Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Euróvíziós ranglista Tsch. módra

2018.03.13

dscn1066.jpg​Idén mindenképpen elmondható, hogy az Euróvíziós Dalfesztivál versenydalai nagyon erős mezőnyt tesznek ki, így számomra is nehéz összeállítani egy olyan toplistát, ami hűen tükrözi a szakmai részt is és a dalfesztivál jellegét. Mindenféleképpen a minőség a legfontosabb, ezt a saját toplistámon is erősen figyelembe veszem. Az én toplistám független politikától és nemzeti szeretettől vagy gyűlölettől. Fontos a kreativitás, a zene és a szöveg minőség és tartalom. Nyilván a végleges véleményemet befolyásolja majd az elődöntők alkalmával nyújtotta színpadi jelenlét, szereplés. Segítségül is hívtam egy kedves barátomat, ő vele közösen alkottuk meg a toplistát. 

Norvégiát újra Alexander Rybak képviseli, aki 2009-ben megnyerte ezt a versenyt, idén visszatér, sajnos nem mondható kiugró teljesítménnyel. 

Olaszország politikától túlcsorduló dallal képviselteti magát, ami kicsit veszélyes arra nézve, hogy döntőbe tudnak e jutni vagy sem. 

Olyan országok dalait nem véleményezem újra, amelyeket megtettem korábbi cikkemben. Ezt kérem megbocsájtani nekem és szíves elnézésüket kérem a kedves Olvasóimnak. 

Nagyon sok modern dal van, ilyen Ciprus, Horvátország, Szlovénia, Bulgária, Izrael, Finnország vagy akár Belgium dala. Észtország idén a mezzoszoprán operaéneklésre hagyatkozik, ami igen kimagaslik a mezőnyből. Hogy mennyire, az majd a későbbiekben kiderül. 

Nagyon lágy és selymes dallamvezetése van a montenegrói, a dániai és a fehéroroszországi versenydaloknak. Hogy mindez mennyire lesz elég, majd kiderül az elődöntők során. Ugyanis fontos a színpadi jelenlét, szereplés. 

Írország és Izland újra fiatal gyerekarcú nyáladzó dallal indulnak neki a fesztivál versenynek, mit ne mondjak, kevés eséllyel versenyeznek. Talán a lányoknak bejön, de ki tudja? 

Spanyolország és Portugália kicsit a tavalyi győztesre hajazva lassú és érzelmes dallal indulnak, de kicsit olyan erőltetett már és altatónak tökéletes. Semmilyen oknál fogva nem támogatom az altatós dalokat egy dalfesztivál versenyen, természetesen minőségüket tekintve színvonalasok. Itt pezsegnie kell az erőnek, a muzikalitásnak, a hangi és zenei tudásnak, rázzon fel a zenén keresztül az élet és fokozhatnám még nagyon nagyon sokáig. Tavaly Salvadort eleinte esélytelennek láttam, de aztán az elődöntő során, majd a döntő során nagyon is esélyesnek tartottam, hisz a minőség mellett nagyon tudta hozni azt az életérzést ami mindenki avagy a többség szívéig, lelkéig hatolt. Általam felállított toplistában második helyen végzett, míg a dalfesztiválon győzött. Nagy vonalakban és részleteiben meghatározható, hogy mely dalok esélyesek ebben a stádiumban és hogy ez hogyan változik az elődöntők folyamán és a majd későbbi döntőben az számomra már már gyerekjáték, figyelemmel kisérhetitek a rendszeresen megjelenő cikkeim által a verseny kimenetelét, kedves Olvasóim és láthatjátok majd, hogy a több évtizedes Euróvíziós Dalfesztivál tanulmányozásával ma már pikk - pakk egyeztethető kinek hol a helye a toplistán. Természetesen ehhez ha társul némi szakmai tudás és tapasztalat, akkor egyenesen és arányosan meghatározható a minőség és az eladhatóság. Nyilván ez ritkán jár együtt manapság, de nem elképzelhetetlen. 

Hollandia remek dallal indul, de nagyon markáns. Darabos egy kicsit, de ez szerintem inkább hátrány, mint előny. 

Oroszország a tavaly, politikai viszonyok miatt kizárt Julia Samoylova képviseli idén az országot, a dal nem nyálas, de nem is száraz, olyan köztes "állagú" és kérdéses, hogy a dal miatt jut be a döntőbe vagy vérzik el az elődöntőben, esetleg befolyásolja a betegsége, ami miatt tolószékben ül és ezzel próbál az emberi lélekre hatni, sajnálatot kelteni és győzelmet szülni. Nem lehet tudni.

