Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beilleszkedés

2019.09.17

 

Nagyon sokáig érlelődött bennem ez a téma, aztán összeillesztettem a gondolataimat és nekiindultam ennek a cikknek, hogy ezt a témát is kifejtsem. Más kifejezéssel, az integrálódás társadalmi probléma, nem csak Magyarországon, hanem szerte a világon. Akik felelősek lennének az integrálódásért, azok későn kaptak a fejükhöz, hogy valójában milyen nagy is a baj. Itt nem csak a 21. század népvándorlásására gondolok, hanem a saját nemzetünkre és az itt élőkre is, s az utódainkra. Elsősorban a szülő feladata az, hogy felkészítse gyermekét erre a feladatra, melyet élete folyamán többször is gyakorlatba kell helyezze. Természetesen ahol a szülő is küzd hasonló problémákkal, a gyermeke is hasonlóvá válik. Amilyen a szülő - gyermek minta, olyan mintát fog kivetíteni a gyermek felnőtt korában. Az egészben az a jó, hogy a beilleszkedés tanulható, tehát ha megfelelő önismeretre teszünk szert és meglátjuk a beilleszkedési minta hiteltelenségét, kudarcát, akkor tudunk változtatni, igaz milyen izgalmas? 

Visszatérve az elejére, a szülők mellett az óvoda, napközi is ezt kellene szolgálja, hogy megtanítsa a beilleszkedést. Tapasztalataim szerint ez nagyon nehéz, mert sokszor nem egyeztethető a szülői minta és az oktatási rendszer alsó tagozati mintája. Ezért alakul ki az a sajnálatos rendszer, hogy a gyermekek leginkább minimum három különböző légkörben fejlődik, éli gyermekkorát. Nevezetesen a családi -, baráti- és oktatási légkörben. Aztán ennek eredménye néha pusztító tud lenni lelkileg és olykor - olykor tettlegességig is elfajul. Volt rá példa és van is rá példa. Ez oka többek közt az iskolai zaklatásoknak is, a pedofíliát egyszerűen táplálja és élteti a beilleszkedési problémák nem kezelése, helytelen kezelése vagy be nem ismerése. Azt gondolom, hogy nagyon nagy figyelmet kell fordítani erre a kialakuló vagy inkább már kialakult társadalmi betegségre, mert ez már betegség, ahogy az alkoholizmus is és a drogok fogyasztása is. 

A beilleszkedéshez nem elég ha mosolygunk, ha őszinték vagyunk és az sem elég ha kedvesen önmagunkat adjuk. Ezek külsőségek és apró fontos részei az egész életünknek, de a beilleszkedés fontos alapjait képezik a másokra való figyelés, a szeretet, a tudásszomj, az olvasottság, a helyes kommunikáció elsajátítása és az agyban lévő különböző gátak feloldása is. Ez olyan röviden, mint a Puzzle. Sok darabja van és minél többet sajátítunk el életünk folyamán, annál jobban tudunk majd mindenféle környezetbe beilleszkedni. Ezeket a puzzle darabok szinte 80 %-át eltudjuk sajátítani az Általános Iskola befejezéséig, de ehhez kellenek a szülők, tanítók, óvónők és a közösség alapelve, hogy "Mi" . 

Ajánlatos a szülők részéről kialakítani a gyermek felé azt a kapcsolati rendszert, amely elbírja a bizalmat, őszinteséget, barátságot, támogatást és a védelmet. Értem ez alatt, hogy a szülő, ne csak szülő akarjon lenni, hanem a gyermek barátja is, legyen a bizalom kölcsönös és önzetlen, az őszinteség ne legyen sértő, de építő jelleggel bírjon, a támogatás meg a védelem adott legyen, mert a gyermeket ki védhetné meg a viharoktól, ha nem a szülő? Az iskolai rendszer keretén belül dolgozók meg arra is kellene figyelniük, hogy az agyban lévő gátakat segítsék feloldani. Erre nagyon jó példa a biológia tanítása a természetben. Szükséges lenne az önismeret, az érdeklődés tanítása embertársaink felé és a különböző helyzetek felismerése, megoldásainak tanítása. Mindenki más társadalmi rétegből jön, ezért valahogy azt látnám helyesnek, hogy az iskolai rendszer első felében az osztályokat társadalmi rétegekként kellene felállítani és majd a második felében összeengedni a tanulókat. Fel kell ismerni a rossz helyzeteket és kezelni kell, de egyelőre azt látom, hogy felismerni felismerik egy néhányan, de kezelésre senki nem adta a fejét. Én most ezt a témát elővettem és közszemlére bocsájtom, nagyon örülnék, ha eljutna bizonyos illetékes személyekhez, s megfontolnák, hogy hagyjuk veszni a fiatalokat és engedjük az örökös menekülést a problémák elől vagy megálljt mondunk és mentsük a menthetőt.

Továbbiakban e téma kapcsán fogok még jelentkezni, nagyon szeretném ha kialakulna egy komoly párbeszéd és végre mosolyoghatok én is, hogy a világ még nem érett meg a pusztulásra.

