Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Művészettaglaló ketrecek ..... 5. rész

2014.10.27

1947 Február 4-én született Budapesten és rövid életének szakaszán oriásit alkotott a jövő nemzedéknek, olyant, hogy idén 30 éve elhunyt művésznek alkotásai mai napig népszerűek és ringatóak! 1984 Szeptember 9-én költözött el az élők sorából, Budapesten.

Fantasztikus zeneszerző, előadó, zongorista volt. Több, mint 150 dalnak szerzője és előadója! A gitárral is jól tudott bánni, többek közt: "Azért vannak a jó barátok" dalban.

Rengeteg slágere van amelyeket joggal nevezhetünk örök zöldeknek, hát ezek közül következzen egy másik is:

Fantasztikus hangja utánozhatatlan és egyedi. Talán egyik világjárt és világslágere a következő:

 

Zenei múltja és fényessége nem vitatott és ma már világsztár lenne, sajnos korán elment közüllünk, de Köszönjük CSUPA NAGZ BETŰKKEL A MŰVÉSZETEDET, TUDÁSODAT, ZENEI MIVOLTODAT ÉS SZELLEMI JELENLÉTEDET, MELY KÖZTÜNK VAN MÉG MA IS!

Változatos pályája során Szocsiban és Athénban ért el fesztiválhelyezést, előadói díjat nyert a párizsi sanzonversenyen, fellépett többek között Kubában és Kanadában is.[1] Az 1970-es évek elején rendszeresen fellépett a Műegyetem Ezres klubjában volt feleségével, Dékány Saroltával. 1973-ban a „Hull az elsárgult levél” című dala első lett a Made In Hungary rádiós vetélkedőn. 1973 és 1974 között az Express együttessel lépett fel (többek között a Drezdai Dalfesztiválon). 1976-ban harmadik helyet ért el az írországi Castlebarban, 1977-ben másodikat az „Együttlét” című dallal a Metronóm 77 televíziós fesztiválon. 1979-ben megkapta a Magyar Rádió nívódíját, 1981-ben a legjobb hangszerelés díjával jutalmazták a táncdalfesztiválon. „Elmegyek” című dala „Nicolas” címmel, Sylvie Vartan előadásában világsláger lett. Hangszerelt musicalt (Jesus Christ Superstar), írt színházi kísérőzenét (A királynő katonái, Kaméleon). Az S. Nagy István – Máté Péter szerzőpáros írta a Krízis című rockmusicalt is, amit a margit-szigeti szabadtéri színpadon adtak elő, az egyik főszereplő balesete miatt csupán néhány alkalommal. (E műnek különlegessége, hogy a rockzenészeket és a színművészeket itthon talán először állították egy színpadra; a szereplők többek között: Csongrádi Kata, Vikidál Gyula). Számtalan duettet is énekelt, többek között Kovács Katival, Cserháti Zsuzsával, Házy Erzsébettel, Dékány Saroltával és Zalatnay Saroltával.

Zárás ként szóljon egy nagyon szép és örök zöld slágere: Köszönjük, hogy vagy és voltál nekünk!!!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.