Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Önbizalomról bővebben

2019.06.24

 

A témával már foglalkoztam a közelmúltban, de most egy kicsit aprólékosabban hozom nektek. Az önbizalom nehéz téma, annál is inkább, mert a mai társadalom egyáltalán nem támogatója az önbizalomépítésnek, de eljátszani eljátssza. Sajnos a rossz helyzet az, hogy sokan el is hiszik. Miért nem támogatja? Mert így manipulálható az az egyén amelyik nem rendelkezik kellő önbizalommal. A média folyamatosan azt mutatja, hogy mi az elfogadott, mi az ideál, mi a "normális", aztán nem kell csodálkozni, hogy fiaink, lányaink nem rendelkeznek önbizalommal. Egyre durvább világot élünk. A társadalmunkban egyre több az önbizalomhiányos, önismeretekkel nem rendelkező egyén. Ez alól a közösségi média sem kivétel. Hadd mondjak egy példát, az egyik közösségi oldalon rengeteg olyan fotó van fenn, melyek azt mutatják, hogy melyik gyerek milyen helyezést ért el és ezzel mindaddig nincs is semmi baj, míg az örömhírt osztják meg ismerőseikkel, barátaikkal. A baj csak ezután következik, amikor megnézzük a többi gyereket. Vajon az az örömhír ami megosztásra kerül, építi a többi gyerek önbizalmát, vagy rombolja? Felvetődik az a kérdés is, hogy kinek fontos eme örömhír megosztása, a gyereknek vagy a szülőnek? Mint tudjuk nem mindegy, ahogy az sem, hogy mit látnak a mai fiatalok a televízióban, Született feleségek, milliárdos feleségek, Éjjel - Nappal Budapest, aminek köze sincs a reális élethez, aztán meg a különböző Reality showk. Aztán meglepődünk, hogy a lányaink kurvák és a fiaink mamahotelben fészkelnek. A lányaink gazdag pasikról álmodoznak, a fiaink meg szinglik, mert nincs pénzük. Mi féle társadalmi látlelet ez? 

Ez olyan, hogy minden az önbizalomépítés ellen szól. Lehet ellene tenni, például a televíziót dísznek használd, ne nézd a különböző csatornák szarját. A közösségi médiában ne akard minden fontos életeseményedet posztolni. Önbizalomhoz önismeret is kell, s amíg nem néz az ember szembe önmagával, addig egészséges önbizalom sem lesz. A túl sok önbizalom meg a ló másik oldala, ahol a megoldás a reális élet bemutatása az illetőnek, kis katonai kiképzés vagy tábor, pályázat teljesítése valahol egy évig, szerény körülmények közt. 

Szoktam sokszor mondani, hogy csak addig kell nyújtózkodni, míg a takaró ér. Soha ne vállalja túl magát senki, mert akkor nagy esély van a bukásra, az meg rombolja az önértékelést, megfulladhat az önbizalom. Segítsünk másokon, akár egy mosollyal, egy öleléssel, kedves gesztusokkal, s ezek szépen lassan hozzátesznek az egészséges építményhez. Nem kell hajkurászni a divatot, az ideált, nem kell trendinek lenni, főleg manapság amikor a trendi dolgok a buták kiváltságai. Mindenki törekedjen önmaga lenni s talán fordulni is tudunk a világgal egy jobb irányba. 

Fontos tipp, hogy megkell tanulni közösségben élni, az ember társas lény és ehhez bizony felkell nőni. 

                                                 Tschongor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.