Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vizualizáció 1 órában

2017.01.30

A vizualizáció a meditáció egyik formája. Ahhoz hasonlóan segít lehiggadni, összpontosítani, ráadásul még sok előnnyel jár: javíthatja a memóriát és az összpontosítást, megszabadít a stressztől, enyhít bármiféle függőséget. Meg fogja látni, milyen nagy segítséget jelent, ha azon a hétvégén a megszokott ételeket vagy a dohányzást kívánja.

Számtalan formája alkalmazható, amelyek közül hármat ismertetünk az alábbiakban. Mint az elnevezés is jelzi, a vizualizáció abból áll, hogy képet látunk lelki szemeink előtt. Ezt három módon lehet elérni: összpontosítással, mentális és színvizualizációval. Jó bevezető a meditációhoz, ha egy tárgyra összpontosít, mivel figyelmezteti önt, valahányszor a tekintete elkalandozik a tárgyról. A mentális vizualizáció figyelmen kívül hagyja a valódi tárgyat, és mentális képét teremti meg. Sokan szeretik a színvizualizációt, mivel sokkal könnyebbnek találják, hogy egy színre, nem pedig bonyolultabb képre összpontosítsanak. Lehet, hogy egy hétvégén valamennyi módszert kipróbálja, de minden alkalommal tartson ki egynél. Ideális :

Péntek: 1900 - vacsora, 2000 - vizualizáció, 2100 - iszapkezelés, 2200 - lefekvés

Szombat: 800 - gyümölcslé, 900 - bőrkefélés, gyógytea v. víz, 930 - vízterápia, 1030 - gyümölcslé, 1100 - torna Pilatesz módszerrel, 1200 - gyümölcslé, 1400 - gyógytea v. víz, 1500 - a nyirokkeringés élénkítése masszázzsal, 1600 - gyümölcslé, 1700 - gyógytea v. víz, 1800 - vizualizáció, 1900 - gyümölcslé, 2000 - gyógytea v. víz, 2200 - lefekvés

Vasárnap: 800 - testerősítés, 900 - reggeli, 1100 - úszás, szauna, gőzfürdő, 1300 - ebéd, 1500 - haj- és bőrtisztítás, 1800 - vacsora, 1900 - vizualizáció, 2000 - fürdés Epsom-sóval, 2200 - lefekvés

kepzelet-1-.jpgFelkészülés a vizualizációra:  Éppen úgy, mint meditáció alkalmával, a vizualizáció esetében is meg kell szabadulnia mindentől, ami elvonná a figyelmét. Tehát kapcsolja ki a telefont, és ha mások is vannak a közelében, kérje meg őket, hogy legyenek nagyon csöndben, és hagyják el a szobát. Mindazonáltal gyakran hasznos, ha van mellettünk valaki a vizualizáció alkalmával, hiszen segíthet az összpontosításban. Viseljen bő, kényelmes ruhát, és úgy üljön le, hogy kibírja 20 percig mozdulatlanul. Leülhet a padlóra is keresztbe tett lábbal, vagy eg karosszékbe. A legfontosabb, hogy kényelmes legyen, és ne kelljen megmozdulnia a vizualizáció ideje alatt. Mielőtt elkezdené, fordítson pár percet arra, hogy fizikailag és mentálisan is lecsillapodjon. Biznyosodjon meg felőle, hogy kényelmesen ül és szedje össze a gondolatait. Vélhetően nagyon is sok gondolat cikázik át az agyán, de csak figyelje őket, ne ragadjon le egyiknél sem. Aztán próbálja figyelmen kívül hagyni őket, s csak akkor foglalkozzon velük, amikor már végzett. Ideális esetben a vizualizáció 20 percig tart. Ám kezdje 10 perccel, ha ezt kezdetben túl nehéznek találja, és minden egyes alkalommal próbálja meghosszabítani. A hétvége folyamán háromszor fog vizualizálni, semmiképp ne ugorjon fel azonnal, mihelyt vége a meditációnak. Maradjon még mozdulatlan pár percig, lassan lélegezzen és  próbálja megőrizni a nyugalmát az esték hátralévő részeiben.

Összpontosítás: Válasszon ki egy tárgyat, valamit, ami kicsi, nem mozog, pl. egy virágot, követ vagy meggyújtott gyertyát. Állítsa maga elé, nagyjából 90 cm távolságra, szemmagasságba. Hunyja be a szemét, és összpontosítson a testére, akár padlón, akár karosszékben ül. Jussanak el a tudatába a környezetében hallható hangok, pl. az elhaladó autók zaja, kutyaugatás, csecsemősírás. Csak figyelje ezeket a hangokat, aztán hagyja elenyészni őket. Nyissa ki a szemét. Egy percig - vagy ameddig bírja - pislogás nélkül nézze a kiválasztott tárgyat. Utána hunyja be a szemét, és nézze a képét, amely már kialakult lelki szemei előtt. Amikor a kép elhalványul, nyissa ki a szemét, és újra nézze a tárgyat. Az ülés végéig így folytassa, váltogassa a valódi tárgyat és a mentális képet.

Mentális vizualizáció: vizualizalas-1-.jpgHunyja be a szemét és képzeljen el egy helyet, v. egy tárgyat, akár valóságosat, akár kitaláltat, amely csak az ön lelki szemei előtt létezik. Figyelje meg a legapróbb részletekig, erősen összpontosítson rá. Különösen megnyugtató, ha nagyon csöndes helyen képzel el, pl. egy néptelen tengerpartot.

Színvizualizáció: Válassza ki a színt és szemét lehunyva, minden mást kizárva agyából, képzelje maga elé. Kezdetben segít, ha képet is társít a szín mellé, pl. kék tengert, behavazott tájat vagy aranyló búzamezőt. Aztán fokozatossan közelítsen rá, hogy már ne lássa a táj körvonalait és a szín uralja el az elméjét.

A hétvégével kapcsolatosan még megkell veletek osszam, hogy érdemes biotermékeket vásárolni és frissen. Következő cikkemben írok a bőrkefélésről, a hidroterápiáról és a Pilates - módszerrel való tornáról. Köszönöm!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.