Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Művészettaglaló ketrecek ... 7. rész

2016.04.03

A 7.-ik részben, a Művészettaglaló ketrecek sorozatom keretén belül, bemutatom röviden és tömören a magyar zenei paletta nagyjait, azon belül most Késmárky Marika művésznőről írok. Németországban nagy sikert ért el a Dschinghis Khan -nal, majd szolókariert futott be Edina Pop néven a kezdetek óta. Hallgassunk meg két dalt tőle, hogy tudjuk kiről is van szó!

 

Késmárky Marika - Egy fiú a házból

 

Edina Pop - Moskau ( 1994 )

Budapesten született 1941 február 4.-én. Táncdalénekesnő amai napig és 1969-ben költözött az NSZK-ba, mint disszidált magyar, előadó. Nemzetközi sikerét László Mándokival érte el a Dschinghis Khan - nal. Bécsben ismerkedett meg férjével, 1971-ben, Günther Stoll színművésszel, aki sajnos 1977-ben elhunyt. Tökéletesen beszél Magyarul, Németül és Angolul. Belopta magát minden krosztály szívébe és sikeres koncertet adott Moszkvában is a megújult Dschinghis Khan - nal. Hallgassuk meg a következő számot:

Dschinghis Khan - Dschinghis Khan ( 1979 )

 

Dschinghis Khan - Dschinghis Khan / Moskau ( 2005 )

 

Itthon kissé feledésbe merült, de szerepelt a 2009 - es budapesti Sport Arénában megrendezett " Volt egyszer egy Táncdalfesztivál " rendezvényen. Néhány akkori magyar előadónak keresztbetéve nem mindenki ismerte el hitelességét.

 

Köszönöm és örülök, hogy gazdagítja a zenei palettát, kár, hogy nem a magyart, hanem a németországi piacot!