Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Dal (2017) - Concours Eurovision de la Chanson

2017.01.13

Ez egy utazás, igazán érdekes alkotások közt. Évek óta figyelemmel kisérem "A Dal" -t és az azt követő Eurovíziós Dalfesztivált. Évek óta fogalmazok meg kritikákat és nem azért, hogy jóslatokat szüljek, mert a tudás, a hit és az akarat mellé szerencse is kell társuljon, hogy ki kerül dobogóra és ki nyeri meg. Én csak a dalokat kritizálom, amelyek részt kívánnak venni eme versenyen, azt remélve, hogy tudják is, hogy hova készülnek. Más televízión keresztül nézni és megfigyelni, s megint más élőben tapasztalni mindent. Volt rá alkalmam és elmondhatom, hogy egyszerűen fantasztikus. Élmény egy Életre!

Nagyon éles kanyart véve a 2017-es Dalversenyre, rendszerűen 30 dal a-dal-2017-1-.pngvan, és mindegyiket végighallgatva, összeállt a kritika cikkem újra, ahol nem kímélve a dalokat, elmondom határozott véleményem.

A cikkemben előadók és a dalok címei fognak szerepelni, nem teszek közzé videót, a legnagyobb zenei csatornán a youtube-on megtalálhatók. Köszönöm és kedves olvasóimtól elnézést kérek.

Felállítottam egy koncepciót, miszerint pontoztam a dalokat és idén először tapasztaltam, hogy  a dalok vagy nagyon jók vagy nagyon rosszak, nincs aranyközépút.

Legkevesebb pontot, azaz először pályafutásom alatt 0 pontot adtam Sapszon Orsi-nak a "Hunyd le szemed" című dalára. Olyan szinten meglepődtem, hogy azt hittem vicc a benevezésük. Hát annyira vicc, hogy ebben a versenyben, ebben a helyzetben minősíthetetlen.

Minden dal egyébként önmagában nagyon szép, ezt nem győzöm hangsúlyozni, de itt egy versenyről beszélünk, ahol azt a dalt keressük, amely egy nemzetközi dalversenyen képviselni tudja méltón hazánkat. Ehhez ismerni kell az Eurovíziós Dalfesztivál koncepcióját, a résztvevő dalokat és a közönséget. Nem könnyű, de nem is nehéz.

Nagyon gyengének értékelem The Wings, a "Mint a hurrikán" -t, Závodi + Berkes Olivér "Háttérzaj" -t, Benji "Karcok" című dalokat (2 pont mindegyiküknek), nagyon lassúak, nagyon lapos a dinamikájuk és kb. altatónak menne el. Az egyiknek a címe azt sugalja, hogy dinamikus, pörgös szám lesz, "hurrikán", hát minden csak nem hurrikán, aztán nem gondolom, hogy a nagyközönség kiváncsi bármilyen háttérzajra, az van otthon, iskolában, utcán, kocsiban, szalonban, mindenhol. Karcok, meg maradjon a játszótéren. Továbbá lepontoztam Calidora -"Glory", The Couple -"Vége van" dalokat (2,5 pont mindegyiküknek). Ez nem temetésre kell, hanem egy nemzetközi versenyre, ahol Magyarország kell képviselve legyen. Vége van, minek? Még el se kezdődött, startból kilőttem. A "Glory" jó lehetne a versenyen, de nem eléggé populáris, nincs jó koncepciója és sajnos dinamika hiányos. Nincs grandiozus hatása, egy nagy színpadon olyan lenne, mint egy pipepurc. Eddig és még ezek után is sok dalban nagy hibának vélem felfedezni, hogy nincs jó befejezése egyik dalnak sem, nincs tetőhatás, nincs csattanós rész.

Gyengén szerepeltek a Peet Projeckt - "Kill your monster", Singh Viki - "Rain", Rocktenors - "Ősz", Mujahid Zoltán - "On my own", Kanizsa Gina - "Fall like rain" alkotások (Peet Projeckt, Singh Viki és a Rocktenors 3-3-3 pont, míg Mujahid Zoltán és Kanizsa Gina 3,5-3,5 pont). 4 pontot kapott Muri Enikő - "Jericho" című dala, 4,5 pontot Tóth Andi - "I've got a fire" dala. Teljesen a középmezőnyben szerepel Csondor Kata - "Create" dala és Kállay Saunders Band - "17" dala (5-5 ponttal). Nemsokkal jobban hozta meg hatását Chase - "Dust in the wind" dala, csupán csak 5,5 pontot érve.

