Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Éttermi protokoll

2019.07.22

 

Sziasztok. Arra gondoltam, hogy külön ennek a témának szentelek egy egész cikket, mert azt gondolom, hogy egyre nagyobb problémának látom a társadalomban, hogy össze vissza kevernek mindent és ezáltal megszűnik egy fajta tisztelet egy - egy szakma és benne dolgozók iránt. 

Kezdeném azzal, hogy ha étterembe szeretne menni bárki, illik az interneten vagy telefonon megérdeklődni, hogy meddig van konyha. Például, ha este 21 óráig van konyha, akkor maximum este 20 óráig illik asztalt foglalni és ilyenkor nagyon -nagyon fontos a pontosság, ami egyébként is illik betartani, de este pláné! Ugyanakkor ha a konyha délelőtt 11 órától vagy éppen 15 órától délután van konyha, akkor semmi szín alatt sem illik pontosan nyitási időpontra asztalt foglalni vagy spontán akkor érkezni. Éttermi protokoll az, hogy a felszolgálóknak nagyon fontos kommunikációt tanítani, sajnos e téren is nagyon rossz tapasztalataim vannak. Népszerű étterem esetén 20 fős asztalfoglalás esetén illik előre leegyeztetni a fogyasztást ami az étkezést illeti.

Éttermi protokoll, hogy az étteremben moderáltan viselkedünk, eszünk. Nem beszélünk hangosan és minden ételt a megfelelő evőeszközzel fogyasszuk el. Előétel általában kicsi adag, érdemes könnyen emészthetőt rendelni. Az asztalon nem könyökölünk és a mellkashoz tartva a felkart étkezünk. Az evőeszközzel a falatot emeljük a szájhoz és nem a fejünket hajtjuk … Ha elfogyasztottuk étkünket, akkor 3 óra tájban hagyjuk az evőeszközöket. A leveses tálat nem emeljük meg, s nem döntjük meg, s nem is kanalazzuk a végét. A főfogás mindig nagyobb adag, mint az előétel, érdemes a napszaknak megfelelő főfogást rendelni, azaz délután 18 óráig lehet fogyasztani gombát, steaket, tojást, tejszínes ételeket. 18 óra után érdemes könnyen emészthető ételeket rendelni, mint például halakat, salátákat, szárnyasokat. (Picit elkalandoztam, elnézést!) Köszönöm!  

A főfogásnál mindenhez külön evőeszköz van, illik azokat használni és óriási tévhit, hogy hagyni kell a tányéron kis morzsányi ételt, nyugodtan el lehet fogyasztani mindent ami a tányéron van. A desszert kérdése annyiban változó, hogy este 20 óráig (amennyiben a konyha 21 óráig van nyitva) a főfogás elfogyasztása után nyugodtan lehet kérni újra az étlapot, a desszert kiválasztásához. Este 20 óra után már az első rendelés alkalmával illik a desszertet is megrendelni. 

Ez egyszerűbb a felszolgálóknak is és a konyhának is. Kedves olvasóim ne felejtsük el, hogy a vendéglátóipar és a gasztronómiai ipar nem szolgák. Nem a vendégek szolgái. Tisztelni kell e szakmákat és benne dolgozókat, mert mindenki dolgozik valahol és ha elvárják a tiszteletet, akkor igyekezzenek adni is tiszteletet. Ha a protokoll be van tartva, akkor a konyha is kedvesebb és elnézőbb, esetleg munka időn kívül is kényelmesen kiadhatóvá válik egy - egy desszert, talán egy - kettő fagyi. Éttermi protokoll a kommunikáció, akár konyhák közt, vendégek - felszolgálók közt, kollégák közt. Senki nem dolgozhat ebben a két szakmában akik hajlamosak az önkényes uralkodásra, szabályteremtésre és a nagyon fontos, hogy a felszolgálók amennyiben visszaélnek hatalmukkal, azon nyomban meneszteni kell őket a szakmából és betiltani az engedélyét e szakmában való tevékenységére nézve. A probléma, hogy a protokoll fel van rúgva és nagyobb baj, hogy nem is ismerik sokan.

Tisztelettel Tschongor Attila Sándor. Köszönöm szépen.  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.