Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mai diktatúra

2019.08.11

 

Gondolom emlékeznek Olvasóim egy része, hogy milyen is volt a Ceausescu idején bevezetett és alkalmazott diktatúra. Hát annak hatását annyira lehet érezni még 30 év elteltével is, hogy őszintén megmondom, hogy tudom milyen volt, nem kellett közvetlenül megéljem. Két éves voltam, amikor a rendszerváltás végig seperte a közép és a balkáni Európát.

Ma is diktatúra van, ha tetszik, ha nem! Ez annyira a mindennapjaink része, hogy szinte kivitelezhetetlen ennek legyőzése. Minden téren vallom, hogy rendszerváltást kell véghez vinni! A technika erős ököllel diktálja az életünk menetét és akkor mondjunk egy nagy rendszerváltást alkotó NEMET!

Tudom alkalmak adottak, amikor jó a technológia, de nem szabad egy bizonyos határon belül rokonnak nézni. Például a telefon, televízió, konyhai eszközök. Első körben e hármat vegyük szemügyre. A telefon miatt haldoklik a kommunikációs készségünk, a kapcsolatok leszűkülnek, anyanyelv roskadozik, agyi kapacitás fulladozik. Ez annyit tesz, hogy az Élet elhalt. Nincs és nem létezik. Televízió, immár csak és kizárólag manipuláló technikai eszköz. Minden van benne, mint a moslékban: tojáshéj, krumplihéj, rothadt alma, kaja maradvány. Könyvek sírnak a polcokon és ott élnek évekig, szeretet és olvasás nélkül. Elismerésem, hogy a kényelmességet szolgálja a konyhai eszközök, de már főzni sem tudnak sokan, mert a technikai eszközök mindent megcsinálnak. Olyan szinten diktatúra van, hogy bármi elromlik, alig találni szakembert, hogy megjavítsa. Ma már ami elromlik, azt kidobjuk, vesszük a másikat. Ilyen lett az emberek közti kapcsolatok is. Az Élet minden területén a technológia az uralkodó. Lassan robotok jönnek a munkaállományok betöltésére. 

Ma már se ember, se Isten, se vallás, de hamis hit az van bőven. Szolgáljuk e diktatúrát, ahogy egykor fogalmaztam: 

"... Felhőtlenül játszhatunk,/ álmainkra vágyhatunk,/ de nagyot is bukhatunk,/ ha csak szolgaság a napunk! … " 

Autó … Annyira elkényelmesedett a nép, hogy már autó lételemnek számít. Környezetvédelem ide vagy oda, autó amíg ennyire lételem, addig fölösleges bármiféle környezetvédelem. Fosni a szót, tüntetni, magyarázni azt ami egy nagy semmi. Elgondolkodtató, hogy a bolygónkon él 7 milliárd ember és közel 8 milliárd autó van. Hova? Kinek? Környezetvédelem? Húzzátok le a WC-n! 

Rendszerváltás kellene, lovasszekér, új kenyér, gyökér élet! 

Ajánlott a televízió elhanyagolása, a telefonok otthonhagyása ha barátokkal találkozunk, vagy étterembe megyünk. Opera, Színház, Mozi telefonmentesen. Nyissuk ki szemeinket és használjuk a szemkontaktust, mert az a kapcsolatfelvétel elsődleges lépése és nem a köszönés. Ez a diktatúra hozadéka, hogy megszűnni látszanak a protokoll szabályai, az illemtan bizonyos elemei. Gyalog is lehet menni a piacra, fodrászhoz, manikűröshöz, pedikűröshöz, postára, szeretőhöz, iskolába, Night Clubba és sorolhatnám!

Szabadságunkat veszítjük el ha nem tudunk elszakadni a technikáktól. Ne engedjünk a függőségnek, mert valljuk be őszintén, népbetegség. 

                      Tschongor Attila 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.