Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondolatok Jókai Annával

2017.02.01

a-magyar-kultura-napja-alkalmabol-jokai-anna-estje-original-73619-1-.jpgÁltalam mélyen tisztelt Jókai Anna a Nemzet művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író- és költőnő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Gondolatait összegezve hírdetem és tanait hiszem és osztom! Nagyon szomorúan figyeltem meg, hogy a youtube-on nagyon kevés nézettséget kap a videói, amíg a semmit mondó videók alatt milliós nézettségszám van ... Nagyon szomorú, hogy oly kevesen érdeklődnek egy értelmes író-, költőnő iránt, aki remek humrral tudja telíteni a mondanivalóját és személy szerint bevezetném a tanait, kötelező tananyagnak! Lássunk tőle egy videót, mely picit hosszú, de érdemes megnézni: (2015ös videó)

és egy másik videó 2013-ból, amit szintén érdemes megnézni! :

és egy harmadik videó: nagyon érdemes meghallgatni!

 

jokai_anna850_fill_850x370-1-.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Mezőtúr

(Kiss Rózsa, 2018.03.20 10:12)

Csodálatos ember volt!!!!!

Ajka

(Magdi Somogyi Sebőkné, 2018.02.06 10:36)

Nagyrabecsülöm. Mély hite, elkötelezett magyarsága példa lehet mindenki számára. Munkássága maradandó érték.

...

(Tajti Izabella, 2017.02.14 09:26)

Jókai Annát mindig szívesen nézem/hallgatom. Ritkán hallunk ilyen szépen megfogalmazott, okos gondolatokat. Ráadásul egy hiteles személytől, aki nem propaganda céljából hirdeti elveit, hanem aszerint is él. A migrációval kapcsolatosan sem hallottam még ilyen őszinte, egyszerű megnyilatkozást. Nem csűri, csavarja a szavakat, egyszerűen, közérthetően közvetíti gondolatait. Kár, hogy az emberek többsége az igazi értéket nem ismeri fel, ezért is alacsony pl. videóinak nézettsége. Érdemes és jó volt őt hallgatni!

Gyöngyöshalász

(Mária Jobbik, 2017.02.07 13:07)

Talán ki kellene dobni a tévét...és nem csak Jókai Annának!

Re: Gyöngyöshalász

(Tschongor, 2017.02.07 13:08)

Ezt nem egészen értem ... Mi a baj ezzel?

Re: Re: Gyöngyöshalász

(Mária Jobbik, 2017.02.07 13:09)

Semmi baj! Csak egy ötlet! Akkor nem kell nézni olyan dolgokat amit le akarnak nyomni a torkunkon nyitottság címén....

Re: Re: Re: Gyöngyöshalász

(Tschongor, 2017.02.07 13:10)

Itt nem csak a tévével van a baj ... szinte rengeteg az a médiafelület ami rossz hatással van az emberekre, főleg a fiatal generációkra! Köszönöm!

Re: Re: Re: Re: Gyöngyöshalász

(Mária Jobbik, 2017.02.07 13:19)

Talán ha jó példával járok elől, mint felelős szülő, mint felnőtt... és nem "prédikálokl", idővel meglesz az eredménye. A jó példa is ragadós nem csak a rossz! Szép napot!

Re: Re: Re: Re: Re: Gyöngyöshalász

(Tschongor, 2017.02.07 13:20)

Szerintem nem elég példás szülőnek lenni, mert az iskola és a baráti társaság is befolyásolja a gyerekeket. Nagyon nehéz ma példás szülőnek lenni, amikor eléggé fogva van a szülök keze is. Például egy anyai pofon miatt már a gyerek feljelentést tehet az anya ellen. Ez már azt mutatja, hogy baj van a világban! A jó példa is lehet ragadós, de a rossz tízszer jöbban ragad ... a hülyeségre hamarabb van vevő, mint a jóra. Osztálylógás ... s ez csak egy példa ... (sajnos)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Gyöngyöshalász

(Mária Jobbik, 2017.02.07 13:55)