                                                        Tschongor Attila 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

-admin-

(Tschongor, 2019.09.26 13:17)

Félreértések miatt, társadalmi szintek megkülönböztetése és szintek szerint való osztályozás (az általános iskola első felében) azért szükséges, mert minden társadalmi szinten mást és mást kell tanítani azért, hogy a beilleszkedés jobban menjen. Például a gazdag gőgös gyerekeknek azt kell tanítani, hogy tisztelje a többi olyan gyereket aki nem a gazdag rétegből érkezik. A szegény gyerekeknek segíteni kell, hogy ne érezzék magukat kevesebbnek, mint gazdag társaik. A különböző társadalmi rétegekben meg kell tanítani a gyülölet- és irigységmentes életvitelt. Jelen esetben hogy minden társadalmi réteg össze van engedve első perctől azt eredményezi, hogy szeretethiány van, odafigyelés egymásra nincs, tisztelet kihalt és a gyülölet az irigységgel virágzik. Az iskolai bántalmazás is ebből fakad (az erősebb a gyengén élezi hatalmát). Erre odakell figyelni. Nem félreértelmezni a cikkem tartalmát hanem kérdezni először, aztán "kritizálni". Nem rosszból írtam, de a felvetésem és az oktatás moderálásával elérhető lehet a kommunikáció által levezetett viták és nem agresszióval. További kérdésekkel forduljatok hozzám és kérdéseitekre válaszolok nagyon szívesen. Köszönöm szépen!

Veszprém

(Katalin Kiss, 2019.09.24 22:55)

Kedves Attila! Ez egy baromság.
Azért fogalmazok ilyen nyersen, mert a probléma is az, a te elképzelésed a megoldásáról pedig valami finomkodó kivitelezhetetlen homály. Teljes beilleszkedés nincs! Az emberek különbözőek és genetikailag úgy vannak kódolva, hogy a hasonló felfogású fizikumú társadalmi helyzetű... stb. társakat keressék egy közösségen belül.
Ez szimpla ősi túlélő ösztön. Az ilyen csoportok hatékonyabban tudnak együtt működni. Pl. Mamutot ölni és nagy matematikai problémákat megoldani.
Amíg nem vagyunk egyformák, lesz vélemény különbség es lesz kirekesztés.

Re: Veszprém

(Tschongor, 2019.09.24 23:00)

Katalin Kiss sehol és soha nem mondtam és írtam, hogy nincs és nem lesz véleménykülönbségek. Hasonlóan vélekedek a kirekesztés különböző fázisairól. Ennél tovább kicsit elharapott az a kijelentés, hogy baromság. Nem áll módomban vitát kialakítani, mert eleve az egész hozzászólás arról szólt valójában, hogy én nem tudok semmit, nem értek ahhoz amit írok, mert "baromság". Maga idejött és a tutit megmondja. Isten Áldja!

Re: Re: Veszprém

(Katalin Kiss, 2019.09.24 23:04)

Hm... ahhoz képest, hogy hiszel a vélemény különbség létezésében egyből a torkomnak ugrasz mikor baromsagnak titulálom a mondandód.
Amúgy köszönöm bácsi, kitűnő vagyok szövegértelmezésből, csak épp valószínűleg nekem más jött le mint amiben te reménykedtél.

Re: Re: Re: Veszprém

(Tschongor , 2019.09.24 23:05)

Katalin Kiss Kislányom, Te estél nekem. Érdekes csak neked jött le más. Wow. Erős kijelentés, hogy kitűnő vagy szövegértelmezésből. Én nem estem a torkodnak, nem úgy ahogy te tetted egyből. Ha másképp fogalmaztál volna, akkor én sem így reagáltam volna. Tudod, amilyen a mosdó, olyan a törülköző. Az egész hozzászólásod olyan, mint a "nesze semmi fogd meg jól " effektus.

Re: Re: Re: Re: Veszprém

(Katalin Kiss, 2019.09.24 23:06)

Tschongor Attila Sándor ahogy az írásod is.

Re: Re: Re: Re: Re: Veszprém

(Tschongor , 2019.09.24 23:07)

Na jó, húzzál innen kisanyám! Persona non grata vagy előttem. Jó tanulást!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Veszprém

(Urbán Zoltán, 2019.09.25 08:46)

Kati tényleg át estél a ló túlsó oldalára. Ezen bizony nincs mit szépíteni.Te tartozol bocsánatkéréssel hiába húzod a szád.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Veszprém

(Katalin Kiss, 2019.09.25 08:47)

Urbán Zoltán Nem. Én egy kritikát fogalmaztam meg amit ő nem vett jó néven. Az után a mondata után, hogy "az iskolai rendszer első felében az osztályokat társadalmi rétegekként kellene felállítani és majd a második felében összeengedni a tanulókat..." szerintem a "baromság még egy egész finom kritika. Kedves kirekesztés ellenes barátunk alapból bélyeggel és besorolással illetne apró kölyköket és különítene el egymástól. A klikkesedés így is elég nagy probléma, erre ő kvázi mesterséges klikkek létrehozásával próbálna ezen segíteni. Utána meg elvárná ,hogy több csoportnyi másként kezelt gyerek, majd hirtelen spontan vegyül ha egybe ereszti őket.
Szóval ez nem szájhúzás. A véleményemhez képest finom kritikát fogalmaztam meg, ő pedig egyből a torkomnak ugrott miatta és személyeskedni kezdett. Ennyit erről. Aki nem bírja a kritikát (bármilyet) az ne rakja fel a netre a véleményét. Sehova nincs kiírva hogy nekem kötelező bárki lelkét simogatni, amikor meglátásom szerint bődületes marhaságokat irkál össze.

Veszprém

(Katalin Kiss, 2019.09.24 23:02)

U.i. a megoldásod amúgy gyanúsan hajaz a Borg-ra.
"Asszimilálni, asszimilálni...."

Budaörs

(Klári, 2019.09.19 12:06)

Szeretnék még hasonló cikkeket olvasni. Köszönöm. Ezek mindig nagyon jók!