Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elfogultság nélkül

2019.04.25

 

o_harmashalom-latvanytervvel-kiemel01.jpgAhogy a címben is kifejeztem magam, elfogultság nélkül, mert azért az emberek sok mindent megengednek maguknak. Szóval, egy mondatban tisztázni szeretném, hogy erdélyi születésű vagyok, marosvásárhelyi és több, mint 20 alkalommal voltam Csíksomlyón, a Hármashalom oltárnál, nem utolsó sorban a nevemet azért írom így (Tschongor), mert a német ajkúak nem tudják kiejteni és minthogy Zonga vagy más néven nevezzenek, igyekszem megtanítani őket és ez a legegyszerűbb módja. Hadd tegyek fel pár kérdést, hogy azért lennék hazaárúló, mert a nevemet így használom a közösségi médiában? Hazaáruló lennék, mert külföldön élek? Hazaáruló lennék, mert elfogadom azt a látványtervet, melyet a Hármashalom oltárnál felállítanak a pápalátogatás alkalmára? (Hozzáteszem zárójelben, hogy ezt a befedést a pápai rezidencia kérte, azért mégiscsak a Katolikus Egyház feje érkezik, az főméltóságos Excellenciája.) Voltaképpen én imádkozni járok a nyeregbe, ez a kiegészítés nem zavar, mert alapjáraton nem emiatt kellene odamenni. Persze a tapasztalataim alapján nagyon sokan kirándulásnak fogják fel például a Búcsút, vagy éppen majd a pápalátogatást. Búcsúk alkalmával nem egyszer - nem kétszer láttam picknicket fogyasztó embereket, akik ott vannak, mert szép, hangulatos, megragadó, egyedi. Kérdezem hát akkor ezért minek jönni? A mise alatt nem kellene falatozni, nem kellene éppen beszélgetni a világ kisebb - nagyobb ügyeiről. Nem kellene mindenkinek a saját háza tájékán sepregetnie? Megértem, hogy nem tetszik sok embernek, de minek ócsárolni és szapulni, mint a bokrot. Emberek vagyunk, s viselkedjünk úgy, katolikusok vagyunk és akkor ne legyen senki álszent! 

Másik esemény, amit tisztázásra gondolok, a Notre - Dame (Mi Asszonyunk). Jelentős kár, pontosan még nem lehet tudni, hogy mi okozta a tüzet. Hallani azt is, hogy nem volt pénz a felújításra és így most lett, hogy leégett a tetőszerkezet nagy része és a húszár torony eldőlt. Aztán van olyan is, hogy a politika területén Macron miniszterelnök  népszerűségének hanyatlását javító esemény, amely által újra tündökölhet a szimpátia jegyében. Aztán van Eurovíziós jellegű hír is, hogy lelki zsarolás útján győzedelmeskedjen Franciaország, ha már így a Notre Dame, vigasztalódjanak egy trófeával egy versenyen. Aztán hallani, hogy a terroristák tették és hallani, hogy egyszerű baleset volt. Mi az igazság? Mindenkinek van igaza, mindenből egy kicsi alkotja a nagy való igazságot! Minden szempontból felhasználható a tragédia és sajnos fel is használják, mert a mai világban egyre nagyobb teret hódít, hogy semmi sem szent és semmi sem tiszta. 

Harmadik esemény, ami nagyon nagy tragédia. Sri Lankán történtek, rengeteg áldozat, ami feldolgozhatatlan. Az Isten adjon erőt a túlélőknek és a szemtanúknak, az elhunytaknak meg az örök világosság fényeskedjék! Szörnyű erre gondolni, de úgy felötlik a kérdés, hogy minek ez a gyűlöletes cica háború oda vissza? Természetesen a hatalom és a pénz a válasz erre is, ahogy minden másra. Sajnos. Ide jutottunk, erről szól a Fekete Európa versem, amit nagyon szívesen átírnék Fekete ma a világ címre!

Síró lelkek ma feketében -

régi mosolyok feledésben,

itt egy haza mély szakadékban,

hova lettél szép hagyatékban?

 

Fekete ma már a világ -

halál kultúra kialakulóban,

hova leszel a szakadékban,

milliónyi gyermeked fulladóban.

 

 

Fekete ma a világ, nincs tovább,

megroskadtál hangos pokolhintán,

miért játszottál tovább csalafintán,

sírok sokasodnak, hovatovább.

 

http://www.csongorattila87.com/cikkek/sajat-alkotasok/fekete-europa.html

       

                     Tisztelettel és mély részvétellel a szerző.  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.