Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kelet - Nyugat összecsapás

2019.05.18

 

Kedves Olvasóim, nem véletlenül jelentkezek csak most az Eurovíziós Dalfesztivál után, hisz csak így körvonalazódik bennem, hogy mi is történhet ezen a nagy eseményen. Nagyon röviden kelet és nyugat összecsapása. A volt szovjet tagállamok a nyugattal. Oroszország ellehetetlenítette a legtöbb tagállamot, mint ahogy összehozta Bulgáriával, Ukrajnával, Romániával, Lengyelországgal, Moldovával, Magyarországgal. Ennek a célnak érdekében bejutott San  Marino amelyik nagyon kevés szavazatot fog kapni a döntőben, ahogyan Dánia, Szlovénia is. Összefogás és egyben bundázás. A nyugat meg szintén összefog. Hollandia - Oroszország harc, s ezzel ne mondja senki, hogy nem sziszeg ebben a versenyben a politika. Magam részéről a mai napig Eurovíziós Fan vagyok, de ez azért nekem is feltűnik, elfogultság nélkül. Kicsit részletesen minden dalról egy mondat erejéig megszólalok, kezdve is Netta - Toy dalával, aki/amely tavaly győzött, súrolja az ízléstelenség határát.

Ciprus számomra soványan hozta azt amit vártam vagy gondoltam volna. Montenegro akkorát hasalt a versenyen, amekkorát első perctől is jósoltam. Finnország dala, olyanra sikerült, mint egy tehetségkutatós előadása. Lengyelország tetszett és igen csak figyelemreméltó dal volt, igazán értékeltem a beépített tapsolást a közönséggel ritmusra. Szlovénia megosztó, mert a vizuális része nagyon megható, de maga a dal unalmas volt, nem értem például azt, hogy aki énekel, miért nem tanul meg artikulálni? Csehország megfogott, rendben volt a produkció, igen szimpatikus alkotás született. Magyarország is fantasztikusan szerepelt és meglepett engem is. Írom ezt úgy, hogy nem támogattam ezt a dalt. Fehéroroszország dalára megjegyezhetem, hogy dinamikus, fiatalos volt és a színpadi jelenlét is dicséretes. Szerbia a nagy ívű dalával igazi drámai pillanatokat okozott, a ruha is hatásos volt, mígnem az egész produkció az egyik leghitelesebbé vált a mezőnyben. Belgium komoly üzenettel lépett versenyre, színvonalas megjelenéssel, harmóniával, de sajnos hiteltelen előadóval. Ez sokat rontott a produkción és ezt érezni is lehetett. Grúzia lebőgött rendesen. Ausztrália igazi meglepetés volt, elvarázsolt és nagyon merész. Izland kimerítette a különleges, az extrém és az ízléstelenség szavak értelmeit. Totális Rammstein utánzat volt, ennek ellenére dicséretes amit műveltek. Észtország énekelt, de nem különösen vettem észre őket, de a hang és a dallam az a fülemet nagyon megfogta. Portugália nagyon újat és egyedi dalt hozott és a ruha ami imádnivaló volt, a show lenyűgözött, a tánc és a színpadi jelenlét 10ből 10 es! Görögország hozta a különleges hangot és tarolt is, külön dicsérem, hogy míg a klipben Katy Perry utánzat akart lenni, a színpadi showban a jelenléte nem idézte bennem Katy Perry-t. Köszönöm. San Marino a totális csalódást hozta el … (eddig volt az első elődöntő versenydalai és tovább jutottak: Görögország, Fehéroroszország, Szerbia, Ciprus, Észtország, Csehország, Ausztrália, Izland, San Marino és Szlovénia.)

https://www.youtube.com/watch?v=UkhYYwF7XaU&t=5025s

Örményország közepes szereplése nem győzött meg rendesen. Írország még annyira sem, hisz egy túl nosztalgikus, retrósra sikeredett. Moldovától sem estem hanyatt, de igazán művészi előadás volt, látványos élő vizualitással. Svájc is hozta a formát, de elmaradt a vártaktól. Lettország is nagyon erős közepes skálán hozta a dalt. Románia erős színpadi jelenlétet és precízen kidolgozott showt állított fel, mely hatásos is volt. Dánia dala amolyan tingli - tangli, hallgatható, de erősen gyenge. Svédország szokásos módon erősen jó dalt versenyeztet, igazi Gospel elemekkel díszített zene, Gospel alappal. Ausztria is lasúra vette a tempót, de ezzel annyit ért el, hogy unalmas produkció, mely senkit nem mozdít meg. Horvátország megadta a nagy ívű dalok királyát, némi csúszkálással eget rengető produkció lett, de sajnos nem volt elég a továbbjutáshoz. Malta nagyszerűen hozta a formát, annak ellenére, hogy másra számítottam, személy szerint természetesen. Litvánia közepes dallal, sajnos fél úton maradt. Oroszország 2016-hoz képest visszafogottabb, Sergey Lazarev finomkodott, de így is sikert aratott, igaz nagyon nagy a rajongótábora egész közép - és kelet Európában. Albánia meglepően jól teljesített és annyira szép, kellemes, megható dalt hallhattunk népdalelemekkel tarkítva, hogy na csak! Norvégia népszerű dalt küldött a versenyre és ez csak nőtt az elődöntő során, fantasztikus volt. Hollandia a nyugat képviseletében a második legnépszerűbb dalt hozta össze és nagyot dobbantott az előadó, kisebb - nagyobb hibákkal. ( Értelemszerűen az összes versenydal közül Olaszország a legnépszerűbb - Soldi ). Észak Macedónia is szépen képviselte magát, nagyon őszinte, letisztult, tiszta nagy ívű énekléssel. A mezőny leghatározottabb előadását hallhattuk. Azerbajdzsán kis meglepetéssel, de hozta a formáját, igencsak jó kis dallal. ( ez volt a második elődöntő és tovább jutott Svájc, Dánia, Svédország, Málta, Oroszország, Albánia, Norvégia, Hollandia, Észak Macedónia és Azerbajdzsán. )

https://www.youtube.com/watch?v=OMnZWPe-UaM

Alapító országok automatikusan a döntőben: Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország és Egyesült Királyság, + a tavalyi győztes ország Izrael.

