Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lelki problémák

2019.07.27

 

Kedves Olvasóim, azt hiszem nem hagyhatom ki a lelki problémák témáját a közösen felállított repertoárbővítésből. Minden ember küzd ilyennel vagy így vagy úgy! Ezt megtetőzi ráadásul a helyes kommunikáció hiánya, a régi sztereotípiák, mint például az igazi férfi nem sír vagy, hogy a nő helye a konyhában van. Ez annyira társadalmi szinten problémás, hogy egyéni terápiát tudok csak ajánlani, mert manapság csak az tud segíteni. Nem kell elkeseredni! Van megoldás a lelki problémákra. 

Első sorban szükségünk van önismeretre. Ez annyira alap, hogy szinte nincs olyan téma, amely ne erre épülne, ahogy az egész életünk. Természetesen valós önismeretről beszélek és nem egy irreálisról. Sok embernek vagy nincs önismerete vagy éppen irreális amit tud magáról. Sajnos ki kell mondani, hogy ebben a férfiak nagyon az élen járnak, a nők sokkal jobb arányt tudhatnak magukénak! Ha az önismeret a realitás mezején megvan, akkor jöhet a kommunikáció helyrepofozása. Kedves Olvasóim, végre legyünk bátrak és beszéljünk, ne fojtsuk magunkba a lelki terheinket. Aki nem képes ezt a lépést megtenni, akkor fessen, írjon, rajzoljon, építsen. Életem folyamán sok embert láttam magában beszélni, alkoholisták sorába beállni és annál is több ember betegedett meg. Minden lelki teher amit magunkban tartunk, a szerveinket támadja. Ez nem vicc, ezért nem kell rossz néven venni, ha valaki éppen nem jól reagál valamire, vagy éppen megnyitja a lelke csapját és folyni kezd belőle a teher. Emberség, lojalitás és szeretet szükséges ahhoz, hogy meglássuk mi történik az aktuális környezetünkben és hogy miért?. Hazudik az az ember, aki azt mondja, neki nincs lelki problémája. Nem szabad ennyire naivnak lenni. Tovább menve, ha a kommunikáció is helyes és jó mederben van, akkor kezdjünk el figyelni egymásra. Nagyon bízok benne, hogy nem csak potyára írom ezeket a sorokat. akartam írni ezt a terápiát, mely nem egy hetes, hanem hosszú időtartamú, embertől függ, ki mennyire halad ezen az úton. Ismétlem a terápia eddigi állomásait: önismeret, kommunikáció, figyelem! 

Ha ezen is túl vagyunk, akkor gyakoroljunk egy kis empátiát és szeretetet. Higgyétek el nekem, hogy meghozza édes gyümölcsét, hogy ha ezen az úton kezdünk el haladni. Én többször  is végig jártam, szóval tudom mit jelent ez az út. Nem árulok zsákba macskát, ezért hozzá teszem, hogy nagyon nehéz. Soha nem volt könnyű és soha nem is lesz. Azért írom ezt, mert sokszor teljesen le kell vetni régi énünket és újjá kell öltözni. Szokták mondani, hogy mindig a kezdet a nehéz, a többi jön magától. Itt sajnos nem így van, a kezdetektől a végéig minden pillanat nehéz, mert a társadalom nem tud megújulni, egyszerűen képtelen felülkerekedni a múlt neveltetésén. Sajnos így van, a múlt nem nevelt, hanem elnevelt! Elnevelt egy olyan szakadék szélére, ahol a gyűlölet, az önzőség és a pénz uralkodik, öl meg minket. 

Van megoldás, Kedves Olvasóim, minden egyes lelki problémátokra, aki úgy gondolja, hogy szeretne túl lenni rajta, keressen bátran, de elkezdheti a terápiát is, vagy ha a bizalom nincs meg, a bátorság, akkor tessék elmenni pszichológushoz. Nem szégyen. Ősrégi sztereotípia, hogy betegnek titulálnak valakit ha pszichológushoz megy, pedig ez badarság. Itt jegyezném meg, hogy mennyire igaz, hogy minden ember saját élete kovácsa! Megbukott az a tétel, hogy ha van Isten akkor nem engedné, hogy ilyen kegyetlen legyen a világ (szoktam hallani elég gyakran). Hát álljunk csak meg egy kicsit, Isten szabad akaratot adott, akkor nem értem mi ez a panaszkodás? Megakarunk halni, akkor mindenki zárja magába minden baját, aztán nyüglődjön! Élni akartok? - akkor tegyünk a saját érdekünkbe, és minél hamarabb! Őseink sokáig éltek, de hát dolgoztak és sokat beszélgettek. Nem véletlen volt évszázadokig a felsőtízezernek társalkodó személyzete! Gondoljunk bele, hogy az ember társas lény, na nem azért, hogy egymást kihasználják és tönkre tegyék, hanem  azért, hogy egymást segítség, "életben" tartsák! 

Kicsit példa szinten is megkóstoltatom veletek e témát, magány. Itt ebben az esetben nagy szerepet kapnak a hobbyk, a kreativitás. Amikor valaki magányos akkor ne törődjön bele, hanem igyekezzen megtartani vagy elérni a belső harmónia szintjét. Keressen fel egy barátot, menjen pszichológushoz, kezdjen el valami hobby tevékenységet amit régóta szeretett volna. Sokszor elég csak kiülni egy kávéra egy kávézó teraszára, ahol sok ember közlekedik. Kezdje el élvezni a nyüzsgést, az embereket, s előbb vagy utóbb a magány érzésének nyoma sem lesz. Este meg ajánlott aludni, nem gondolkodni, emészteni ezt. Ugye azt is el kell mondjam, hogy ezt azért írom, mert kiül minden ember arcára az a probléma ami a lelkét nyomja, s mások ezt nagyon erősen észre veszik. Amit sugárzol kifelé, azt fogod valójában bevonzani. Ez olyan, hogy amit adok, azt kapok. Csak gondoljunk arra, hogy ha valakire rámosolygunk, akkor ő vissza fog mosolyogni ránk, 99 %-ban. Hát így állunk, kedveseim! Másik példám legyen egy csúnya válás. Kérem szépen nem az a megoldás, hogy keresem az okot. Ami elment, az már nem jön vissza. Tovább kell lépni, megint csak egy döntés mentén kezdődik minden. Szituációtól függően, a legjobb megoldás a kommunikáció és a szeretet. Válás után természetes és őszinte tud lenni egy áldozat szerep, egy elkeseredett szerep. Ez tart ideig, óráig, aztán fel kell építse mindenki magát az erősség szintjére. Barátok arra valók vagy a pszichológus, hogy a kommunikáció mentén felszabadítson a lelki teher alól. Hát nem véletlen az sem, hogy régen a tanáraink egy- egy mondatot leírattak velünk százszor. Velem konkrétan egy mondatot ezerszer íratott le egy tanárom, mondjuk nem emlékszem, hogy pontosan mi volt, de azt tudom, hogy szervesen beépült az életembe! Ez jó, mert tudat alatt tevékenykedik és tudatos állapotunkban már szervesen teljesítjük. Azt is el kell mondjam, hogy minden problémát tudat alatt kell orvosolni, akkor van hatása, ha minden rendben megy, akkor pozitív az eredmény! Köszönöm, hogy velem tartottatok és ne feledjétek van megoldás!

Üdvözlettel Tschongor Attila 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.