Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szociális munka 9. rész

2017.10.31

 

Krízis és krízisintervenció

1. A krízishelyzet kialakulása

krizis.jpg​Az egyének vagy családok bármely pillanatban kerülhetnek olyan átmeneti helyzetbe, melyben belső egyensúlyuk megbomlik, feszültségek keletkeznek és ezen feszültségek gyors ellensúlyozására, esetleg helyreállítására nincs lehetőség. Az esetek többségében azért nincs lehetőség a gyors helyreállításra, mert az egyén vagy család nem rendelkezik megfelelő problémamegoldó módokkal, nincs meg a megfelelő támogató hálózat és adott esetben a felmerülő problémát nem észlelik megfelelő fontosságúnak.

​Fontos, hogy egy - egy konkrét esetben definiálni lehessen azt, vajon valóban krízisállapotról vagy "csak" nehéz élethelyzetről van szó. Ez alapvetően befolyásolja a beavatkozás szintjét és módját. A pszichiátriai hálózaton, krízisintervenciós intézményeken kívül ma még a szociális munka számos területén számolni kell azzal, hogy a segítő önállóan, módszertanilag felkészülten kell megbirkózzon krízisellátási feladatokkal. Hogy a krízisállapot kialakulását, jellegét, a beavatkozás lehetőségeit, módszereit jól értsük, szükséges néhány alapfogalom megemlítése.

​Az ember egyik alapvető érzése, amely mindenkit végigkísér egész élete folyamán - a szorongás. ​A szorongás egy kellemetlen, diffúz, bizonytalan érzés. Belső feszültségként, nyugtalanságként éljük meg. Egyfajta fenyegetettség érzés, de a szorongásban a fenyegetés maga nem megfogalmazott. A szorongások ingereket, eseményeket váltanak ki, melyeket stressznek nevezünk. A szorongás mindig velünk van, leküzdése nagy energiákat emészt fel. Erre szolgálnak a különböző elhárító mechanizmus​ok. Ha a szorongás elhárítása nem sikeres, mert az ismert elhárító mechanizmusokkal, azokon nem tud az adott személy túllépni, akkor a szorongás fokozódik, állandósul és bekövetkezik a regresszió. A regresszió visszacsúszást, visszalépést jelent egy előző fejlettségi szintre, minek következtében kisebb erőfeszítésre van szükség, mert ezen a szinten a hárító mechanizmus jól működik. A regresszió lehet tartós, rövid, visszafordítható, vissza nem fordítható, részleges és teljes.

​Ha a szorongás állandósul, akkor előbb -utóbb valamilyen formát kezd ölteni. A szorongás konvertibilis - bármire cserélhető. Ilyenkor a szorongás testi tüneteket produkálhat. Ezt nevezzük konvertálhatóság​nak.

​Röviden összefoglalva, ha a stressz szorongást vált ki, amely tartósan fennáll, akkor az a szorongás fokozódásához, állandósulásához vezethet, mely helyzet már a mindennapokat is akadályozza, ennek következtében krízishelyzet alakul ki.

​A krízisekkel, mint a különböző traumatikus élmények, stressz-tényezők által kiváltott folyamattal az 1940-es évek óta több tudományterület (pszichológia, szociológia, pszichiátria) képviselői is foglalkoztak. A krízis szó jelentése döntés.

​A krízishelyzet kialakulásában szerepet játszó tényezőket a következő ábrán ábrázolom.

Beci Totova

20171031_205805.jpg

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                              Becy Totova

​A szociális munkások, szociális munkát végzők gyakran kerülnek szembe krízissel, krízishelyzettel, illetve olyan krízisszerű életvezetési nehézségekkel, melyeknek megoldásához a bajban lévő személynek vagy családnak hatékony segítségre van szüksége.

2. A krízisek csoportosítása

​A kríziseket többen többféleképpen csoportosították:

​a.) Caplan krízis -csoportjai:

- normál életfolyamat változásait előidéző krízisek (pl. iskolába kerülés, nyugdíjaztatás)

​- váratlan, veszélyeztető helyzet által kialakuló krízis (pl. betegség, baleset, válás, katasztrófa)

​b.) Curmind-Cumming krízis csoportosítása:

​- biológiai alapú, nem elkerülhető krízisek (pl. serdülőkor)

​- környezet által kiváltott, részben elkerülhető krízisek (pl. elvándorlás, gyász)

​- esetleges, véletlenszerű okok által kiváltott krízisek (pl. katasztrófa, baleset)

c.) Erikson krízis-csoportosítása:

​- fejlődési krízisek, melyek átmeneti jellegűek, de viszonylag hosszabb időszakot ölelnek át, amelyekben az adott személy élete, életének más időszakaszaihoz képest intenzívebben jelennek meg a fejlődéssel törvényszerűen együttjáró változások (pl. serdülőkor)

- akcidentális, eseti krízisek, melyek egy adott időpontban váratlanul, hirtelen, véletlenszerűen jelennek meg, általában valamilyen sajátos életesemény által kiváltva (pl. gyász, betegség, baleset)

​3. A krízisek lefolyása, kimenetele 

a.) Kiváltó hatás: ​Lehet külső vagy belső hatás egyaránt. A jelenség lehet: egyszeri, rövid és erős hatású/ gyenge hatású, de hosszabb ideig tartó/ gyenge hatású, de többször ismétlődő.

Erika és TschongorKülönböző emberekre különbözőképpen hat a jelenség. A kérdés mindig az, hogy az érintett személy hogyan definiálja a problémát, milyen viszonya azzal. Mindezt személyes múltja befolyásolhatja és befolyással lehetnek reagálására azok a korábban átélt krízisek, melyek megoldása már sikertelen volt. A kiváltó ok erősebben hat az idősekre, egyedül élőkre, kamaszokra. Maga a kiváltó hatás időtartama rövid lehet.

b.) Megrettenés, nyugtalanság: ​Ez a sokk-stádiuma, amely néhány napig tarthat. Főbb jellemzői - a bénultság, a realitásérzés elvesztése, hárítás-tagadás, düh és szenvedés.

                         Erika és Tschongor

c.) Alkalmazkodás időszaka: ​Ez a szakasz néhány hétig, 1,5 hónapig is eltarthat. Tudatosodik a krízis valóságossága, megjelennek az első érzések és a reménytelenség. Panaszok jelentkeznek. Erre a szakaszra jellemző az ambivalencia megjelenése, hiszen még elutasítja, de már az elfogadás is jelentkezik. Gyakran jellemző a kliensre az, hogy ebben a stádiumban megreked, melynek elkerülésében segíthet a kreativitás, a helyettesítő cselekvés vagy valamilyen konkrét tevékenység felé orientálódás.

d.) Egyensúly helyreállítása: ​Néhány hónapot igénybe vevő szakasz. A krízishelyzet eldől, hiszen vagy sikeresen megoldódik, vagy sikertelen a megoldása és tovább eszkalálódhat. Ha sikeres a krízismegoldás, akkor egy új egyensúlyi állapot jön létre.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.