Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Apró szösszenet a világból

2017.11.01

829ab1dab5768628dddbadc51b3d5e2f.png

A sátánizmus szó több értelemben is használatos. Használják különböző világképű és erkölcsrendszerű mozgalmak, vallások és szekták megjelölésére. A sátánizmus többnyire az okkult tudományokhoz kötődik, hívei a Bal Kéz Útját követik. 

Az embereknek a sátánizmusról alapvetően kecskeáldozatok, vérrituálék ugranak be, holott ez több annál, mint néhány áldozat, démonidézés stb. A sátánizmusnak igazából nem magához a keresztény dogmákból ismert sátánhoz van köze, a megrontóhoz, az Isten ellenségéhez. Igazából ők Luciferben, az Isten egyik angyalában látják az igazi urat, aki odaadta az embernek azt a tudást, amit a másik Isten megtagadott az emberiségtől. Végül is a két vallás úgymond kiegészíti egymást nézőpontom szerint, hiszen ugyanaz a mitológia és világkép szülte őket, és mindkettő zsidó alapokon nyugszik. Valóban gyakori a démon és szellemidézés is rítusokon, tehát a sátánizmus az okkultizmus egyik ágát: a Goetiát is előszeretettel gyakorolja. Ahol kereszténység van, ott nagy eséllyel van sátánizmus is, hiszen az egyik nem teljesen független a másiktól, vannak köztük átfedések. Mindkettő monoteistának vallja magát, míg a katolikus az angyalokban, a sátánista a démonokban is hisz, és elfogadja hierarchiájukat. Az már más dolog, hogy sok démon régi istenek kiforgatásából, és lealacsonyításából van, de ebbe most nem mennék bele, a lényeg az, hogy eléggé sokat tart számon a Nekromantia és a Goetia. (Necromantia- halott idézés, Goetia- démonidézés tudománya.)

És a nagy kérdés, használnak e mágiát?

Használnak, ugyanúgy, ahogy az összes keresztény ágazat használ mágiát, hiába ítéli el, használja, mert anélkül nem működne egy vallási rendszer se, hogy ezt az ősi erőt ne használja, ne ismerje. És latinul, miért is ne, hiszen minden tudomány nyelve egykor a latin volt.

A mai sátánisták kisebb csoportokban gyakorolják vallásukat, de Amerikában van sátánista templom is. Magyarországon a kis csoportok jellemzőek, amiknek az élén egy mester van, aki vezeti az egész rituálésorozatot. Ezekről a szertartásokról nem tudok érdembeli információkat közölni, hiszen még egy ilyenen sem voltam, és a lelkem még az enyém. De élő és működő rendszer, sok igazsága van az élettel kapcsolatban, és személy szerint én szeretem a jelképeiket. Maga a filozófia jó lenne, de az eszközeiben törekszik a kereszténység ellentéte maradni, amelytől ha elszakadna szerintem egy nagyon jó vallás lehetne belőle. Ám csak azoknak, akik nem túl félősek hozzá.

A sátánistákra alapvetően rossz szemmel néznek, hiszen szembemennek a társadalom eszméivel, gondolkodásmódjával. Én személy szerint azt vallom, hogy a vallás sosem lehet olyan ok, ami miatt valakit ki kéne zárni. Bárki lehet jó ember a vallásától függetlenül. az öltözködés és kinézet mindenkinek magánügye. Én nem ítélek el senkit ilyen dolgok miatt, amíg nem akar megtéríteni, és szerintem, ha ezt a logikát követné, a világon nem lenne gyűlölködés és a kereszténység is közelebb kerülne Jézushoz. Sok sátánistát kiközösítenek, vagy félnek tőlük, holott sokan a légynek sem tudnának ártani, csupán ilyen társaságban érzik jól magukat, és ha így van, hát ki vagyok én, hogy azt mondjam ne?

A társadalomban ezt a kereszténység ellentéteként fogják fel a sátánizmust, leginkább elutasítást megbélyegzést vált ki, hozzáteszem, hogy nem feltétlenül a sátánista személyekkel van a gond. Mert attól, hogy valaki vallásos nem fanatista, és a vallásosságot tisztelni kellene és nem lenézni. Ám meg kell különböztetnünk a valós sátánistákat a divat sátánistáktól, mert sokan csak azért lettek azzá, hogy imponáljanak és lázadjanak, aminek igazából sok értelmét nem látom, de ők tudják.

Nagy butaság ezzel kapcsolatban, hogy eladják a lelküket, mert ez nem így van, csupán elkötelezik, azt is csak a Spirituális Sátánizmusban. A lélek az emberé marad, csupán Lucifert szolgálja. Valóban van szerződés meg ilyenek, de ezeket sok horrorfilmben és a köztudatban is túlértékelik, a lélek csakis az emberé.

Én speciál akinek volt sátánista barátnője annyit tudok hozzáfűzni saját tapasztalatból, hogy a fekete mágiát gyakorló egyének nagy része nem tud „eltakarítani maga után” tehát a kötések és varázslatok feloldása, démonok elűzése a fehér mágiát gyakorló egyénekre (boszorkányokra, mágusokra stb.) hárul. Én is sokszor oldottam fel sátánista barátnőm által elszórt varázslatokat. De ez az élet rendje az energiák kiegyenlítik egymást.

Mindenesetre szerintem így már nem is annyira taszító ez a vallás, hiszen sok életigazságot fogalmaz meg, ha az eszközei nem is mindig a keresztény erkölcsökhöz szokott ember értékrendjének megfelelő. Egyébként engem is sokan sátánistának hisznek, és ezt rájuk is hagyom, tetszik a dolog, de nem venném fel a vallást, szeretem, hogy nem vagyok elkötelezett, ami nem azt jelenti, hogy nem vagyok vallásos, vagy ami még rosszabb ateista vagyok, csupán az én vallási világom más. Minden út ugyanahhoz a célhoz vezet, csak mind más irányból közelíti meg azt, van rögösebb és simább út, és mindenkinek egyéni döntése, mely úton halad a célja felé.

​R. Zalán R.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Milánó

(Mery Tatar, 2017.11.01 17:42)

Marilyn Manson

Kaposvár

(Gurban Livia, 2017.11.01 13:02)

Lenyűgözted a népet!