Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Művészettaglaló ketrecek ..... 4. rész

2014.08.24

 A magyat zenetörténelem hangját 1962-ben az első "Ki mit tudon?" eltanácsolták, de 1965-ben megnyerte a második "Ki mit tudon?" és az "Év hangja!" lett. Verpeléten született, de Egerben élt! Pályafutása azóta töretlen, hangja azóta hegyeket mózgat meg és ezt mai napig köszönjük! De mielőtt belemennénk, szóljon az első ismert dala amivel elindult!: 

1966-ban megnyerte a Táncdalfesztivált és itt megalapozta karrierjét! Nevéhez füződik rengeteg nagy sláger, néhány közülük: 

Énekelt japánul, németül, angolul, oroszul, lengyelül és magyarul természetesen! :) Fantasztikus egyéniség és sok sok generáció nevelője!!! :) 

Karrierjének talán legismertebb és legkiemelkedőbb dala: "Úgy szeretném meghálálni":

Az "Év hangja" címet elnyerte Nagy Brittaniában és Németországban, Liszt Ferenc és Kossuth díjjakkal tüntették ki, persze emelett rengeteg más elismerést és díjat megkapott! Minden lemeze arany, platina és gyémánt lemez lett, de sose adták át neki, ez ma már szerintem ahogy neki sem, nem fontos, a lényeg, hogy generációk nőttek fel zenéjén és hallgassuk ma is, énekelik sokan és köszönöm ezt az élményt és a remek zenéket, előadásmódókat! 

Neki írták többek közt a Zalatnay Cini slágerét: Nem vagyok én apáca, Cserháti Zsuzsa slágerét: Édes kisfiam, Hernádi Judith slágerét: Sohase mondd, Csongrádi Kata: Millió rózsaszáll és Katona Klári dalát: Ablak nincs az emberen. Persze ezen kivül van még egy pár dal amit neki írtak, de más énekelte el!!! :)

Nagyon szép dal, remélhetőleg nem a közeljövőben lesz ez az idő lejárat .... énekelj ahogy fgalmaztál még nagyon sokáig - skáig:  " Addig fogok énekelni, amíg élek és létezem. "

Szegő András így nyilatkozott: " Kovács Kati életében a normákat tisztelő és betartó, miközben éneklésében mindig a végső határokat feszegető művész. Tehetsége vitathatatlan, hangja egyedülálló ... " pontosan ebből is kiindulva nevezik őt: " Dinamit Kati "-nak is. 

Több tucat zeneszöveget írt és ezek közt a legsikeresebb: 

Hangterjedelme négy és fél oktáv, mezzoszoprán. :)  Humora nagyszerű amit a következő dalokkalbe is mutatok: 

Dalait lefordították többek közt: angol, német, orosz, finn, francia, olasz, spanyol és cseh nyelvekre! Közremüködött 234 magyar, 32 német, 2 angol, 2 japán, 2 orosz és egy-egy amerikai, osztrák, bolgár, lengyel, olasz és cseh albumon. Több, mint 500 dal van a repertoárjában. Sikereket ért el a színészetben is, játszott: Fejlövés, A Hamis Izabella, Fényes szelek, Rosszfiúk játékfilmekben, Tévéfilmekben: Örökzöld fehérben - feketében, Annyi arc ismerős, Kártyaaffér hölgykörökben, Babaház (gyermekműsor), Attila, Isten kardja.

1992ben játszott az István a király-ban a Sevillai világkiállításon, Sarolta szerepében. 1991-ben hátszott a Madách Kamara Színházban, a Miniszterasszonyt játszotta a Mechanikus narancs előadásban! 2005-ben a titkárnő szerepét elevenítette meg az Ilyenek voltunk című szinpadi játékban :) Szinkronszerepeket is vállalt, mintahogy rádiós játékokat is, műsorvezető is volt! Sokldalúságát ma is Ünnepeljük együtt, idén tölti be 70-ik életévét, de azt gondolom letagadhatna legalább másfél évtizedet :) :D Gratulálok !!! :)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.