Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Száz év idegen

2018.11.09

 

I.

Idegen vizeken hidegen -
száz év volt osztályidegen,
Isten locsolta hiteket,
Erdély idegenben kirekedt!

Lelkek a temetőszigeten,
álmainkban tündérszigeten,
száz év - millió tévedéseken,
a vérünket szívták kereszteken!

Kényszer s gyötrelem penge élen -
millió könnycsepp őszinteségben,
pecsétek - érzékenyebb tűzében,
harc egy örök száműzetésben!

 

II.
Erdély sorstársai ma sem mosolyoghatnak felhőtlenül.
Fájdalmak sorakoznak évszázados idegenben osztályrészül.
Álmaink sokszorozódnak rendíthetetlenül - lelkünk belezendül.
Szárnyaink porosodnak, idegennek szolgál pusztítószerül.
Személyiségek nincstelenül kiabálnak felemelkedésül.
Élő lelkek és sírkövek várnak igazságra - érezve reményül.
Száz év idegen, kegyetlen s lelketlen időkeret keserül!
Erdély Magyar anyaország keblére vágyakozva frigyesül!
Örök harcunk példamutató, a magyar megdicsőül!
Erdély volt és lesz magyar "termőföld" - így befejezésül!

 

III.

Száz év idegen, ridegen kiterem ... -,
"szegénységnek" fűszere a reménység.
Minden magyarnak mindez szív - érzelem,
száz év idegen, kemény vérszegénység!

Isten segedelme alatt a magyar sérelem!
Lesz igazság, magyar tételem most legépelem:
Isten segíts ma istenfélő bárányaidon,
egyszer még békén legeljenek tündérpázsiton!

 

IV.

Üdvözlégy Mária s Hiszek egy Istenben,

hiszem a hazámat bőséges kegyelemben,

midőn áldásotok megérinti földünket,

minekünk szívünk - lelkünk megreszket. 

 

Hiszem a hazám egyszeri feltámadását,

Magyarország alkotását, fényes csodáját,

Itt magaslik majd nép és föld minden fája,

Közösségünk imája lészen fáknak pompája! 

 

Vízzel és könnyekkel locsoljuk majd, 

Érezzük a lelket, mely bennük kihajt,

Felélesszük a szívet, ami alvásra hajt,

Felvesszük mindazt ami értünk sóhajt! 

 

Üdvözlégy Mária s Hiszek egy Istenben,

Legyetek a magyarnak mennybéli szülei,

Balsors rágta, bűnhődő gyötrelemben,

milliónyi házak szerető, békés fedelei.

                                                   Tschongor Attila

 

32544075_2049907528617534_9184063671528062976_n.jpg 

 

                                         

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

-

(Ágnes Buócz , 2018.11.09 23:31)

Ideje lenne legyógyulni erről a történetről! Szánalmasan nevetséges ez az egész 100 éves ostoba nosztalgiázás.

Re: -

(Tsch, 2018.11.09 23:36)

Nos megértem magát, mert maga nem részese ennek. Ha tudná a történelmet, akkor azt is tudhatná, hogy a románok a mai kelet Magyarországot is akarták és akkor ha az ma román föld lenne, maga is másképp gondolná!

Re: Re: -

(Ágnes Buócz, 2018.11.10 10:01)

Csongor Attila Mintha kicsit többet tudnék a történelemről, de miért is nem vagyok részese? A családom apai ága bizonyíthatóan több száz éve Magyarországon él. A Szabó nevű anyai nagyapám 1940-ben, az Arad melletti Gálospetriből jött át Budapestre és itt alapított családot. Én majd 70 éve élek, majd' 50 évet dolgoztam és adóztam itt. Szinte az összes rokonom Magyarországon élt és él, és az én, meg a családom és a barátaim, a szomszédaim, szóval a magyarországi magyarok pénzét hordják külföldre, már nem is talicskával, hanem kamionokkal az elmebeteg, fajmagyar kereszténykatolikus magyar vezetők bosszúból és adják vadidegen embereknek, minden ok nélkül! Hogy ki, mit akart, nem releváns! Mi van? Ha ez ma román föld lenne, akkor én tisztességes, magyar származású románként, nem akarnék belepofázni a magyarok életébe, pláne olyan pénzért nem, amit a magyarok nem jószántukból adnak, hanem amit ellop, elsikkaszt tőlük a maffia-állam!!

Re: Re: Re: -

(Csongor, 2018.11.10 10:03)

Ágnes Buócz már meg se haragudjon, de legyen oly szíves ne belekeverni a politikát. Mindazonáltal amit leírt, azt bizonyítja, hogy mégis csak oly keveset tud az egészről, mert a politikát belekeverni ebbe, picit bajos.

