Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdekesség

2018.04.01

Kedves Olvasóim, Barátaim, ma Ünnepeljük Jézus feltámadását, Húsvét Vasárnap. Pikantériája ennek a Vasárnapnak, 2018-ban, hogy Április 1.-je van és Bolondok napja. Korábban írtam a Húsvét Ünnepéről és a fontos mondanivalójáról, üzenetéről. Azt mondhatnám, hogy szavakban leírva: szeretet, béke, hit, türelem, vágyakozás a lelki gazdagságra, egymásra figyelés és remény. Érezzük meg Krisztus keresztútját és feltámadását, hisz a mi hétköznapjainkban is vannak keresztjeink, s van amelyiken felülkerekedünk, le tudjuk tenni, s ez a fajta keresztletétel is egy miniatűr feltámadás, de hisszük, hogy egyszer együtt feltámadunk. Jézus szenvedése és a végkifejlet nem csak kétezer évvel ezelőtt volt aktuális, hanem ma is. Ennek meg az a fontos üzenete, hogy, igyekeznünk kell megélni és megérteni Jézus Urunkat. Köszönöm és továbbá 

engedjétek meg kedveseim, hogy a pikantériáról is írjak, a Bolondok Napjáról. Története nagyon röviden, hogy az lesz április bolondja, akit rászednek, akivel a bolondot járatják. Eredete nem tisztázott, talán kelta eredetű népszokás volt, Április 1-én bolondos, tavaszi ünnepet ültek. Másik eredete talán a IX. Károly francia király egyik rendelete. 1564-ben az április 1-én ünnepelt újévet, január 1-re tetette át. Az akkor ajándékozási szokások megmaradtak, a rendelet annyiban befolyásolta, hogy kizárólag bolondos ajándékozást lehet lebonyolítani. 

Az érdekesség, hogy párhuzamot is lehet vonni a kettő között, 2018 április 1-én. Szeretetből kell fakadjon mindkettő és ez is azt statuálja, hogy figyeljünk egymásra. Ma mindenképpen a szent és vallásos ünnep szellemében szabad bolondozni. Ha ezt így sikeresen tesszük, akkor miénk az aranyközépút, a kompromisszumkötés. Nagyon nehéz, de ugyanakkor igazán élménnyel teli. Ilyen nem volt eddig, legalábbis én nem igazán emlékszem ilyenre, s gondolkodásra késztet. Ezen az ünnepen legyünk együtt és vigyük magunkkal a hétköznapjainkba, az ünnep tartalmát éljük meg az év minden napján és ne felejtsük el, hogy a bolondozást is szeretetből, embertestvéri tudattal tegyük, hogy nevetni tudjunk a jelenségen, az életen és annak minden árnyoldalán. Ez a bolondozás nem lehet éncentrikus és önfényező.

Összességében azt kívánom e jeles napon, hogy Szeressük egymást!

Köszönöm.   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Sölden

(Tsch, 2018.04.01 22:32)

Megtudtam rövid beszélgetés után, hogy korábban 1956-ban volt Április 1.-én, azaz bolondok napján. Legközelebb 2029-ben és 2040-ben lesz hasonló helyzet. Érdekes.

Vas megye

(Mikes Jácint Tóbiás, 2018.04.01 18:59)

Pár szó és mondatfoszlány, legyen gondolatèbresztő mindenkinek:
Húsvét, Jézus kereszthalála, sorsának beteljesedèse. És a tiéd? Jó úton jársz? Amit teszel a mindennapokban? Hogyan élsz? Hogy bánsz családoddal, ismerőseiddel, adsz elég önzetlen szeretetet, pár jó szót, ...?

Számvetés is lehet ez a nap, nemcsak az év vége.
Neked van-e:
Èlet cèlod, vágyad, teszel-e érte, átgondolod-e az utad, mit s miért, ok-okozat, örömmel èled a napjaid?

Bolondok napja, na ja, ...
bolondozni máskot is lehet és kell is.

Számomra visszaemlékezès egy családi tragèdiára és kálváriám kezdete az április első hete, ezért egyben számvetés is.
Ettől függetlenül boldogan kell megélni minden napot, èlvezni minden percet, az apró dolgoknak is örülni, amit elértünk, s közben sok szeretetet adni az arra èrdemeseknek, hogy szívből tudjunk örülni, s így a kitűzött cèlokat èszrevètlenebbül elèrjük.

Re: Vas megye

(Tsch, 2018.04.01 21:26)

Köszönöm a meghitt és őszinte szavakat! Üdvözlettel.

Marosvasarhely

(Sandor Maria, 2018.04.01 16:58)

En sem eltem ilyent pedig nem tegnap szulettem

Re: Marosvasarhely

(Tsch, 2018.04.01 17:25)

Ez igaz!