Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy rendszer a szakadék szélén

2017.07.09

Meghalt Otto Warmbier, nagyon jól kidolgozott terv mellett, csakhogy a halála tovább rontotta Észak-Korea egyébként is válságos helyzetét, az eset körüli kapkodás ékes bizonyítéka annak, hogy a diktatúra a végnapjait éli, a szakadék szélére került.

​Szele Tamás nagyot tévedett, amikor azt írta a "Vasárnapi Hírek"-ben, hogy ez véletlen volt, és hogy senki nem akarhatta ... oh dehogynem. A diktatúra másról szól és rosszabb, mint Romániában volt, de annál kegyetlenebb...

​Otto Warmbier amerikai egyetemi hallgató volt, aki Phenjanba látogatott. Nem egy közkedvelt hely, a világegyetem legunalmasabb úti célja, de nem egy kommunista országban, ahol a diktatúra kegyetlen, még ha végnapjaiban is van. A "szegény" diák akkor pecsételte meg sorsát, amikor a phenjani szállodájának egyik személyzeti folyosójáról ellopott egy propagandaplakátot. Warmbier vajon nem tudta, mit jelent Észak-Koreában lenni, talán azt sem tudta, hogy kegyetlen diktatúra van ott? Azt hiszem, célja volt a lopással, de nem úgy sült el, ahogy szerette volna. Bárhol máshol teszi ezt, a kutya sem ugatna utána. A biztonsági kamerák rögzítették a plakátlopást, tavaly el is kapták a repülőtéren Warmbiert és letartoztatták. Tizenöt évi kényszermunkára ítélték, mert "megbontotta az észak-koreai társadalom egységét". Tudhatta volna, hogy mivel jár a tette, ha elkapják. Mégis kockáztatott, de így ékes bizonyíték született, hogy nem várat magára ott sem a rendszerváltás, csak éppen ki kell várni türelemmel.

​Gyönge lábakon állhat az a társadalom, amelyiknek ennyi is árt, de ez volt a verdikt. A tárgyaláson sírva kért kegyelmet, de hát lássuk be, késő bánat utána a vízözön. Idővel nyoma is veszett életjelének, a hatóságok szerint botulizmus alakult ki nála, és egy nyugtató bevétele után éber kómába esett. Néhány nappal ezelőtt hazaengedték az Egyesült Államokba, de már későn: az orvosok nem tudták megmenteni. Jó esetben ez így is történt, rosszabb esetben eltették lábalól, de mindezt úgy, hogy vétkes ne legyen. A rossz bánásmód végzett vele, súlyos agykárosodása a szószerinti agyonverésnek következménye volt. Miért? Diktatúrában ez nem meglepő bánásmód. Amolyan szigorú szabályok és következmények követik a cselekedeteket, mint amilyenek voltak az Oszmán birodalomban az 1500-as évek elején, I. Nagy Szulejmán padisah idejében a palotában és a közéletben. Észak-Koreában ha a hatóság kezére kerülsz, érdektelen miért, akkor ott kinyiffanás a vége ... . Például egy másik amerikait, Jeffrey Fowle-t például azért fogtak el, mert egy helyi klubban hagyott egy Bibliát. Igaz, őt azóta szabadon engedték, de kivételes eset ez, csak azért említettem. Ilyen jól nem végződik csak minden ezredik letartoztatás. Ha a phenjani rezsim még elég erős volna, az elfogott külföldieket használhatná túszként: de látható, hogy a düledező zsarnokság már a saját börtönőreit sem tudja fegyelmezni.

​Kim Dzsongun egérfogóban van, ugyanis amióta Kína leállította a kőszén vásárlását, Észak-Korea bevétel nélkül maradt. Rejtély, miből finanszírozzák az állandó rakétakísérleteket, de a hatalmasra duzzasztott hadsereget állandóan foglalkoztatni kell, s szerintem a rejtély teljes mértékben Soros György amerikai spekulánsban van. Mint sokan ismerik, ő az aki mindent támogat amihez érdek fűzi, pénz és dicső hatalom. Ha ez az állandó foglalkoztatottság leáll egyszer, ez a nyomorgó tömeg úgy fújhatja el a rendszert, mint tájfun a szúnyogot. Emiatt állandósult a hadi készültség, a rendkívüli helyzetet pedig addig kell fenntartania, amíg csak képes rá, és amíg össze nem rogy az egész phenjani rendszer. Valószínűleg nem indít háborút Dél-Korea ellen, mert nem egy konfliktusra van szüksége, hanem a fenyegetés folyamatos fenntartására.

​A hatalmas krízisnek a világ akkor vethet véget, ha hatalmas élelmiszercsomagokat küldenek az éhező szegény népnek, de megkerülve a hatóságokat. A többi menne magától is. Otto Warmbier egy válsághelyzet és egy haldokló rezsim megmutatója, halálával fizetett, mert tudta, hova megy és tudta mit csinál. Nem lehet véletlen az ami történt, de lehet áldozata a valóságnak a távoli keletnek. Ez is csak azért került felszínre és nyilvánosságra, mert Warmbier amerikai volt. A több mint három millió rabszolgáról különös hírek nem látnak napvilágot, mert koreaiak. Így kell szembesülni a valósággal? Így és ez borzalmas.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.