A baj az anyai pofonnál kezdődik... rossz gyerek nincs csak ideges szülő. Igen a világban baj van, de a rendrakást magunkban kell kezdeni, nem az egymásra mutogatással. Nem mondom hogy egyszerű, hiszen ebben z egyre gonoszabb, mocskosabb világban éltünk évtizedekig, és úgy gondoljuk csak így lehet! Apró változtatás az életünkben, csak annyi hogy jobban figyelünk azokra akik körülöttünk vannak, nem rögtön a másikban keresem a hibát, hanem megkérdezem magamtól: mit hibáztam? És ha őszinte vagyok magammal az már egy óriási lépés... nem könnyű!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Gyöngyöshalász

(Tschongor, 2017.02.07 13:57)

Ezzel az a problémám, hogy az anyai pofonnak semmi köze ahoz amit leírt ... illetve nem sok köze. Azt gondolom, hogy egy - egy anyai pofon néha kell a gyereknek. Talán ön azt hiszi, hogy nincs olyan gyerek aki rossz fát tenne a tűzre? Csak kérdem én, ha a gyerek lop, hazudik vagy éppen droghoz nyúl, akkor nem kell egy anyai pofon? Akkor a gyerek miből fogja tudni, hogy mi a helyes és mi nem? Mert a jó szülői példa semmit nem fog érni ebben a helyzetekben!
Nem azt mondom, hogy verni kell a gyereket, szó sem lehet róla, de egy pofon nem a világ vége és igen azt hiszem kell egy egy lecke a gyereknek. Kisgyerekek esetében a popóra legyíntettek egyet .... azt is rendjén találom. Nem kell sürün alkalmazni, de szükségesnek látom. Nézzen körül a mai fiatal generációk között! Azt gondolom, hogy hazudik az a személy aki azt hiszi, hogy a nevelés kérdése jó úton halad. Nem halad jó úton, sajnos ami van az nagyon pokoli helyzet!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Gyöngyöshalász

(Mária Jobbik, 2017.02.07 14:19)

Szerintem nincs olyan, hogy nevelés! A gyerekek okosak, megszületnek tökéletesnek, aztán jönnek a nem szabad, ne nyúlj hozzá, stb. A gyereknek meg kell tapasztalni dolgokat, elfelejtjük hogy mi is voltunk gyerekek. Az én Apám is azt mondta engem is megvert az apám nadrágszijjal, mégis ember lett belőlem! Igen de nem mindegy milyen! Az agresszió agressziót szül! Azt hisszük hogy mi vagyunk az okosak, pedig sok esetben nem. Azok a családok boldogok tapasztalatom szerint ahol a szülő együtt él a gyerekkel, éli a mindennapokat, nem pedig eljátssza azt a szerepet hogy milyen jó szülő is vagyok, ahogy ésszel gondolja, hogy milyennek kell lennie...nos az a szülő van a legmesszebb attól amilyennek lennie kellene.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Gyöngyöshalász

(Tschongor, 2017.02.07 14:21)

Megkérdezhetem, hogy hol él Ön? Én teljesen másképp látom a világot, a börtönök tele vannak, a fiatalok isznak, drogoznak, a tanárokat megverik, simán egy 1.-es osztályzatért, manapság a tanároknak nincs tekintélyük, nem beszélve arról, hogy buták a fiatalok nagy része. Hozzáteszem, hogy erdélyi vagyok, Budapesten és Nyíregyházán tanultam főiskolán és az évfolyamtársaim nem tudták, hogy hol tanultam meg magyarul, erdélyiként, azaz hiányos a történelmi is irodalmi tudásuk, szóval nem okosak. A másik személyes tapasztalatom, az évolyamvezető tanárm azt se tudta, hol van Marosvásárhely, a szülővárosom. Ez nem meglepő, miután az évflyamról kiderült, nem túl intelligensek. Aztán hadd írjak le egy másik példát, hogy az évolyamtársaim azt sem tudták, hogy léteznek a következő szólás-mondások: "Ki mint veti ágyát úgy alussza álmát!" vagy "Amilyen a mosdó, olyan a törülköző!"! Az a baj, hogy őn próbál engem meggyőzni, de eddig még érveket nem hozott fel, semmilyen példát nem adtt, amíg én rengeteg példával alátámasztom az ellenkezőjét. A mai fiatalok kommunikációképtelenek, nyomkodják otthon a számítógépet, a tévéjátékot, a nem tudom milyen internetes gépes kütyüket, s ha szóba elegyedek velük, akkor úgy beszélnek, mintha puliszka lenne a szájukban. Én nem rég tartottam előadást az egyik isklában Budapesten és el kell mondjam, hogy még fogalmazni sem tudnak, de még szövegértelmezési problémákkal is küzdenek. Továbbá is kérdezem Önt, hogy hol él? Mert szerintem nem látja a valóságot, kedves hölgyem!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Gyöngyöshalász

