Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan válasszunk ajándékot?

2019.08.13

Sziasztok kedves Olvasóim, újra itt vagyok egy igen kínos témával, mert nem mindegy, hogy mit ajándékozunk. Természetesen igaz, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát, azaz nem illik kritizálni. Tanult ember nem kritizálja, de rosszul eshet vagy félre érthető lehet. 

Szeretném azzal kezdeni, hogy esküvőn nem kell ajándékot vinni az ifjú párnak, de lakodalomban szokás és ilyenkor meg kell előre beszélni, hogy mire lenne szükségük vagy mit szeretnének. Ebben ne mi döntsünk, mert lehet amit megveszünk, abból még vagy hármat kapott mástól. Ha azt mondják pénzt, akkor azt külön borítékban kell odaadni és nem a lakodalom elején, hanem a vége felé vagy amikor a szervezés kéri. A meghívón mindig szerepel, hogy esküvő vagy lakodalom. Piperecikkek és kozmetikumok esetén nagyon fontos, page2019-2019.jpghogy csak annak a személynek veszünk ilyent, aki már egy ideje bejáratos az intim szféránkba. Máskülönben ez arra utalhat, hogy büdös vagy, ápolatlan, ráncos, zsíros bőrű, száraz bőrű és még sorolhatnám. Vörös bor egyértelműen szexuális felhívás. Figyeljünk oda, mikor kinek mit szeretnénk venni. A tuti tippeket egyébként a végére hagyom, egyszerűbb. Ajándékozáskor figyelembe kell venni, hogy kinek lesz az ajándék, mert nem mindegy, hogy ki mit kap. Fehérnemű, zokni szintén nem illő, sértő is lehet. Ruhaneműt egyáltalán nem szabad. Teljesen más ha egyeztetés születik az ajándékról, de mint tudjuk ez ritka eset. Azért ritka, mert a tanult ember nem kérdez és nem hozza fel, hogy mit szeretne ajándékba. Ezt mindenkinek magának kell felfedeznie. 40 éves kor felett nem illő karórát vagy faliórát vásárolni. Ebben az esetben ugye sugallhatja, hogy az idő telik és esetleg vénülsz. Kerüljük ezt. Cserepes virágot nem veszünk családi házban lakó személynek. Vágott virágot nagyon kiváltságos alkalommal vigyünk, mint például ballagásra, díjátadásra, keresztelőre, bérmálkozásra, konfirmálásra, születésnapra (attól függ milyen a kapcsolat szintje). Nagyon fontos tudni, hogy az ajándékozás legyen önzetlen, ne várjuk el a viszonzást, de illik, emberi kötelesség viszonozni. Nem számít a mérleg arány. Mindezek alól kivételt képez az esküvő vagy a lakodalom. Ajándékozást megkönnyíti ha ismerjük az illető stílusát, környezetét, személyiségét. Higgyétek el nekem, hogy nem nehéz. Társaságon belül semmilyen ajándékot nem illik tovább adni, nagyobb távolságokban szóba jöhet, de inkább maradjunk a tilosnál. Ajándékoknak illik örülni, mindentől függetlenül, metakommunikáció segítségével finoman lehet jelezni csalódottságot. A metakommunikáció nem sértő, igaz csak 95 IQ felett. Szakácskönyv kivétel nélkül csak ha ritkaság számban nyomtatták, száz éves, speciális és kizárólag szakács szakembernek. Ha kezdő szakember, akkor lehet bármelyik szakácskönyv. Egyébként sértő lehet, sugallhatja, hogy "esetleg nem tudok főzni?". Kérdéses dolog még a kiegészítők (karkötő, nyaklánc, fülbevaló, gyűrű). Ez utóbbi esetleg kamaszkori személyek esetén és egyeztetés alapján.  

Ami a tuti jó ajándékokat illeti, jó ötlet mindig a kávé, csoki, fehér bor, Raffaello és hasonlók. Ha a megajándékozott cukor beteg, akkor értelemszerű, hogy nemanigif.gif veszünk neki édességet. Például én fűszertartót vettem a barátnőmnek, mert láttam a konyhája stílusát és passzolt. Tehát találóan ajándékoztam. Másik példám egy saját fotóm kinyomtatása és keretben való ajándékozása volt . A nappali stílusába belepasszolt és személyiség ismeret is segítségemre volt. Ha valaki diétázik, s tudjuk, akkor tuti tipp a kávé. A kávé mindenkor mindenkinek jó, miért? Mert elteszi és megtudja kínálni a családját, közeljövőben érkező vendégeit. Ugye ha vendégség jön, akkor mivel kínáljuk a vendégeket: kávé, tea, teasütemény, víz, üdítő. Mi az ami belefér az ajándékozásba? A kávé! Ár tekintetben is a kávé a nyerő. Árnál maradva fontos a kapcsolat szintje. Másik nyerő tipp a borítékban megfelelő pénzösszeg, névre szólóan. Fehér bor, vodka, whisky  férfiaknak, likőr, pezsgő a nőknek, ha már alkohol. Képeslapok tökéletesek, üdvözlőlapok, könyv (ki kell puhatolózni, mit szeret olvasni vagy egyáltalán szeret e olvasni). Érdemes felhasználható, hasznos ajándékot választani, de nem feltétel. Érdemes különböző eseményekre egy albumra letenni a szavazatot, mert jó döntés. Nem lehet mellé nyúlni. Én személy szerint egy albumot terveztettem meg és megfelelő címmel, idézettel a világ legmeghatóbb ajándéka. A siker és a boldogság garantált. Befizetett kirándulás is szuper ajándék lehet, ahogy akár egy ebéd vagy vacsora. Gyerekeknek a legnehezebb ajándékot venni, érdemesebb a szülőkkel egyeztetni ilyenkor, bizalmi kapcsolatban esetleg borítékban x pénzösszeg és majd a szülő megveszi azt amire szüksége van a gyereknek vagy amit a megajándékozott szeretne. Hátizsákot vagy nőknek táskát csak akkor ha ismerjük stílusát, igényét és személyiségét. 

Bárkinek bármilyen kérdése van e téren, kérlek küldjétek el nekem és nagyon szívesen állok rendelkezésetekre. Köszönöm szépen! 

                                      Tschongor Attila

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Marosvásárhely

(Sandor Maria, 2019.08.14 14:41)

Bizony az album nagyon szép ajándék volt ,múlt jelen egybe.Köszönöm