Manipulálva a szavazást úgy alakították, hogy jó legyen a szervezőknek. Várt népszerű dalok csúsztak el hason a döntőben, ahogy történt ez Görögországgal, Albániával, Máltával, Ciprussal. A szakmai zsűri összesítésével Svédországot 239 ponttal, Észak Macedóniát 237 ponttal és Hollandiát 231 ponttal jutalmazták, amire azt mondhatom, hogy nagyon helytálló. Oroszországot csak 125 ponttal illették, természetesen a nézői szavazatokat tudták úgy manipulálni, hogy Oroszország semmi módon ne nyerjen, a közönség szavazatok meg amúgy is a nyugatot hozza ki győztesnek. Úgy manipulálnak, ahogy ők szeretnék, a szervezők. A szakmai zsűrit nem minden országban veheti meg a politika, ezért amennyire lehet azt tisztán hagyják, a nézői szavazatokat már messziről nem! Az új pontozási rendszer, hogy a szakmai ponthirdetés után a lista végén kezdik és haladnak a lista eleje felé, így a nézői pontokat össze vissza mondják, látva azt, hogy hogyan lehet a legjobban manipulálni a listát. Ezért így alakult a helyzet:

1. Hollandia

2. Olaszország

3. Oroszország

4. Svájc

5. Svédország

6. Azerbajdzsán

7. Észak Macedónia

8. Norvégia

9. Ausztrália

10. Izland

11. Csehország

12. Dánia

13. Franciaország

13. Szlovénia

15. Ciprus

16. Málta

17. Szerbia

18. Albánia

19. Észtország

20. San Marino

21. Görögország

22. Spanyolország

23. Izrael

24. Németország

25. Fehéroroszország

26. Egyesült Királyság

Érdekességképpen a nézők 0 ponttal jutalmazták Németországot, ez azért mindent elmond. Az Egyesült Királyság utolsó helyen végzett. San Marino kihozta a legjobbat, minden idők legjobb helyezését érte el. Óriásit bukott Görögország, Málta, Ciprus, hisz népszerűségük alapján a Top 10-ben kellene lenniük, de sajnos elhasaltak. Összevetve elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, de ezt tisztábban is lehetett volna játszani, rendezni. Gratulálok külön Észak Macedóniának az eredményért, nagyszerű volt!

A műsor alatt én is kiosztottam egy pár 10-est és lám ezek célba is értek: 

Oroszország - 10

Észak Macedónia - 10

Svédország - 10

Ciprus - 10 frown

Hollandia - 10 

Norvégia - 10

Olaszország - 10

Svájc - 10

Ausztrália - 10

Spanyolország - 10 frown

( 10 darab 10-es és ebből nyolc a top 10-es célba ért. -  10-ből 8 teli találat. )

EXTRA: Dana International fantasztikusan néz ki, remek adottságokkal

Madonna fellépése kész röhej volt. A "Like a Prayer" dalt alig tudta elénekelni, majd belehalt az élő éneklésbe, személy szerint aggódtam, hogy meghal a színpadon és ennek szemtanúja lesz több ezer néző személyesen és több, mint 200 millió tévénéző. Az új dalát, " Dark Ballet", már jobban ment, igaz abban már kevés éneklés is teljesen megfelelő. Kinézet is hagy kívánnivalót maga után. 

https://www.youtube.com/watch?v=VG3WkiL0d_U

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Csepreg

(Katalin Kiss, 2019.05.21 19:14)

"Manipulálva a szavazást úgy alakították, hogy jó legyen a szervezőknek" ??????????? Hogy mi? Nagyon gáz, hogy a politikát látod ebben is... De a legnagyobb gáz, hogy még bizonyítani se tudod, hogy bundázás történt, csak simán ráfogod. Hát akkor én mondok neked TÉNYEKET: A döntő sorrendjében komoly szerepet játszott az, hogy ki hogyan végzett az elődöntőben. Mivel Hollandia nyerte az elődöntőt, alap volt, hogy nem az 1. vagy a 2. pozícióra pakolják a döntőben, hanem hátrébb, esélyesebb pozíciókra. Amúgy meg az indulók húzták, hogy melyik felében lépnek fel, kivéve ugye a rendező országot, akik kb. kihúzták a legrosszabbat, és el is hasaltak rendesen. Albánia hol volt népszerű? Meg Ciprus? Ciprus éppen hogy továbbjutott az elődöntőből (a 9-ként jutott tovább). "Oroszország ellehetetlenítette a legtöbb tagállamot": Erre csak azt mondom, hogy LoL. A magyar meg a moldáv dal nagyon rossz volt, helyes, hogy mindkettő kiesett. "San Marino amelyik nagyon kevés szavazatot fog kapni a döntőben" San Marino a 10. legtöbb szavazatot kapta a DÖNTŐBEN. San Marino 12 pontot kapott MAGYARORSZÁGTÓL az elődöntőben. Nem is értem, minek koptatom itt a számat, egyszerűen elfogyott minden remény, hogy valamiben is ne látnád a gonoszt. =(

Re: Csepreg

(Tschongor, 2019.05.21 19:16)

Ez is egy vélemény. Köszönöm azért, hogy leírtad.