Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cigány kérdés

2016.04.10

Itt az idő, hogy kicsit erről is írjak, mert nem csak a társadalmunk része, hanem az életünk része is. Szükségét érzem annak, hogy előtérben legyen a cigányság.

Elsősorban nagyon érdekesnek tartom, de gratulálok, ettől függetlenül, hogy a magyarországi cigányok elismerik királyuknak az erdélyi Dorin Cioaba - t aki a " romák nemzetközi királya ". Az érdekesség ott kezdődik, hogy Patkány Attila a romániai Baro Roma - Bihor szervezet elnöke kezdeményezte még a nemrég elhunyt Florin Cioaba - val, Dorin Cioaba édesapja. Kállay Csaba magyar fővajda tette tiszteletét a király előtt!

Az egyik legismertebb cigány származású román politikus, Madalin Voicu karmester drasztikus megoldással akarja lezárni a közösséget megosztó vitákat: javasolta, hogy a parlament törvényben tiltsa be a cigánykirályt, mint intézményt. – Túl késő – válaszolja ezzel kapcsolatos kérdésre őfelsége. – Mára a Cioaba név egybeforrt a királysággal. Olyan, mint a Xerox vagy a Coca-Cola.

Ezzel azt hiszem minden lényeget elkezdtem és hát szép közös projekt születne, ami elnyerné a többségi társadalom elismerését. Nos minden projekt szép, de nem biztos, hogy hasznos. Az is elhangzott a nyilatkozásban, hogy a cigányoktatás és a foglalkoztatottságuk a cél, de ez nem megy egyik napról a másikra. Nos itt megkérdezem, hogy mit gondolt, hogy hány évtized kell még ehhez? Eltelt legaláb öt évtized és semmi sem változott, a mai napig tény, hogy a cigányok elenyésző százaléka jut el a középiskola végére sikeres vizsgázással és ennél is kevesebb kerül ki a felsőoktatásból minőségi tudással. Van köztük elenyésző részben akik tisztességesen dolgoznak és próbálnak élni, tiltakozva és szégyelve, hogy a többségről a társadalomban rossz a vélemény. Az a társadalom szégyene, hogy a rossz vélemény nagyrészt maga a cigányok ellen van és nem a mentalitás ellen. Pedig itt ami miatt kialakult ez a viszály, a mentalitásnak köszönhető. Én is találkoztam olyan rokolyás cigánynéval Erdélyből aki elhatárolódott a többségi magyar cigányoktól, mert ő nem tartja magát olyannak, amilyen a közvélemény alapján kialakult. Probléma, hogy generációkon keresztül a problémák ugyanazok és semmilyen pozitív változás nem volt észlelhető és azt hiszem nem is lesz. Ahogy szokták mondani a víz nem válik vérré! Tény, hogy a cigányok sem egyformák, ahogy a magyarok sem, a románok sem és a többi nemzet sem, de többségiben nehezen beileszkedő, szabályokat nem szerető, mert azt hiszik személyük ellen szól a szabályzat, pedig nem, a szabályzat azért van, hogy helyel közel rend legyen egy munkahelyen, egy országban, egy tevékenységben. A megszokás hatalmas Úr és nehéz levetközni. Az is baj és összeegyeztethetetlen egymással, hogy az együttmüködésnek a célja a cigányoktatás és a foglalkoztatottság javítása, de már gyerekként házasodnak és gyereket szülnek. A cigányoknak szerintem EZ NAGY FALAT, s ezt nem hogy egy évtized alatt, de az elkövetkezendő 100 évben sem fog sikerülni. Ha már család van, akkor nehezebb az iskola elvégzése, a munkába állás is. Persze van megoldás, de ehhez szükség van a cigányokra. Van SZÉP projekt és együttműködés, cigányok nélkül.

A megoldás az lenne, hogy teljesen új törvényeket kellene alkotni és érvénybe léptetni, kommunikációt erősíteni és gyakorolni, azt mindenkivel tudatni és elfogadtatni. A hagyományokat át kell gondolni, hogy nem e érdemes felhagyni néhánnyal, hogy elősegítség a most kitűzött céljaikat.

Az is meglehet, hogy a magyarországi cigányok az erdélyi cigányokkal akarják megdönteni vagy támogatni az Orbán kormányt! Sok minden lehet a háttérben és a valódi ok. Minden esetre, az elmúlt évtizedekben vakvágányon futott a cigányok integrálása és pont ilyen a helyzet Ausztriában is a muzulmánokkal. Ha Ausztria is küszködik az integrálással, akkor Magyarország na ná, hogy küszködne. A problémákra a megoldás azért is nehéz, mert nem kis közösségi, hanem sajnos már globális méretekről beszélünk.

Sok roma ismerősöm van és azt kell mondjam, hogy van köztük aki nagyon ügyes és van olyan is aki sajnos nem éppen a jó példát mutatja.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Savaria

(Sepi, 2018.02.26 18:14)

Nem lehet senkit sem akarata ellenére rávenni semmire.

"Láttál már kecskét zongorázni? "

Vannak kivételek persze, sajnos elenyésző.
Belülről kellene hogy jöjjön a cigányságban a vágy a változásra.

Balassagyarmat

(Lili Berki, 2016.04.14 11:30)

sok gyereket eltartani épelég mai világba elég 2 ö

Budapest

(aniko, 2016.04.11 15:16)

Azt írja a cikk írója, hogy a víz nem válik vérré" - helyesen a vér nem váli vízzé - de egyetértek a cikkel

Re: Budapest

(Tschongor Attila, 2016.04.11 15:37)

igazad van, de mindkettőnek a lényege úgyanaz .... De örülök, hogy van aki elolvassa figyelmesen a cikkemet/cikkeimet és ezt ide is írja! :) Köszönöm nagyon szépen!