Re: Re: Re: Re: -

(Júlia Míra Lévai, 2018.11.10 10:10)

Csongor Attila: De hát te sem élted át Trianont, miről beszélsz? Még zigóta sem voltál, nem lehetett a személyes élményed, maximum a nagyszüleidé, akiknek valóban traumát jelentett, ha az érintettjei voltak. Ha meg ott születtél és egész életedben amiatt sírtál, hogy nem itt, akkor inkább neked lehet valami nagy gondod az élethez való viszonyoddal. Azt meg, már megbocsáss, magasról leszarom, hogy te - aki ezek szerint folyamatosan egy hazug érzelmi állapotban élsz, hiszen úgy teszel, mintha a személyes sérelmed lenne, ami a múlt század elején történt (nem mellesleg a liberális gondolkodás legkiemelkedőbb központjai vesztek oda, ami miatt inkább nekem lenne okom siránkozni) -, szóval miközben neked teljesen torz az érzelemvilágod, mit gondolsz az én "nemzeti tudat"-omról. Miközben ráadásul ilyen fogalom nincs is: nemzeti identitása van az embernek, a tudatát meg többnyire másra használja, ha van egy kis szerencsénk. Nahát, az identitásomhoz sincs semmi közöd, ez a legmélyebb magánügyem, és egyébként sem tartom az élet közepének az ezzel való foglalkozást. Nem attól vagyok ember, hogy milyen a nemzeti identitásom. Ahogy te sem attól vagy ilyen ostoba, hogy magyarnak születtél. Lehetnél sokkal kiműveltebb gondolkodású is, vannak itt azért a magyarok közt olyanok is, elég szép számmal.

Re: Re: Re: Re: Re: -

(Csongor, 2018.11.10 10:12)

Júlia Míra Lévai Ez a megnyilvánulása sem az intelligenciájáról ad tanúbizonyságot. Én sehol nem írtam, hogy átéltem vagy sem, de az érzést megtudom közelíteni a megfogalmazásban. Továbbá nincs amit magyarázkodjak, ugyanis nincs akinek.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

(Júlia Míra Lévai, 2018.11.10 10:49)

"Neked is csak azt mondhatom, aki nem élte át, nem tudja felfogni Trianon súlyát se erről az oldalról, se a másikéról." - ezt a mondatodat nemigen lehet másképp értelmezni, mint úgy, hogy kettőnk közül csak te tudod átélni, én meg nem. De hát ez tényleg azért van így, mert én köztudottan egy rendkívül unintelligens, mindenféle gondolkodásra és átélésre alkalmatlan véglény vagyok. Már szinte fideszes! Szeeegény Attila, tényleg ne is próbálkozz a meggyőzésemmel, mert túl azon, hogy annak a kedvéért már nem fogok ide visszajönni, nem fogom elolvasni, egy percig sem éri meg az erőfeszítést, csak egy újabb kudarc juthat neked, és tessék, megint csak a zokogás marad :(
U. i. : Nem mondanék ilyeneket, ha a vitát nem az én lelki fogyatékossá minősítésem felé vitted volna el, hanem arra válaszolsz, amit fölvetettem. De neked fontos volt, hogy alábecsülj, leminősíts engem, hát akkor annak ez a következménye. Viszont én itt tényleg befejezem, nem jövök ide vissza, azt gondolsz, amit akarsz.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

(Ágnes Buóci, 2018.11.10 10:51)

Júlia Míra Lévai Alanyi költő a nyomorult és küldetéstudatos is a jelek szerint. Az viszont roppant érdekes, hogy a vadregényes, ausztriai Söldenből (ahol szakácsként keresi a betevőre a pénzt) osztja az észt, amiből sajnos neki se jutott túl sok!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

(Júlia Míra Lévai, 2018.11.10 10:53)

Kivételesen nem néztem meg a lapját, de el kell ismerni: mindkettőnket nagy erővel tudott behúzni a hülyeségébe. Szóval azt ne vitassuk el tőle, hogy képes hatást elérni, csak időnként eltéveszti, hogy mivel is lenne célszerűbb :)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

(Csongor, 2018.11.10 11:00)

A probléma csak az, hogy nem személyeskedtem annyira, mint maguk! A hozzászólások alapján maguk szerint az éremnek egy oldala van, de semmi baj, ez is létezik ebben a világban. Ami nem fekszik a maguk gyomrának az hülyeség, elfogadhatatlan és leginkább nyomorult. Elfogadom, de önök is fogadják el a véleményem. Visszatérve nemzeti tudat is létezik és ki gondolná, hogy értelmes is, de sajnos nem önök azok akik tudják. Köszönöm.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