Grúzia említésre sem lehet méltatni, a mezőny leggyengébb dala, San Marino is megelőzi őket, pedig ők soha nem voltak népszerűek. Idén mintha közelebb jutottak volna a megfelelő dalhoz, de sajnos még az idei sem az igazi. Litvánia és Lettország is minőséget versenyeztet, de olyan kevés népszerűséggel. Ezek a dalok valamiért nem akarnak kiteljesedni, vagy az előadóból hiányzik valamilyen kvalitás vagy a dal szerkezete nem elég átütő, felemelő, "behatoló". Ebből kiindulva van a másik véglet, amikor Déjá Vu érzés kerít hatalmába, egy egy dal hallgatásakor, ilyen Málta, Fehéroroszország, Moldova, Azerbajdzsán vagy Olaszország dala. 

Ausztrália kicsit mintha érdektelenné válna, nem igazán izgalmas, mint az elején. A dal közepesen megnyerő, de ha valaki alkatilag sem és éneklésben sem egy Beyoncé vagy Shakira, akkor jobb ha nem akar ilyen feltűnésben mutatkozni, mert rossz szelet fog kelteni az emberekben.

Szerbia is kicsit olyan kétes számomra, jó dal, jó, de mégis kicsit olyan részekre eső és valahogy nem áll össze az összhatás.

Mindenképpen hangsúlyozom, hogy minden változhat az elődöntők és a döntő során, hisz ott már kizárólag az összhatás számít és a minőség. 

Németország igyekszik, de sajnos a várva várt dal, nem hozza meg édes gyümölcsét, ami azt illeti a dal népszerű valamilyen szinten, de nem gondolom, hogy a Top 10-be vagy akár a Top 15-be tud érkezni. Svájc is jó dallal indul, de tekintve a mezőny többi dalát, nem egészen mondható esélyesnek egy jó helyezésre. 

Örményországot nem tudom semmilyen szinten méltatni egy szóval sem, sajnálom és Macedónia dala elsikló, sajnos nem hagy nyomót maga után, nem igazán tud megérinteni. 

Amit fontosnak tartok, hogy azok a dalok a megnyerőek általában, amelyek refrénje vagy teljes dallama fülbemászó, első hallásra megmarad. Fontos, hogy a verzék is jók legyenek és a refrénnel egybesimuljanak. A dalnak kell legyen minimum egy olyan része, amely az egész összhatásnak megadja a lüktetést és ugyanakkor az sem maradhat el, hogy legyen katarzis is.

Minden vélemény és érzés megszületése után, lássuk a TOP 15-ös listát így elsőre, Tsch módra. Tartsatok velem egy táblázatban:

15. Malta ​Christabelle - Taboo 115pont
14. ​The Netherlands Waylon - Outlaw In 'Em 120pont
13. Italy Ermal Meta & Fabrizio Moro - Non Mi Avete Fatto Niente ​133pont
12. ​Israel ​Netta - Toy 156pont
11. Belarus ​Alekseev - Forever  173pont 
10. Belgium Sennek - A Matter Of Time ​198pont
9. ​Croatia ​Franka - Crazy 204pont
8. Austria  ​Cesár Sampson - Nobody But You 245pont
7. Cyprus ​Eleni Foureira - Fuego ​284pont
6​. Fynland ​Saara Aalto - Monsters ​305pont
5. Czech Republic Mikolas Josef - Lie To Me 349pont
4. Denmark Rasmussen - Higher Ground 357pont
3​​​​​. Bulgaria Equinox - Bones 414pont 
2. ​Ukraine Melovin - Under The Ladder ​509pont
1. ​France Madame Monsieur - Mercy 568pont

  ​Továbbiakban Ausztrália 97 pont, Észtország 91 pont, Norvégia 87 pont, az Egyesült Királyság 80 pont, Lengyelország 79 pont, Macedónia 76 pont, Görögország 75 pont, Szlovénia 70 pont, Lettország 61 pont, Montenegró 58 pont, Magyarország 55 pont, Albánia 54 pont,  Örményország 50 pont, Svájc 42 pont, Németország 39 pont, Azerbajdzsán 27 pont, Svédország 26 pont, Szerbia 23 pont, Oroszország 20 pont, Spanyolország 18 pont, Írország 17 pont, Izland 14 pont, Portugália 9 pont, Grúzia 5 pont, Litvánia 3 pont, Moldova 1 pont, Románia és San - Marino 0 - 0 pont. Köszönöm a figyelmet. Jövőhéten újra a témában találkozunk. ! :) 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.