Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


vidéki - kontra városi ÉLET!

2017.02.04

budapest_by_ladiespet-d2y7tec-1-.pngAz általam készített fotómontázson fellelhető Budapest, Debrecen, Marosvásárhely, egy tanyasi ház, és a fekete, morcós felhők és akarva akaratlanul a betöltő ÉLET, amely megjelöli az embereket és nehézségeiket! A városi életet jómagam képviselem, s a vidéki életet egy nagyon kedves pár, Laci és Orsi fogja képviselni! Orsit nagyon régóta ismerem, 14 éves ismeretség köt össze. Mindketten Marosvásárhelyről indultunk, Erdélyből! Lássuk, hogyan látja Orsi és társa Laci a vidéki életet? Érdemes elolvasni.

Nyárádszentsimonra utazva, megtaláljuk Lacit és Orsit! Mindketten éltek a városban és egy ideje Nyárádszentsimonban szeretnék önmagukat megismerni, időt szentelni a test és a lélek nyugalmára. Tudatosan kerülik a városi zajt, nyüzsgést. Megtalálták azt az otthont, amelyet sokat kerestek és ahol megteremthetik azt a szabadságot, amelyre vágynak! Vidéken testközelben lehetünk a természettel, élvezhetjük annak varázsát, annál szebb nincs is, amikor hajnalban az ember felkell és kimegy a természetbe és olyan madárcsicsergést lehet hallani, hogy annál szebb, kellemesebb nincs is! Ennek bizonyítékai ott van Laci és Orsi életében, áttudom érezni! Ez egy életforma, az ember vagy megtudja szokni vagy nem. Oda vissza működik, hogy nagy öntudatosságot és önismeretet igényel a váltás a város és vidék esetében. Azt tudom mondani, idézve önmagam, hogy - Egy biztos, önismeret és önkritika nélkül sajnos nincs semmi ami e világon hiteles lenne bárkitől! - Nyárádszentsimonból a város nagyon hasonlít a dzsungelhez, és a vidék a csend - béke - nyugalom helye. A városban annyira nagy a rohanás, hogy egyáltalán nem jut idő az embernek önmagára, s az idő is relativ, ezért ez nyomos ok lehet a kiköltözésre. Számos nyugati országban megfigyelhető, hogy egyre többen költöznek vidékre, mert rájöttek, hogy a város már nem az kezd lenni, mint aminek anno amikor elindult a világban a városiasodás. Mindkét életforma nagyon nehéz, más szempontból az egyik és más ikból a másik. Én városban élek és azt kell mondjam, hogy ez az életforma, olyan, mint a drog. Egyszerűen függővé tud tenni! Tapasztaltam, hogy az embert kiszipolyzza a városi lét, el tudja érni, hogy bűnbe essek vagy éppen elfelejtsem ki is vagyok valójában. Persze én megteszek mindent ennek elkerülése véget, nagyon sokat elmélkedek és gondolkozok, probálom kizárni a zavaró körülményeket és ez nagyon pontos határidőbetartást követel, nem beszélve arról, hogy szembe kell forduljak a rohanással, a dzsungelel. A városban ahhoz, hogy önismeretem legyen, elengedhetetlen a határidőnaplóm, az önkritikához, meg a rendszeres meditáció, torna és vizualizáció. Minél nagyobb városba költözik az ember, annál nehezebb a teher és erre tudatosan kell felkészülni. Más falun lakni, mezővárosban, megyeközpontban vagy a fővárosban. Mindegy, hogy Románia, Magyarország, Ausztria vagy Amerika.

Szeretnék kitérni az általam nagyon kedvelt, Orsi egyik "vállalkozására" a zsozsora. Nem pénz alapú cserekereskedelem. Francia eredetű és kapcsolatépítő funkciója is van. Zsozso pontok/percek váltják fel a pénzt és ez hosszú távon teljesen közösségépítő programmá is válhat.

Végezetül Lacinak és Orsinak gratulálok, nagyon szépen levezették, a vidék előnyeit és hátrányait is, s az is nagyon tetszett, amikor azt mondták, hogy néha hiányzik a város, de semmi pénzért nem cserélnének! Mindkét életformához tartoznak személyiség- és embertípusok. Az ember amikor keresi a boldogságot, az "én"-jének kitelesülését vagy beteljesülését, akkor itt első lépés szerintem, hogy dönteni kell - mit akarok, hol akarom, hogyan akarom? A hol akarom kérdésre két lehetőség van: város vagy vidék? Önismereti feladat megtalálni a lakhelyemet. S ha eszerint keresem, akkor hiteles vagyok önmagamnak és a környezetemnek! Köszönöm szépen! Az írás alapanyaga a következő videó második fele, de teljes mértékben ajánlom az első felét is, hisz azt hiszem szorosan kapcsolódik a témánkhoz. 

Egy kérdést szeretnék feltenni az olvasóknak, hogy ki melyiket választja: város vagy vidék? Köszönöm szépen!  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

SÖLDEN

(Tschongor , 2018.02.06 23:31)

Hamarosan egy év elteltével újra egy cikk fog megszületni, amely ennek a témának a kiegészítését fogja képezni részben, mert érinteni fog más témát is. Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólását! Tisztelettel az admin.

...