(Tschongor, 2018.11.14 23:18)

Te aztán lehetsz egy író - költő, de a kutya se kíváncsi rád, megnéztem az oldaladat és van 9 követőd? Ennél 100-szor több követőm akad, de semmi baj, ennél nagyobb probléma, hogy túl nagyra tartod magad, többre, mint ami vagy. Egy részben nem minden vers zenés felépítésű, de ennél tovább megyek, az írás szabadsága értelmezését sem tudod, a baj, hogy nem is tanultad. Nem te döntöd el, hogy a magyar irodalom sérül e az én verseim által vagy sem. Természetesen annyit elismerek, hogy nem tökéletesek, de annyira nem is rosszak, hogy ne lehessen emészteni. Most már átléptél egy határt ami inkább személyeskedés, mintsem szakmai. Ha így akarod, játszhatunk így is. Szállj vissza a földre. Én a saját gondolataimat öltöm versbe és nekem egy a lényeg, hogy ha egy ember is megérti azt amit közölni szeretnék, akkor megérte és szerencsére van sok - sok ilyen olvasó … (-m). Ezeken túl megjegyezném, hogy a helyesírásod sem túl megnyerő, légy oly kedves ne tedd rondává édes anyanyelvünket azzal, hogy ennyire helytelenül írsz. Ha neked ennyire emészthetetlen a vers, az alkotásaim, akkor lapozz tovább, mert nem neked írok! Légy oly kedves foglalkozz a te kicsi olvasótáboroddal, mert ahogy elnézem annyira szar lehet a helyzeted, hogy velem foglalkozol és mindenki véleménye alá fröcsögsz. Ezt nevezi a pszichológia irigységnek. Foglalkozz a magad írásaival, mert te se vagy jobb. Beleolvastam az írásaidba, s inkább nem véleményezem. Nem vagy egy Agatha Christie, de úgy érzem annak képzeled magad. Elképesztő, hogy nő létedre mekkora nagy szád van!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

(Csongor, 2018.11.10 11:02)

Arról nem beszélve, hogy tényleg igaz, a magyar a magyarnak ellensége, minden téren!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

(Mariann Apáti - Nagy, 2018.11.12 15:28)

Júlia Míra Lévai Címkézni, általánosítani, dehonesztáló (és vulgáris) minősítéseket tenni nyilvánosan, ez nem a megoldás vagy a kívánatos párbeszéd irányába tolja a szekeret...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

(Tünde R. Petø, 2018.11.14 19:52)

" Az írás nem skatulyázható be? " Drága gyermekem, neked nincs füled, mert ha lenne, akkor zenélnének a soraid, de csak kínosan hányod rímet, csúffá teszed édes anyanyelvünket. nincs ezen mit irigyelni, szörnyulködni annál inkább lehetne. Azt tanácsolom, hogy mielott olyan komoly témához nyúlsz, mint Trianon, próbálj meg néhány versgyakorlat erejéig valami emészthetot produkálni. Esküszöm, elsoként fogok gratulálni, ha valami ilyet vetne a netre a pennád.:)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: -

(Tunde R. Peto, 2018.11.15 15:43)

Te a google profilom követoirol beszélsz, ahova soha semmit sem írok, nem a blogomról:), mert az én blogom a google szolgáltatása., de annak a statisztikája nem nyílvános. Azt, hogy mennyien olvassák a blogomat, azt csak én tudom megnézni a blogom statisztikájánál, mint üzemelteto.

Klagenfurt

(Johanna Kaiser, 2018.11.11 19:00)

Irigység beszél néhány emberből.

Re: Klagenfurt

(Tünde R. Petø, 2018.11.14 20:43)

Na és mit irigyelnek? A rém-rímeket?

Re: Re: Klagenfurt

(- Lilla, 2018.11.14 23:06)

Leszálnál Tschongor-ról? Csak öklendezel, de semmi értelmeset nem tudsz összehozni …

Re: Re: Klagenfurt

(Tschongor, 2018.11.14 23:40)

Ez a nő teljesen beteg, az irigység marja torkát és reszeli fogát … majd belehal ebbe, megmutatta a foga fehérjét, nyilván a 9 követőjével veri a mellét, azt mind a családtagjai azok … nevetséges nő!

Budapest

(Németh Péterdr, 2018.11.13 22:55)

Javaslom Csongor Attilának, hogy figyelmesen olvassa el Romsics Ignác: Erdély elvesztése című könyvét!!!!!