folyamán akár mindkettőt kipróbálhatja, hogy el tudja dönteni, melyik alkalmasabb. Ám normális esetben mindegyikre tíz napot kéne szánnia, mielőtt úgy dönt, egy másikat próbál ki. Ha talál egy módszert, amelyet megkedvel, rendszeresen igénybe veheti. Próbálja ugyanabban az időpontban, ugyanazon a helyen lefolytatni a meditációt. Amikor már jártasabb lesz, bármikor és bárhol tud majd meditálni.

 A lélegzés

Hunyja le a szemét, és figyeljen a légzésére. Számolja a légzéseket, elég mélyeket lélegezzen, érezze, hogy a hasa emelkedik és süllyed. Lélegezzen be egyet, és két szakaszban fújja ki, lélegezzen be három szakaszban és így tovább. A légzésnek egyenletesnek és szabályosnak kell lennie. Összpontosítson a légzés számolására vagy az érzésre, amint a levegőt beszívja az orrán, vagy arra, hogy a hasa emelkedik és süllyed. Ha eltéveszti a számolást, amit szinte biztosra vehet, kezdje elölről.

A mantra

Nem más, mint egy szó csöndes ismétlése. Lehet olyan szó, amely különösen fontos önnek, például a "béke", vagy olyan, amely felidéz valamit. Közülük az "om" a legismertebb, amit "aum"-nak ejt, amikor lassan kifújja a levegőt. A cél az, hogy elérje azt az állapotot, amikor a hang - és amit érzékeltet - megtöltse agyát.

A megfelelő idő elteltével hagyja, hogy meditációjának célpontja szertefoszoljon, és gondolatban térjen vissza a jelenbe. Vegyen néhány hosszú, mély lélegzetet, ébredjen tudatára a testének, az érzéseinek, s fokozatosan térjen magához, érzékelje újra a környezetét és a zajokat. Végül nyissa ki a szemét, de további pár percig még maradjon nyugton.

A hétvége során megszokott reggeli és esti meditációt beillesztheti további életébe. Különösen jótékony hatású, ha könnyű torna után meditál, de kerülje el, hogy közvetlenül étkezés után kerüljön rá sor. Legalább egy órát várjon vele. Ha úgy találja, hogy különösen jótékony hatása volt, a nap folyamán még egy meditációt beiktathat a napirendbe.

Aromaterápiás fürdőhöz egy tipp: Édes álom olaj: 12 csepp levendula-illóolaj, 8 csepp narancsvirág-illóolaj, 5 csepp rózsaillóolaj

► Keverje össze a hozzávalókat, és tárolja üvegben. Egy kád langyos vízbe 5-10 csepp édes álom olaj kell. 20 percig kell lazítani!

Jóga

A jóga, az ókori India "élettudománya" fizikai, mentális és lelki egészséget teremt három alapelvével, az ászanának nevezett helyzetekkel, a légzéssel és a meditációval. Ezen a pihenéssel töltött hétvégén a jógának mind a három alapelvével megpróbálkozhat.

A jóga rendszeres, fokozatos folyamat során lazít el, ennélfogva tökéletes módszer a hétvégére. A fizikai ellazulás az ászana- és a pránájama gyakorlatok eredménye, megszünteti a régen felgyűlt, gyakran érzelmi eredetű feszültséget.

 

 

Vegyen fel laza, kényelmes ruhát a relaxációs gyakorlathoz. Ne felejtse el, hogy a relaxáció alatt testhőmérséklete csökkenni fog, ezért biztosítani kell, hogy elég meleg legyen a helyiségben. Húzzon zoknit, és tegyen egy takarót vagy kardigánt a keze ügyébe arra az esetre, ha a gyakorlat folyamán fázni kezdene.

A relaxációban nincs semmi titok, és bizonyára meglepődik a gyakorlatok kipróbálásakor, milyen közel van egymáshoz tudat és test. Amikor az egyik van az előtérben, a másik követi. Ez az oka, hogy az egyiket relaxálva, a másik is ellazul.

Viszont meg kell teremteni a körülményeket az ellazuláshoz. Kapcsolja ki a telefont, vagy kapcsolja be az üzenetrögzítőt, s ha arra számít, hogy bárki beléphet és megzavarhatja, tegyen ki egy "Ne gyere be!" feliratú cédulát az ajtójára.

A relaxáció előtt feküdjön a padlóra hullapózban, takarózzon be egy takaróval vagy törülközővel, ha fázik. Lassan vegyen háromszor hosszú, mély lélegzetet, összpontosítson a kilégzésre, érezze, hogy a teste eléggé kiürül, mielőtt újra lélegezne egyet.

A lábbujjaktól kezdve haladjon fölfelé a lábszáron, majd az egész testén. Feszítsen meg minden izomcsoportot, utána lazítsa el, és térjen rá a következőre. Ne számítson arra, hogy ebben a szakaszban tökéletesen allazulnak az izmok, egyszerűen csak tudatosítsa őket magában. Ha meg kell mozdítania valamelyik testrészét, például a vállát vagy a fejét, inkább gurulással vagy fordulással, mintsem feszítéssel tegye. De még ez is nagyon kis mozdulat legyen. Amikor tudatosította magában minden testrészét, feküdjön még pár percig, a lábát-karjátkissé tegye szét, és kapcsolja be a fenti videót.!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.