6 pont a Roma Soul - "Nyitva a ház" dalnak, 6,5 pont Pápai Joci - "Origo" dalnak és 7-7 pontot adtam Radics Gigi - "See it through" és Szabó Ádám - "Together" daloknak. 7,5 pontot zsebelt be nálam Leander Kills - "Élet" alkotás.

Eddig a pontig, tartott nálam a alsó kategória és azok a dalok, amelyek megközelítik a közbelső kategóriát, de nem egészen vonhatom őket oda, hisz az előadásuk, a színpadi jelenlétük nagyon sokat számít. Szerény véleményem szerint a további dalok egyike fogja megnyerni, most már az esélyeseket sorolom, HAJRÁ:

8-8 pont jár Henderson Dávid - "White shadows" és AnnaElza feat. Kása Juli - "Jártam" dalokra.

8,5 pont Mrs. Columbo - "Frozen King" alkotásra. Szintén 8,5 pontot kap a Spoon 21 is, "Deák" dalukra, őket viszont annyiból féltem, hogy nem biztos, hogy hatásosak tudnak lenni, kint, őket halgatva, egyből az egyik dán versenyző dala jutott eszembe, Lighthouse X - Soldiers of love, amelyik a döntőben 17.-ik lett. Esélyesek, de nem erőssek a karakterük.

Két darab 9 pontot osztottam ki, az egyiket Peter Kovary and The Royal Rebels - "It's a riot" alkotásnak, a másikat Pál Benjámin - "Father's eyes" dalnak.

TOP 3-om egyértelműen az én általam legjobbaknak gondolt előadók és dalaik kapják.

III.  Fedor Kyra - "Got to be a day"  - 9,5 pont

II.  Soulwave - "Kalandor"  - 9,5 pont

I.  Totova - "Hosszú idők" - 10 pont

Fontosnak tartom, hogy említésre méltassam, hogy a legnagyobb zenei csatornán a Soulwave - "Kalandor" dala a legnépszerűbb, több, mint 1 milliószor hallgatták meg és elismerésem a sikerért, aminek persze most kezdősik az igazi hatalma. Totova alatt Tóth Gabit kell elképzelni, nálam első helyen van, a legesélyesebb, de kiváncsi vagyok a színpadi ruhájára és a színpadi szereplésre, hisz azok nagyon befolyásolhatják jelenlegi esélyeit, mint az én szememben, mint másokéban is. Legtapasztaltabb előadó aki már többször volt kint Eurovíziós Dalfesztiválon, mint vokalista, Fedor Kyra. Nálam a top 3-ban okkal vannak ők. Mindhárom dal versenyképes és esélyes a végső győzelemre.

A dalok nagyrészében nem igazán fedeztem fel mindazokat a szempontokat, amelyek fontosak egy ilyen nagyszabású fesztiválon. Annál inkább rájöttem, hogy születtek dalok, amelyek protekciót várva akarnak előretörni, akár a zsidóktól, a romáktól, araboktól, erdélyiektől, magyaroktól (magyaroskodóktól). Itt is lehet látni, hogy a talpnyalók nagyon fognak dörzsölögni, csak nehogy megsérüljenek.  

Köszönöm szépen.  

Tschongor Attila

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

....

(manifest, 2017.01.14 01:59)

"Összetartozunk" címszó alatt kritizálsz...Na szép!
Nálad az "összetartozás "azt jelenti,hogy lehúzod az ellenfeledet,hogy a kedvencedet kiemeld?Ráadásul a vetélytárs oldalán teszed ezt?
Mindezt úgy tálalva,mintha "egy kívülálló hozzáértő"véleménye lenne?
Attól jobb lesz a kedvenced?Aligha...
Az "Összetartozunk" a Te oldalad,(a Te véleményed,)és innentől kezdve nincs miről a továbbiakban beszéljünk...

Re: ....

(Tschongor, 2017.01.14 02:04)

Nem értem, miért nem képes valaki elfogadni a kritikát. Ez az én oldalam, vegye tudomásul és magának nincs beleszólása. Ha nem tetszik, lehet menni, ki merre lát! Viszontlátás!

Budapest

(Aron Janos Lang, 2017.01.14 00:21)

Nem vagyok biztos benne, hogy ez lesz a nap legjobb olvasmánya számomra. De bizonyára ízlés kérdése.

Re: Budapest

(Tschongor, 2017.01.14 00:22)

Ha megbocsájt, nem is magának írtam és fogalmaztam meg. Ennél több tiszteletet várnék.

Re: Re: Budapest

(Aron Janos Lang, 2017.01.14 00:31)

A tisztelet megvan. Ha nem lenne, nem fogalmaztam volna meg semmit.

Re: Re: Re: Budapest

(Tschongor, 2017.01.14 00:32)

Köszönöm