Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ott voltam ...

2018.05.20

​Hajnalosan indultunk meg kocsival, júl haladva, nagyon időben megérkeztünk Csíkszeredába és onnan gyalogosan mentünk ki a Csíksomlyóra. Útközben fényképeztem az egyik legcsodálatosabb templomot. 

dscn1578.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn1579.jpg

 

 

dscn1580.jpg

 

​Nagyon szép templom, belülről is elragadó az Isten háza: 

dscn1573.jpg

 

​Kimentünk a nyeregbe és készítettem még néhány fotót. A szentmise néhány pillanatát is megörökítettem. 

 

dscn1633.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn1649.jpg

 

 

dscn1676.jpg

 

 

dscn1668.jpg

 

 

dscn1672.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn1629.jpg

 

 

dscn1662.jpg

 

 

​A szentmise számomra, az Ünneppel együtt nagyon megható volt. Átéltem és megéltem az Ünnep lényegét. Viszont igazsághoz az is hozzátartozik, hogy sokak számára ez az egész búcsújárás nem más mint képmutatás. A szentmise alatt esznek, cigarettáznak, beszélgetnek mindenről, természetesen semmi köze az egész témának az Ünnephez és a szentmiséhez. Nagy csalódás volt, hogy sokan képmutatásból mennek el a búcsúra. Tiszteletben kellene tartani a szokásokat, a szentmisét. Ez nem turisztikai találkozó, nem baráti összejövetel. Ez Pünkösdi búcsú, Erdély életének és történelmének nagyon fontos pillanata. Ide imádkozni jövünk, megköszönni és kérni a Szentlélek eljövetelét. Szeretném "visszakapni" azt az Ünnepi búcsút, ami volt sok sok évvel ezelőtt és még előtte. A képmutató emberek, inkább maradjanak távol. Köszönöm szépen.

 

 Pünkösd Ünnepén nyílt szívvel várok,
A Szentlélekre harangozással vágyok,
Levetem a múlt ezerszínű ruháját,
Kérem a sok bűnöm megváltását.
 
Pünkösdi rózsa díszíti oltárom,
Szemem az égen hasító szilánknyom,
Én vagyok, csak kegyes esdeklő,
Így hullott rám a szentelt eső.
 
Jöjj Szentlélek, szállj le rám
Mutasd meg kristálytisztán,
Életemnek nagy palettáján,
Rendeltetésem igaz arcát.
 
Légy oltalmam, menedékem,
Földi létem üregében.
Csoda születik bensőmben,
Jézus Tiszta Szent nevében.

 

                                                         Tschongor Attila

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bécs

(Mariann Borbély, 2018.05.22 12:12)

Most irigyellek.. hogy ott voltál...én 5 éve voltam...ezen a 3 napon..felejthetetlen…..és készülök ujra.A Világ magyarságának a találkozoja..hogy mit jelent....azt csak az tudja...aki jelen volt már a pünkösdi Csiksomlyon.

Re: Bécs

(Arpad András, 2018.05.22 14:02)

A világban elő magyarok zöme ateista a felmérések szerint (tudomány partján áll), mint az Európában élő emberek nagyobbik része. A Mesekönyvek, megtévesztések kora lassan leáldozik :)! A táj és a képek nagyon szépek. Kár, hogy egy vallás bekebelezi, ül rá mintha az övé lenne. Ugyanúgy, mint görcsösen állítja, hogy Európa a keresztény kultúrára épült, mintha nem lenne történelm, mindenkit bolondnak nézve! Tetézi, hogy tudománynak állítja be a Szent könyv olvasatát, értelmezését egy zárt burkon belül, nevezi teológiának. Miközben a világ minden kérdésére az a válasz,, hogy isten úgy akarta, ne gondolkodj, kutass, keress!

Re: Re: Bécs

(Mariann Borbély, 2018.05.22 14:18)

Szerencsére nem nálam van a Bölcsek köve(nagy felelösség lenne)talán nálad van....az hogy ki ateista és ki nem ...az legyen mindenkinek a saját...magánügye....Nekem Csiksomlyo (nem erdélyi születésü vagyok)sokat jelentett,jelent és jelenteni fog...és szeretem az igazszivü magyar embereket.Az igen sikeres pilota Fiam....aki igencsak materialista...ha teheti elmegy Csiksomylyora.a Pünkösdi bucsura,.és szereti Erdélyt...
.A nagy "megmondókat viszont mellözöm…..Szép napot kivánok..be is fejeztem..

