Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Protokoll szabályok

2019.07.01

 

Nagyon érdekes témával jövök most hozzátok, s megvallva őszintén én sem tudhatok mindent, ezért erre mindig figyelek és próbálom elsajátítani az európai protokoll szabályait. Természetesen ehhez hozzá tartozik, hogy lekellene szokni arról, hogy az USA majmolásáról, s ha meg történik valami, akkor nem elájulni. Obama …. Trump …. s akkor hova ne szarjak? Komolyan mondom, hát Mi USA Európához képest? Az USA alig 200 éves -, míg Európa ennél sokkal több éves. Az USA eleve demokráciának született és ott az elnök is egy ember a sok közül. Európában más a helyzet, itt voltak királyok, császárok és társadalmi pont, hogy felnézni a vezetőre a nép körében.

Mindig ahol tartózkodunk, ott kell alkalmazkodni. Együtt élünk itt és jó lenne jól meglenni. Alapvető protokoll szabály, hogy nem késünk. Egy intelligens ember soha nem késik, időben kell elindulni. Ha mégis történik valami, akkor a megbeszélt időpont előtt 20 perccel illik odatelefonálni, hogy a késés számítható. Amúgy ezeket az alapokat már a szülő kell megtanítsa a gyereknek, ezt is értjük az alatt, amikor arról beszélünk, hogy "az otthoni hét év fontossága… ". Valahol az embereket tanítani kell, mert sok a bunkó ember és azok is tudják magukról akik azok. Például ilyen dolog a köszönés. Valaki belép egy helységbe, köszön. Nem fejhangon és nem túljátszva a szerepet (a fejhang idegesítő, nevetséges és szőke, ez utóbbi mint tudjuk nem hajszín, hanem állapot). Alap esetben a férfi köszön a nőnek előre, a fiatal az idősebbnek. Érdekes, hogy Koreában a férfi a felülrendelt, ezért a nők a buszon minden helyzetben átadják a helyüket a férfiaknak. Ne simogassunk japán nőt, mert ha meghal, akkor a férje harakirit követ el. Na ne.... Szervezeten belül a közfogás esetén a pozíció a perdöntő ( tehát az nyújt kezet aki magasabb pozícióban van). Szervezeten kívül mindig a nő. Férfiak esetében az idősebb a fiatalabbnak, kivéve szervezeten belül. Mindig figyeljünk oda, hogy hol tartózkodunk éppen. Egy üzleti megbeszélés esetén mindig a fogadó fél köszön előre, kezdi és végzi a tárgyalást, függetlenül, hogy férfi vagy nő. Az sem mindegy, hogy a nő mint a piaci vásárló szerepében van jelen egy adott beszélgetésen vagy a tanult ember aki nőből van szerepben. A nagyon mini szoknya nőknél valamilyen magas pozícióban nem ajánlatos, azt sugallja, hogy láb van, agy nincs, illetve a melleket sem szabad kitenni, mert a férfi ügyfél a melleivel fog beszélni. A férfiaknál a minél nagyobb a terpesz ülésnél, annál kisebb agya van. A kornak megfelelő öltözködést kell kiválasztani, nőknél nagyon fontos a térd felett vagy alatt maximum 2 cm a szoknya hossza. A férfiaknál magas beosztásban nyakkendő, kötelező begombolni a felső gombot és ütközésig húzni a nyakkendőt. Ha nincs nyakkendő, akkor a felső egy gombot lehet kigombolni, nem többet. Az öltöny nadrág esetén az a megfelelő, ha hátul takarja a cipőt, de a sarkot nem, így elől egy buggy keletkezik, ha kettő van akkor már hosszú, ha három akkor az már harmonika. Soha nem tesszük zsebre a kezünket, mi férfiak, főleg ha öltönyben és társaságban vagyunk, mert valljuk be őszintén nem minden férfi fenék szép.  Ha zsebben van a kéz, akkor éppen csak a kézfejet szabad bedugni a zsebbe és tartani kell vállból, s a zakó be kell legyen gombolva.

Nagyon fontosak ezek a protokoll szabályok, mert a tanult ember akar győzni vagy más? Állásinterjúra nagyon fontos az ilyen jellegű felkészülés. Semmilyen módon nem megengedett a tegezés és nem illik felajánlani a tegezést az állásinterjú alatt. Ez mindenféleképpen a tisztelet megadása. A tegezés annál is inkább tiltott, mert a tegezéshez szükséges egy fajta ismertség vagy alá-fölé rendeltség. A kapcsolatfelvétel része nem a kézfogás, hanem a szemkontaktus. Ha valaki nem néz rám, az nincs ott. A férfi mindig feláll a kézfogáshoz, a nő, amennyiben a tanult ember minősítésében van jelen, akkor megemelkedik. Ha simán nőként, akkor elég csak a kezét felemelnie. A protokoll betartása vagy be nem tartása megmutatja, hogy használjunk e az illetővel szemben hosszú vagy nem hosszú szavakat. Nagyon fontos, hogy asztalnál ülve, egymással szemben kell lefolytatni az interjút. Kezeket az asztalra tesszük. Nem terpeszben ülnek a fiúk, nem tesszük a kezünket a fejünkre. Aki ezt megteszi, agyilag nincs ott. Kezeket nem tesszük keresztbe, mert az azt jelenti, hogy nem érdekel a téma, nem érdekelsz, mint ember. 

 Ez nagyon rövid áttekintés, de hosszabban is fogok majd jelentkezni. 

Tschongor Attila

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.