Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nárcisztikus személyiségzavar

2019.05.30

 

Pontosan idézem: 

" Kora felnőttkortól kezdve számos különféle helyzetben (fantáziára és viselkedésre kiterjedő) nagyzásban, a csodálat igénylésében és az empátia hiányában megnyilvánuló általános sajátosság, azaz 5 vagy több az alábbiakból:


(1) saját fontosságáról nagyzoló érzése van (pl. saját teljesítményét, tehetségét eltúlozza, megfelelő teljesítmények nélkül is elvárja, hogy kiválónak ismerjék el)
(2) gyakran fantáziál határtalan sikerről, szépségről, hatalomról, éleselméjűségről vagy ideális szerelemről
(3) azt hiszi, hogy különleges, unikális teremtmény, akit csak hozzá hasonló, a társadalmi ranglétrán magasan álló emberek (vagy intézmények) érthetnek meg, vagy kellene, hogy társuljanak vele
(4) túlzó mértékű csodálatot vár el
(5) feljogosultság érzése, azaz indokolatlanul különlegesen kedvezőbánásmódot vagy az elképzeléseivel való automatikus együttműködést vár el
(6) interperszonálisan önző, azaz kapcsolataiban másokat kihasznál, hogy saját céljait elérje
(7) empátiája hiányzik: képtelen felismerni és átérezni mások érzéseit és szükségleteit
(8) sokszor és mélyen érez irigységet, vagy azt hiszi, mások irigykednek rá
(9) gőgös, fennhéjázó magatartás vagy attitűdök "
 
 

Társadalmi szintű jelenség, gyári szalagon nevelődik ki a nárcisztikus személyiségzavaros generációk. Elég csak egy - két iskolában eltölteni egy - két órát vagy megfigyelni a fiatal generációkat. Alapjáraton betegség, de mivel a társadalom menet közben megváltozott, így nem igazán betegség, de még szerepel a betegség listáján. Nárcisztikus személlyel nem lehet egy légtérben dolgozni, nem lehet vele értelmes vitákat levezetni vagy akár párkapcsolatban élni. Ilyen közszereplőket ismerünk, mint Mariah Carey, Jennifer Aniston, Lady Gaga vagy éppen Christina Aguilera. Itthoni celebeket is ismerünk, mint példáulpage.jpg Berkes Laura, Jónás Rómeó, Beri Márkó, Pintér Natália, Dósa Fanny, Döbrösi Azyza vagy éppen Takács Gagastar Milán. 

Ezt a generációt követi sok ezer fiatal és akkor csodálkozunk, hogy olyan a világ amilyen. Lehet e tények ellen lázadni, de bekell látni a valóságot. 

Két nárcisztikus személy sem fér meg egymás mellett, hazudhatják az ellenkezőjét, de a realitáshoz semmi közük, ha csak nem közös érdek a jó kapcsolat. Ahogy szokták mondani, két dudás egy csárdában nem fér meg, úgy két nárcisztikus személyiségzavaros sem! 

 

 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.