(Tajti Izabella , 2017.02.14 20:31)

Attila, nagyon érdekes a cikk és a videó egyaránt. Kár, hogy az embereket ez a téma sem érdekli és semmiről sem akarnak beszélgetni.
Nem győzöm csodálni ezeket a fiatalokat, akik a falusi élet nehézségeit vállalva kiköltöznek a városból és végleges otthonukat is itt képzelik el. Fiatal korban a legtöbb ember nyüzsgésre vágyik, s elvarázsolja a szórakozási lehetőségek, a plázák világa. Régen engem is vonzott a nagyvárosi lét, s elégedetlen voltam a kisvárosi élettel. Az idő elteltével azonban egyre inkább rájövünk, hogy a természet varázsa, egy kistelepülés közösségösszetartó ereje mennyivel nagyobb értéket képvisel, mint a pénzért vásárolható tárgyak sokasága. Minden elismerésem a videón látható és a hozzájuk hasonló fiataloké, akik a munkától nem visszariadva ezt az életformát választják.

Bécs

(Csilla Talabér , 2017.02.07 13:59)

Csak akkor legalább ne reklamálnának....

Bécs

(Tschongor, 2017.02.07 11:38)

https://www.youtube.com/watch?v=mbBoEKKT-ww

Elég ritkán szólnak hozzá komoly vagy érdekes témához, kezd igaz lenni, amiről írok, amiről énekel Kovács Kati és az a kijelentés, hogy: "Mi kell a népnek? Kenyér és cirkusz!" Ez mind ékes bizonyítékai annak, hogy igaz ez a hozzászólás.

Bécs

(Csilla Talabér , 2017.02.07 11:30)

Na, ez egy nagyon jó poszt, ohne szex, hajrá, olvassátok, reagáljatok.... Most vajon miért nem szól hozzá senki, akik komoly, érdekes dolgokat reklamálnak folyton??? Ez komoly is és érdekes is!

Bécs

(Csilla Talabér , 2017.02.06 22:16)

Klassz :) Igazából nekem azért vannak fenntartásaim - nem velük, akik vidéken találták meg az örömüket, vagy inkább magukat, hanem általánosságban. Éltem elég sokat vidéken is, városban is, ismerek olyanokat, akik a falura, meg olyanokat is, akik a városra esküsznek. Eldönteni nem tudom, kinek lehet igaza, tehát csak a saját tapasztalataimat mondom el: nekem tökmindegy volt, hogy hol élek, mert mindegyikben megtaláltam a szépséget, hálistennek, sokminden érdekel, és hálistennek, a jót keresem általában mindenben. Ami nekem fontos volt mindig, az a szűkebb környezetem, a lakás, ahol lakom - hogy az OTTHON legyen, ne csak lakás. Ha az megvan, akkor a külvilág szinte nem is számít. Ahogy írod is: megvan az előnye a falunak is, meg a városnak is, ahogyan megvan a hátránya is mindkettőnek. A hátrányát meg kell ismerni, tudomásul kell venni, az előnyére pedig koncentrálni kell - így aztán jól tudja magát érezni az ember bárhol, szerintem. Az csodaklassz, ha valaki egyszercsak rádöbben, hogy mi az, amit szeret, hogy mihez is vonzódik valójában, és ezt meg tudja tanulni - mint a csajszi a növényeket. Ez egy áldás, úgy gondolom, ő pl. így tud kiteljesedni. Mondhatni: hazaért.
Ami nekem problémás a videoban (és az írásodban), az a zsozso...... Nem rossz, persze, jópofa ötlet, meg minden........, de igazából csereeszköznek szolgál, amikor nincs lehetőség konkrét cserére. Tehát nekem van almám, neked körtéd, cserélünk. De ha utálom a körtét, akkor nem tudunk cserélni, de sebaj, adsz az almámért zsozsót, és majd én azon veszek szilvát.
Mi is ez akkor? Általános csereeszköz. Mi is a pénz? Általános csereeszköz. Mert hát valsz pont emiatt alakult ki.
A problémát pedig ott látom, hogy ez m ost szép, ahogyan csinálják, csak hát pl. az áramot nem tudják vele kifizetni (oké, megoldják az áramot másképp, nem érdekes, nem ez a lényeg). Így tehát egyelőre szükség van a pénzre. És még mindig nem ez a gond. Hanem az, hogy amint elterjed, az emberi természetnek köszönhetően az lesz, hogy némelyek úgy gondolják, az ő árujuk több zsozsót ér, mint a másiké, és még később úgy lesznek, hogy nekik több zsozsójuk van,mint másnak, ezért több dologhoz jutnak hozzá, felhalmoznak előbb-utóbb, majd jön az irigység, és a társadalmi különbség. Nem azonnal - mert hát ez m ost szépnek tűnik, és biztos vagyok benne, hogy akik elkezdik, és akik először lelkesen csatlakoznak, azoknál ez még nem alakul ki. Csak majd később, ahogy terjed a kör.
Ahogyan az a pénzzel is történt.
Tehát alapból nekem az a bajom ezzel, hogy nem veszik észre az emberek, hogy nem a pénz hibás, hanem az emberek hibásak abban, hogy a pénz mumussá vált.
Ettől függetlenül tetszik, amit írtál. Még annyi: a városban sem muszáj szétszakadni - ez is az emberi természet függvénye, hogy hogyan látjuk a környezetünket, és hogy mennyire tudjuk megvédeni magunkat tőle.... Ahogy írtad is, a tudatosság nagyon fontos.