Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szakács szakma

2016.05.13

A legtöbb dolgozni nem szeret, inkább csak állna a rozsdamentes pult mellett és Jedi erejével készítené a meleg ételeket, rávarázsolva, levitáltatva a tányérra. A munka oroszlán részét simán rábasszák a kézi lányra és ott igyekszenek alá keverni a felszolgáló személyzetnek - persze magukat szarrá fényezve - ahol tudnak.

Komolyra fordítva a szót. Az én gondolataimat fogjátok olvasni! A szakács szakma, a nehéz fizikai szakmák egyike, sok rétegű és azt gondolom, hogy azzzal kezdődik, hogy szeretem a munkát, tudok jól és módszeresen mosogatni, ismerem az alapvető füszereket és csak ezek után jön az, hogy tudok főzni és van ízlésem ( értem ezalatt, hogy érzem az ízeket és különbséget tudok tenni jó és rossz íz között ). Egy szakácsnak tudni kell, miből mennyit kell főzni, milyen hőmérsékleten kell vagy lehet tárolni, sőt azt is, hogy mennyi ideig. A szakács szakma más szemszögből nézve a következő képpen épül fel: előételek, levesek, főfogások, desszertek. Illik tudni tálalni és nem árt művészien csinálni. Mindenhez idő kell! Németországban megtanultam, hogy a frissen készült ételekért várni kell türelemmel. Sose felejtem el, hogy volt olyan, hogy egy órát vártak a vendégek az adott desszertre, mert rengetegen voltak a sorban! A jó vendég türelmes, körültekintő és megértő! A jó szakács precíz és ügyes. A gyorsaság nem hiszem, hogy az időt jelenti, mert sok esetben nem lehet annyi idő alatt megcsinálni egy kaját, mint amennyi idő alatt a vendég szeretné megkapni.

 

11008620_1560984784176480_6561173034516536245_o-1-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1492608_1513166258958333_987545517490242534_o-1-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

901391_1401644566777170_5942430758292238053_o-1-.jpg

 

Több féle szakács van: az egyik aki nem szeret, de tud főzni és érzi az ízeket, a másik aki szeret főzni, tud is és érzi az ízeket is, a harmadik aki nem szeret, nem is tud főzni, de érzi az ízeket, a negyeik aki szeret és tud főzni, de nem érzi az ízeket, az ötödik aki nem szeret főzni, de tud, s mégsem érzi az ízeket, a hatodik aki szeret, de nem tud főzni és nem is érzi az ízeket, a hetedik aki szeret, de nem tud főzni, s ráadásul az ízeket sem érzi, nyolcadik aki nem is szeret, nem is tud főzni és nem is érzi az ízeket! - nézzük csak egyszerűbben:



1. nem szeret főzni  / tud főzni   / érzi az ízeket


2. szeret főzni   / tud főzni   / érzi az ízeket


3. nem szeret főzni   / nem is tud főzni   / de érzi az ízeket


4. szeret főzni   / tud főzni    / de nem érzi az ízeket


5. nem szeret főzni   / tud főzni   /  de nem érzi az ízeket


6. szeret főzni    / de nem tud főzni   / s nem is érzi az ízeket


7. szeret főzni    / de nem tud főzni   / de érzi az ízeket


8. nem szeret főzni   / nem is tud főzni  / nem is érzi az ízeket


 

Sok féle szakács van és ahány ház annyi féle, de az alapok mindenkinél ugyanazok kellene, hogy legyenek!

Jó tanácsok: elsősorban a minőség rovására nem szabad, hogy a mennyiség ráüljön, másodsorban a gyorsaság se rontsa a minőséget, harmadsorban a spórolás se  a minőség kárára szolgáljon!

A jó szakács tudatosan és célzottan vásárol, így rengeteg pénzt lehet megspórolni. A szakács tisztában kell legyen mely konyhai feladat milyen időt vesz igénybe, egy egy kolléga esetén ... minden kolléga egy adott feladatot más és más időmennyiség alatt végez el.

Egy jó szakács eszik a saját főztjéből és a tálalást megelőzően kell elfogyasszon egy kisebb mennyiséget. A szakács tiszta és pedáns. Sajnos ma már felhígult ez a szakma és sok a gőgős és parancsoló diktátor szakács.

Főzzünk finomakat a jövőben, jó egészséget mindenkinek!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.