Re: Re: Re: Bécs

(Arpad András, 2018.05.22 14:20)

Ne menjünk vissza a sötét középkorba! Addig a pontig magánügy, még azt valaki nem akarja a másikra kényszeríteni, kárt nem okoz vele! A felmérésekre támaszkodva az ateisták 97 százaléka humanista, a teisták között elenyésző, pedig hát a nagy könyv 10 pontba foglalja! Helyette mérhetetlen gyűlöletet sugároznak, zsigerből áradókat! Ellentmondásos magatartás, képmutatás a jellemző! Ismerőseim közül járnak vissza évente, de közben minden migráns, cigány, vagy más vallású dögöljön meg! Érdekes dolgok ezek hívő emberektől! A más véleményen lévők ellenségek! Nem tudom hol áll ez a bibliában, lehet elsiklottam felette!
Semmi baj, Krisztus megbocsát, ha autó el nem üt!

Re: Re: Re: Re: Bécs

(Tsch., 2018.05.22 14:36)

Ok fejtés, ide vagy oda, egyet szögezzünk le, olyan vonatkozásban, ahogy használják a magyarok, nincs ateizmus, ilyen nem létezik. A magyarok nagy része különböző szektákban tevékenykednek, de semmiképp nem ateisták. Ez a szó a görög atheoi szóból ered, ami szabadgondolkodást jelent eredetileg, amit a későbbiekben a történelem folyamán azzal az értelmezéssel ruházták fel, hogy Isten nélküli hit... (Isten nélkül él ...). Természetesen eredeti értelmezését nézve, aki hisz akár önmagában, vagy valamilyen kabalájában, netalán tán élettársában vagy bárki másban, de Istenben nem hisz vagy bármilyen földöntúli nagy hatalmi erőben, már nem ateista. Ateista az aki sem önmagában, de az ég egy adta világon semmiben sem hisz. SENKIBEN!

Re: Re: Re: Re: Re: Bécs

(Arpad András, 2018.05.22 17:55)

igen, a sztektásodás része a mindennapi életnek, így az ateisták, tudományosan szkeptikusok, vagy akár az egy csapatnak szurkolók is összeállnak! A fogalom bővül és épp annyira ölel fel szélesebb, bonyolultabb kört, mint az ateizmus! Voltaire azért megadott egy irányt, amiben a racionálisan gondolkodó emberek használják! Minden esetben témától, környezettől (szöveg) függ!
A vallásról volt szó, így egyértelmű!
Egyetlen vallás, egyház sem tűri el az ateista, szabadon gondolkodó embereket! Már az enyhébb elbírálás ha más istene van (legalább)! Az egyházak mindig a politikai jobboldalon álltak (a történelem magáért beszél)! A sémák minden esetben ugyan azok (hosszú vita lenne), mire Napóleon is egyszerűen reagált.
Vallás a nép Opiuma!
Mozart gyűlölte Voltaire-t (levelek az európai nagypolgároknak, felvilágosodás), sátán gyermekének nevezte több levelében!
Szabadon utána, nehéz megszabadítani azokat börtöneiktől, akik szeretik a rabláncaikat!

-

(Irenke Ornstein, 2018.05.22 10:14)

Csongor Attila:Pünkösd Ünnepén nyílt szívvel várok,
A Szentlélekre harangozással vágyok,
Levetem a múlt ezerszínű ruháját,
Kérem a sok bűnöm megváltását.

Pünkösdi rózsa díszíti oltárom,
Szemem az égen hasító szilánknyom,
Én vagyok, csak kegyes esdeklő,
Így hullott rám a szentelt eső.

Jöjj Szentlélek, szállj le rám
Mutasd meg kristálytisztán,
Életemnek nagy palettáján,
Rendeltetésem igaz arcát.

Légy oltalmam, menedékem,
Földi létem üregében.
Csoda születik bensőmben,
Jézus Tiszta Szent nevében.

Gyönyörű Pünkösdi verset írtál. Örülök,hogy a Csíksomlyói szentmise néhány pillanatát is megörökítetted.1567 óta megtartott búcsú legmeghatóbb eseménye a szabadtéri szentmise, ahol zarándokok százezrei gyűlnek össze évről évre.a csíksomlyói búcsú tehát egyre fontosabb szerepet játszik a nemzet életében.Köszönöm,hogy megosztottad velünk az élményeid.....és a gondolataid.

-

(Arpad András, 2018.05.22 10:12)

Jobban jártál volna, Tokajban egy pincében pár pohár borral!