Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fátyol

2017.09.13

Az élet ilyen vagy olyan, döntő, hogy mit gondol az ember és mi valósul meg abból. Van kézzel fogható jelentése, de leginkább a lelki és a pszichológiai jelentéséről szólnék. Középpontban az emberi lélek, agy és a mindenséget jelentő fátyol. Miért? Egyre jobban megmutatkozik ebben a világban. tudni vélem, hogy nagyon színesek ezek a fátylak. Természetesen mint lelki, mint pszichológiai szempontból negatív jelentéssel bír. Mindig eltakarunk valamit vele. Ahogy a kézzel fogható jelentéssel a mennyasszony eltakarja, s ahogy a gyászoló nő titkolja belső érzéseit, melyek kiülnek az arcokra, úgy minden ember hordja láthatatlanul. Hiába a nagy tettek, a hősiesség, a bánat, gyász, öröm, valami mindig van ami a fátyol mögött marad. Miért? A válasz egyszerű ..., az ember a saját kényelmét nézi, s sokszor nem veszi észre, hogy két lábbal tapossa a lelkeket. Sokan, de talán mindenki mást mond, mint amit az arc és a szem elárul. Mondhatom azt is, hogy nagy részben tudatalatti is lehet ... ahogy az én példám is mutatja.

​Volt nekem egy osztálytársam még a középiskolában, sose értettem miért mondja, hogy ne nézzek rá, mert olyan furcsa, ijesztő és félelmetes a nézésem, amolyan sötét és nem tetszős. A fátyol ... s mindegy, hogy volt e mit eltakarnom vagy sem, de érezte, látta és talán sosem tapasztalta. Aztán közel egy évtized után, nem olyan régen munkába igyekezve, megfordult egy férfi és kérdezett valamit, de a szemei és arcmimikája ... ... ... ... ... - megértettem rögtön, a volt osztálytársamat, minden fátyol lehullott akkor és ott.

Mindig takarunk valamit. Titkolunk, mert félünk vagy mert kockáztatunk. Az őszinteség sem mindig őszinte, mert akarva akaratlanul ott van. A hazugság sem mindig hazugság, kérdés, hogy mikor mit és hogyan titulálunk. A fátyol a pici babáknál nem létezik, de az óvoda és vagy a napközi megkezdésével elkezd megszületni. A világ régen sem volt másmilyen és ma sem más. Nagyon nehéz erről írni, mert kőkemény igazság és valóság. A kúrva is pénzért fekszik le, de eltakarja a valódi érzéseit, de ha nyilatkozik róluk, akkor is eltitkolja, hogy miért ... s minden választ kérdés követ, s ez olyan, mint a macska-egér játék vagy a mókuskerék. Se kezdete, se vége, se eleje, se háta. Nincs igazság. Állítom, hogy borzalmas felismerés a fátyol lelki és pszichikai jelentése. lelki fátyol annyit tesz, mint érzések és lelki tudat elnyomása, eltitkolása vagy éppen nem felismerése. Pszichológiailag annyit tesz, mint tudva és akarva részben vagy teljesen titkolni bármit is  jó vagy rossz szándékkal. Mert a fátyol maga a titkolás, eltakarás tettét jelenti.

Ez alapeleme az Életnek, nem támogatom, sőt elítélem, (borzalmas a felismerése) ...., de nem lehet megszüntetni és ha megszűnne, akkor az már a világvége lenne. Az élet ilyen vagy olyan, de felkell ismerni minden embernek az önmagában szunnyadó valódi realitást. Felkell ismernie a fátyol jelentését önmagában és amíg él addig harcolnia kell annak levetéséért, mert a számadás közel van és nem mindegy, hogy ki rántja le a fátylat vagy hogyan hullik le. Az Élet rövid, gondolkozz, mérlegelj, dönts, cselekedj és az életnek máris vége. ... Általában ezt a felsorolást az emberek az utolsó pillanatra hagyják és a halálos ágyuknál harcolnak, de nem mindenkinél egyforma a folyamat, mert az élet ilyen vagy olyan.  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.