(Tschongor, 2017.02.07 14:45)

Mária Jobbik Szerintem rosszul látja a dolgokat, nem látja a valóságot. Amilyen példákat felhoztam azok mind mind tananyag és tanítják, de nem tanulják! Azt hiszem nincs amiről vitatkozni, mert maga semmilyen példát nem tudott felhozni. Semmit. Gyakorlatilag úgy vitatkozik velem, mint aki fegyver nélkül megy a háborúba! Szóval én példákat várok, kedves hölgyem. Konkrét példákat!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Gyöngyöshalász

(Tschongor, 2017.02.07 15:00)

Mária Jobbik a példára meg külön reagálok. Ha egy gyárban selejtet termelnek, akkor a selejt nem lehet hibás, csak az aki rosszul csinálta meg. Azt viszont nem értem, hogy ez a példa hogy jön a témához, mert itt kifulladt a példa, nincs mit tovább gondolni rajta. Nyilván ha selejtet termel valaki, akkkor azt ki kell rúgni! Az ember meg kell tanulja, hogy amikor dolgozik, akkor ott legyen és ha éppen otthon van akkor otthon legyen. Mindig arra koncentráljon amit éppen csinál! De még mindig a példa kilóg ebből a témából. Kérem szépen, én megfelelő példákat várok!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Gyöngyöshalász

(Mária Jobbik, 2017.02.07 14:46)

A magyartanárnak nem az a dolga hogy ilyen alap dolgot megtanítson? Azért jár iskolába az a gyerek! Nem tudják hogyan tanítsanak? Mit tanulnak az egyetemen?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Gyöngyöshalász

(Mária Jobbik, 2017.02.07 14:50)

Nem hiszem, hogy kellene... smile hangulatjel

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Gyöngyöshalász

(Mária Jobbik, 2017.02.07 15:29)

Nem gondolnám, hogy szűk látókörű lennék, mert nem csatlakozom Önhöz a fiatalok szapulásában! Majd néhány évtized múlva, amikor kellő tapasztalat lesz az Ön háta mögött is és még néhány évtized... remélem másképp látja majd ezt a dolgot. Nagyon sajnálom Önt ha mégsem! De komolyan! Talán foglalkozzon többet a belső világával, ismerje meg, talán akkor nem lesz ez a külső világ olyan idegen! Élje az életét bátran ne korlátozza saját magát! Azt megteszik mások! Vagy legalábbis próbálkoznak... Üdv. Minden jót kívánok, további szép napot! grin hangulatjel

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Gyöngyöshalász

(Mária Jobbik, 2017.02.07 14:36)

Én is kipróbáltam sokmindent fiatalon Gyöngyösön. Ön nem? Mindig példásan viselkedett? A tanárok tiszteletében sem értünk egyet, szerintem a tiszteletet ki kell érdemelni, nem megkövetelni. Azért tartanak itt a fiatalok, mert az a cél hogy még olvasni se tudjanak, ha az iskolán múlik. Jártam iskolában és a gyermekeim is. Sajnos ma is azt a történelmet tanítják amit nekem, nagyon régen. Meg a finnugor nyelvcsalád.... Sajnos sok hazugságot igyekeznek tanítani gyerekeinknek a tanárok. Nem hiszem, hogy egyetértünk ezekben. Szeretem a gyerekeket a fiatalokat úgy ahogy vannak. Tudom, hogy nem abból fognak élni amit az iskolában tanulnak, nem is sok értelmét látom ennek az iskolarendszernek. Hatvan évesen kicsit talán másképp látom ezeket a dolgokat...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Gyöngyöshalász

(Mária Jobbik, 2017.02.07 14:47)

Milyen példát szeretne?
PÉLDA: ha egy gyárban selejtet termelnek akkor a selejt a hibás?