Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Anyanyelvünk gyilkolása

2019.06.01

 

Érdekességeket szedtem össze, szemezgettem itt - ott, s felfigyeltem néhány helytelen nyelvhasználatra. Itt azért függetlenül a tájszólásoktól. Alaphiba amikor a nevek előtt határozott névelőt hallok. Például "Találkoztam az Annával!"  helyesen "Találkoztam Annával!". "Melyik Annával?" erre a megjelölés a teljes név ismertetése. Aztán érdekes, hogy nagyon sokan  nem tudják mikor kell használni a -ba, -be, -ban, -ben. "Beülök most az autóba.", "Autóban ülök.", "Levélben egyeztetünk!", "Levélbe fojtom bánatom." Feltűnő manapság az a helytelen szókapcsolat, hogy borzasztóan jó, borzasztóan jól éreztem magam. Tehát egy negatív szót nem lehet társítani egy pozitív szóval, mert egyértelmű, hogy értelmetlen az egész. Miért fontosak továbbá az ékezetek? Nem mindegy, hogy azt írom, hogy Szarhegy vagy Szárhegy, vár valakit vagy var valakit,  cipő vagy cipó, elszoktattam vagy elszöktettem és így tovább.

Vesszők, pontok, kötőjelek, felkiáltójelek, kérdőjelek használata.

Nézzük csak meg az eszek, eszem szó használatát. Az alap ige eszik. Lássuk csak pontosan : Én eszek, Te eszel, Ő eszik, Mi eszünk, Ti esztek és Ők esznek. Én most eszek. Jövőhéten eszek majd a kollégiumban. (Van olyan, hogy eszem az ebédemet, ami megkopott a mai nyelvhasználatban, leginkább azt szokták mondani, hogy ebédelek, vagy az is megkopott, hogy eszem a kiflimet, ami ma már inkább úgy fest, hogy kiflit eszek. Tény, hogy tárgyas ragozásnál eszem, de már nincs a helyesírási szótárban.) Az eszem szó jelentése valójában más, az minden ember agyában van. Az én eszem, a te eszed, az ő esze, a mi eszünk, a ti eszetek, az ők eszük. Olvastam az interneten Jánk István cikkét a Nyelv és Tudomány oldalán, hogy szerinte helyes mindkettő, eszek, eszem. Mondhatni hogy ekkora ökörséget összehordani is csak olyan tud, akinek valójában fogalma sincs az egész irodalomról. 2015-ben megjelent tizenkettedik kiadású "Új magyar Helyesírás" kötetben le lehet ellenőrizni. Jó lenne ha nem gyilkolnánk ennyire a szép anyanyelvünket, hanem alkalmazkodva és logikusan élnénk vele. Jösztök vagy jöttök, az alap ige ugye jönni, tovább menve: Én jövök, Te jössz, Ő jön, Mi jövünk, Ti jösztök és Ők jönnek. (Erre nem tér ki pontosan az új kiadású helyesírási kötet, nagyon óvatosan kikerülve a vitát e téren.) Ha megnézzük akkor az Én - Mi, Te - Ti, Ő - Ők vannak párban, én jövök - mi jövünk, te jössz - ti jösztök, Ő jön - ők jönnek. Logikus. Nem a Wikipédia és nem a sok okoskodó szavát kell piedesztálra emelni, hanem gondolkozni logikusan, sokat olvasni meg informálódni. 

Két nem régiben megesett példa, egy gyorsétkezdében a csaj nem tudott egy egyszerű matematikai műveletet elvégezni, hogy ha 1 € = 285 Ft. akkor 10 € = 2850 Ft. (hozzáteszem, hogy a lány a kasszánál nem volt több 25 éves kornál). A másik példa egy szintén 20-as éveiben járó internetes nagy pofájú, aki szerint Petőfi Sándor író volt, mert írta a verset. Na kérem szépen ez a ló túlsó oldala, amikor a logika mentén mindent félre lehet magyarázni. A verset leírják, de költik valójában, ebből a szóból eredeztethető a költő megnevezés. Író az aki prózai alkotásokat alkot. 

Köszönöm. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gyergyószentmiklós

(Julianna Ferencz, 2019.06.02 15:19)

Nagyon hasznos én is nagyon igényes vagyok a helyes írással kapcsolatban.

Veszprém

(Szilágyi Zoé, 2019.06.01 22:59)

Nos, nekem úgy tanitották hogy az "eszek" az helytelen s az "eszem" a helyes.

Re: Veszprém

(Tschongor, 2019.06.02 12:16)

Ez olyan, mint a gasztronómiában a hal esete, hogy az hús vagy sem. Aki húsnak mondja, értelemszerűen azt is tanítja, aki meg nem húsnak mondja, az meg azt fogja tanítani. Nyilván mindkettő esetén azért lehet szépen alátámasztani a helyes válaszokat.

navegre65@gmail.com

(Kiss Gabriella, 2019.06.02 00:06)

Megfojt ez a bűz, csokiba fojtom a bánatom. Pontos "j" . Vagy folyik, folyamatos,vízfolyás az "ly". Hogy ne gyilkoljuk

Re: navegre65@gmail.com

(Tschongor, 2019.06.02 12:12)

Köszönöm az észrevételt, jogos volt és javítottam. Szíves elnézését kérem!

Zalaegerszeg

(Béla , 2019.06.01 20:51)

Nagy öröm olvasni ilyen cikket, remélem eljut sok emberhez és nem elég hangoztatni, hogy milyen fontos az anyanyelvünk megfelelő ápolása! Gratulálok Tschongor.

Budapest

(Benedek Margit, 2019.06.01 16:58)

Egyet értek és az idegennyelvű szavak használata a szép magyar megnevezések helyett, mint például az édesanyám helyett a Muterom, édesapám helyett a Faterom vagy akár a billentyűzet helyett a klaviatúra.

A.

(Szerző, 2019.06.01 14:35)

Hozzátéve kiegészítésképpen, hogy az anyaország határain túl, Szerbiában, Romániában, Szlovákiában a társadalom és a politika is egyaránt gyilkolja az elválasztott magyar kisebbségek anyanyelvhasználatát és alapjában véve a magyar anyanyelvet.