Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Önbizalom kérdése

2019.05.26

 

Kedveseim, mint tudjuk az önbizalom az olyan, hogy három kategóriába sorolható, az egyik kategória, amikor nincs, a másik kategória, amikor kicsi van és a harmadik kategória, amikor nagyon nagy mértékű. Rögtön megjegyezném, hogy az első kategóriában nagyon nehéz önbizalmat építeni, a másodikban könnyebb és a harmadikban nagyon kérdéses, hogy a túl nagy önbizalmat lehet e a "normális" keretek közé visszametszeni, attól függően, hogy milyen családból származik, milyen önismerettel rendelkezik (egyébként a "normális" - egészséges önbizalom egyik alappillére az önismeret), milyen környezetben él (természetileg és társadalmilag egyaránt). Azért írom, hogy az önbizalom egyik alappillére az önismeret, mert ha nincs a valós és reális mederben, akkor mire van alapozva az önismeret. Másik alappillér a tudás, de a tudás mint tudjuk elég relatív és képlékeny. A tanulmányok még nem biztosítanak reálisan afelől, hogy a tudás mely szintjén áll az ember. Mások megítélése is libegő stádiumban van, mert lehet őszinte vagy hamis. S akkor a harmadik pillér is megvan az őszinteség. Tehát összesítve három alappillér van: önismeret, tudás és őszinteség. Persze vannak mellékpillérek, mint a kellő mennyiségű olvasás, informálódás és megfelelő társadalmi életvitel. Nagyon összetett dolog. Ezért nehéz is írni erről, beszélni könnyebb, jobban lehet átadni a hallgatóságnak az anyag lényegét.

Kicsit negatívan, de ami nagy hiány van a mai világban, az az önismeret. Sokan azt hiszik magukról, hogy ismerik magukat, de sajnos nem így van. Ehhez nem kell pszichológiát tanulni, elég ha áldoz az ember időt és energiát arra, hogy előadásokat hallgasson és könyveket olvasson ezzel kapcsolatosan. A különböző médiafelületek és bizonyos férfiak elvárásai, kritériumai nagyban tudják rombolni az önbizalmat. Nem egy nőt, férfit ismerek akinek az önbizalma nemhogy gyenge lábakon áll, de van akinél nincs is. Általában az ilyenek akik könnyen szerelembe esnek virtuálisan, aztán ebből vagy felépül valami, vagy sem, jó esetben igen, rossz esetben eltemet. Nem szabad engedni a manipulációnak. Nem mérvadó a média (s ezzel szembe megyek a társadalommal és ennek a vezető részlegével). Nem mérvadó a bunkó, tajparaszt pont nulla pasi vagy csaj akin a vakolat olyan, mint a ház fala és a műköröm, műszempilla, műmellek és kurvás öltözködés mellett azon aggódok, hogy a tűsarkúval nehogy hasra essen. Mint tudjuk ezek azok akik reggeltől estig papolnak, hogy ez a trendi és erre bárki képes. Nem és nem őket kell követni. Ők nem rendelkeznek önismerettel, de eljátsszák, hogy ők a tutik. Sajnos a mindenkori hatalom és a média ezt a réteget szponzorálja, futtattja. Kezdjünk el emberi magatartást tanúsítani. Szembe kell szállni az ilyen sztereotípiákkal és őszintén venni a dolgokat. Önbizalom terápiák vannak és nem szégyen igénybe venni, én is szoktam tartani ilyen magánbeszélgetéseket(ajánlott akiknek semmilyen szinten nincs önbizalmuk). Vannak önbizalom építő programok, amelyek azoknak jó, akik rendelkeznek már némi önbizalommal. Azok akiknek túl nagy az önbizalmuk, azokat el kell kerülni és ők a média, a futatott férfiak és nők, a mindenkori hatalom és a társadalmat befolyásoló vezetői réteg.

Leegyszerűsítve az egészet, pontot kellene tenni az egészre és újrakezdeni mindent, amíg lehet és nem késő. Találjuk meg önmagunkat és az önbizalom egészséges intervallumát. 

                                                            Köszönöm. Szerző Tschongor. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.